Trendy

Proč jsou ošklivé boty módní statement zimního šatníku?

V současném sociálním a politickém klimatu se slovo „ošklivý“ zdá být úplně passé. V módním světě je jen málo možností, jak ho použít. Přirozeně jím nikdy nelze označovat lidi, nebo shazovat módní kreace, které na první pohled šokují. Výjimkou z tohoto pravidla jsou boty. Od kolen dolů je ošklivost výrazem mladistvé důležitosti, avantgardního luxusu a pohodlí, jak ukázala instagramová obsese objemnými teniskami. A tuto sezonu jsou na řadě ošklivé boty. 
Proč? Ošklivé boty mají hned několik zjevných výhod. Jsou praktické, můžete v nich pohodlně chodit a tím trochu omezit svou závislost na Uberu. Jen zřídka budou potřebovat nákladné opravy, protože jsou jednoduché a pevné. Navíc jsou často voděodolné (například Prada nebo Calvin Klein). A pak mají i méně zřejmé výhody. Ošklivá obuv obecně vyjadřuje sílu. Hlásí se k nové éře sebevědomí, které je sexy právě proto, že není o svádění. Je to politika. 

Trend, který nelze ignorovat

Ugly Shoe Movement se pozvolna a nenápadně prosazuje už více než jednu dekádu. Máme tu Ugg boty (ošklivé), Crocs (extrémně ošklivé) a FitFlop (nejošklivější) – a všechny tři značky úspěšně změnily módní stopu století tím, že překonaly genderové, majetkové i věkové bariéry, přitom inspirovaly přehlídková mola, což není špatný výkon. Všimli jste si, jak všudypřítomné ošklivé nazouváky z roku 2013 následovaly v roce 2017 ošklivé tenisky, které teď střídají ošklivé holínky? Ať se vám to líbí, nebo ne, je to trend, který lze stěží ignorovat.

Vezměte si třeba hybridní válenky od Chloé, které mají vzorovanou podrážku a k tomu platformu s podpatkem a gumovou špičku. Nejenže uspokojují touhu po tom mít různé typy bot v jednom stylu, ale pomohly také proměnit celý tento módní dům. Pod taktovkou Natachy Ramsay-Levi dostal typický bohémský duch značky Chloé nový, ráznější nádech. Navzdory očekávání tyto charakteristické boty fungují velmi dobře s úzkými hedvábnými kalhotami (kde by jinak boty na nízkém podpatku s ostrou špičkou byly příliš předvídatelné) a šaty s cípatými lemy (které se na molech předvádějí spolu s punčochami zemitých barev). 
Foto: Getty Images - Victor VIRGILE/Gamma-Rapho
Chloé, Paris Fashion Week, Fall/Winter 2018/2019
Foto: Getty Images - Victor VIRGILE/Gamma-Rapho
Chloé, Paris Fashion Week, Fall/Winter 2018/2019
Značky Dries Van Noten a Rochas se zaměřily na podpatky ošklivých válenek – obludné siluetě propůjčují surrealistický nádech. Můžete je rozhodně nosit od úsvitu do úsvitu. Nositelnost 24/7 (kterou hybridní boty tak dobře umí) není pro zákazníky ničím novým, ale návrháři se k ní nyní hlásí také. 
Nejodvážnější byly na přehlídkách kolekcí pro podzim a zimu 2018/19 oversized gumové špičky, jak je ukázal třeba Calvin Klein nebo Phillip Lim, zatímco Prada předvedla gumáky – pořádné, staromódní velké gumáky. Tyto robustní boty jsou připraveny na dobrodružství, aniž by ztratily nádech luxusu. Gumáky Prada jsou okamžitě rozeznatelné díky zářícímu bílému logu – a právě proto, že nejsou krásné, vyjadřují klasickou podstatu značky. 
To samé platí o nejnovějším příspěvku Christophera Kanea do světa ošklivé obuvi. Jako neoficiální šampion ošklivých bot v módním průmyslu se Kane po svém úspěchu s Crocs vrátil tuto sezonu s diamanty pokrytou kombinací tenisek a válenek (sneaker-boots) ve spolupráci se značkou ortopedické obuvi Z-Coil. Přicházejí včetně nárazuvzdorné paty v mixu, který se vzpírá popisu. Je to skoro až příliš v každém směru, ale právě v tom je pointa.
Foto: Getty Images - Victor VIRGILE/Gamma-Rapho
Christopher Kane, London Fashion Week, Fall 2018
Zatímco můžeme stále den za dnem nosit minimalistické šaty nebo elegantní pouzdrové sukně, boty zvedly laťku. Čarodějnické kozačky ke kolenům značky Balenciaga si dělají legraci ze samotného pojetí krásy, ale nevypadají skvěle? Zdobené kozačky Miu Miu jsou až příliš přeslazené, ale trocha toho cukru čas od času přece nezaškodí. Pravdou je, že se změnilo naše chápání průměrnosti a žádná průměrnost a normálnost už není. Tyto boty mění přístup v dřívějším rozlišování hezkého a ošklivého. Ošklivost, zcela oprávněně, nikdy nevypadala ani nepůsobila tak dobře.