Móda

Eko trendy a multimédia. Co čekat od pařížského fashion weeku

Než začnou přehlídky ve francouzském hlavním městě, shrnuli jsme pro vás, na co se zaměřit  – od nových tváří mezi návrháři až po tradiční módní domy, kreativní spolupráce, eko trendy a multimediální prezentace.
Paříž je sice hlavním městem couture, ale také leží na křižovatce mezi inovacemi, tradicí a rebelstvím. Ani letošní přehlídky nebudou výjimkou, a to zejména v souvislosti s aktuálními politickými protesty v ulicích. Vogue sleduje klíčové momenty sezony podzim/zima 2019, které si na pařížském fashion weeku určitě nenechte ujít.

Nové tváře

Rok Hwang, chráněnec návrhářky Phoebe Philo a finalistka ceny LVMH, který stojí za značkou Rokh, zahájí pařížský fashion week v pondělí 25. února přehlídkou, od které se očekává spojení nadčasových, jednoduchých kousků s postmoderní grafikou a industriálními liniemi. Pokud jde o Lanvin, veškerá pozornost se bude upínat na nového kreativního ředitele Bruna Sialelliho, který předtím působil v Loewe. Louise Trotter, která bude debutovat se svou první kolekcí pro Lacoste, stojí za pozornost jako první žena ve vedení francouzské značky sportovního oblečení v její 85leté historii. 
Rushemy Botter a Lisi Herrebrugh se společně představí první kompletní kolekcí jako kreativní ředitelé značky Nina Ricci. Nizozemská dvojice (Rushemy pochází z ostrova Curaçao a Lisi z Dominikánské republiky) získala v dubnu 2018 cenu Première Vision Grand Prize, nejžádanější evropské ocenění pro mladé designéry, na Hyères Festivalu. Do francouzské značky s 87letou tradicí si přejí vnést změnu a pro britský Vogue prohlásili: “Chceme dát značce nový náboj, odlehčený, ale sofistikovaný, silný a přitom pozitivní." 

Kreativní spolupráce

Vedle toho, že je uměleckým ředitelem pánské řady Louis Vuitton a CEO značky Off-White, spolupracuje Virgil Abloh se značkou Evian, která jej v prosinci 2018 představila jako tvůrčího poradce pro udržitelný inovační design. Jejich první projekt má být zahájen na PFW. Ve francouzském hlavním městě pokračují i další spolupráce: JW Anderson tento týden odhalí svou nejnovější aférku s Uniqlo a Neith Nyer ukáže kolekci se streetwearovou značkou DDP.

Luxusní hi-tech a ekologická móda

S přibývajícím počtem luxusních módních domů, které omezují nebo dokonce zastavují používání zvířecích kůží, vstupujeme do nové éry výroby, látek a návrhů. V této sezoně se od Paříže očekává, že předvede nejnovější inovace. Mugler naváže na svou pre-fall kolekci, která zahrnovala kousky inspirované sportovním oblečením z neoprenu, krepu a “kompresních” materiálů, které daly korzetům této značky moderní podobu. Plasty se také přehodnocují: značky Maison Margiela a poté i Courrèges oznámily, že upouštějí od vinylů a plastů. “Francouzský luxus hledá smysl v rovnováze a ekologii,” říká Noémie Balmat, pařížská konzultantka módních inovací, která s top značkami spolupracuje na hledání etických řešení.
Foto: Francois Durand/Getty Images
Kolekce Courreges jaro/léto 2019, Paris Fashion Week

Neobvyklá módní mola

Poté, co skončili v červenci 2017 jako kreativní ředitelé Courrèges a následném ročním sabatiklu, během kterého pracovali na svém digitálním projektu, oznámili návrháři Arnaud Vaillant a Sébastien Meyer, že tuto sezonu vrací na scénu Coperni. Tato módní značka, která ztělesňuje jednoduchost a sofistikovanost francouzského stylu, jde především cestou multimediální prezentace. A není sama. Například Schiaparelli plánuje performanci za účasti fotografa Paola Roversiho a hair stylisty celebrit Johna Nolleta, zatímco značka surrealistických doplňků Yazbukey nabídne barevnou divadelní scénu.

Tradiční módní domy

Hodně pozornosti se tuto sezonu upíná na Celine, kde Hedi Slimane představí svou druhou kolekci. Poté, co přehlídka jaro/léto 2019 Pierpaola Piccioliho pro Valentino přivedla Naomi Campbell a zpěvačku Céline Dion k slzám, i jeho další kolekce je očekávána s napětím. Body budou sbírat i Dior a Alexander McQueen. A po smutné zprávě o úmrtí Karla Lagerfelda je zcela namístě, že jeho poslední kolekce Chanel pařížský fashion week v úterý 5. března uzavře.