Vůně

Vůně Benátek. Pět různých pohledů, které vás okouzlí

Romantický západ slunce, gondoly, červený koberec právě probíhajícího filmového festivalu, úzké uličky. Benátkám se nedá upřít jedinečná atmosféra, která inspiruje umělce, ale i parfémáře a každý je vidí úplně jinak. Je na vás, jestli dáte přednost zahradám, večírkům, nebo temné stránce ostrovního města v laguně.
Foto: Getty Images
Paříž si možná v oblasti parfémů drží prvenství, ovšem italské Benátky ji úspěšně dotahují a navíc jsou, co se týče inspirace, mnohem rozmanitější než metropole nad Seinou. A ani nemusíte cestovat a podstupovat jeden test na druhým. Není náhoda, že prodej parfémů včetně interiérových je v posledních měsících na vzestupu. Vůně není jen příjemný doplněk, povinnost dobře vonět, ale také únik z monotónní reality. Dokážou přenést mysl na kterékoliv místo na světě, do kterékoliv doby. 
Dnešní cíl: Benátky. Ale jaké? Turistické? Umělecké? Filmové? Vyberte si. Začneme na jednom z ostrovů, kterému se pro jeho svěží zeleň a mimořádně úrodnou půdu přezdívá zeleninová zahrada. Toto místo si zamilovali zakladatelé Diptyque, a proto nemůže chybět ani v limitované kolekci na oslavu 60. výročí značky. Toaletní voda Venise evokuje brzké ráno v Benátkách, kdy sluneční paprsky líně prostupují skrze koruny stromů, zem je ještě vlhká od padlé rosy, ale vzduch je již prosycen vůní aromatických bylinek, rajčatových lístků a vetiverem. 
Od zelené k pomerančové. Respektive do oranžérie Sierra Dei Giardini. Toto pozvání na odpolední prohlídku od Armani nelze jinak, než bezvýhradně přijmout. Půvabná stavba z 19. století inspirovala designéra a jeho tým k jiskřivé, sluncem prostoupené toaletní vodě Orangerie Venise, která od prvního momentu výrazně ovlivňuje náladu. Mohou za to svěží tóny bergamotu, které se plynule promění v okouzlující bouquet z pomerančových květů, jimž na eleganci přidávají decentní akordy cedru, mechu a ambroxanu.
Nad lagunou pomalu zapadá slunce, zrcadlí se na hladině a ve městě začíná tzv. zlatá hodina. Stromy, domy i voda se promění ve zlatou scénu, které nelze odolat. Ovšem existuje jedno místo, kde vše vypadá ještě čarovněji. Tajná zahrada, pro veřejnost nepřístupná, málokdo o ní ví. Díky in-house parfémářce domu Hermès se do ní můžete podívat, kdokoliv vás jen napadne. Un Jardin Sur La Lagune je kombinací tónů bílých květin, mořských akordů a hřejivého dřeva, velmi autentická pocta jedné z nejkrásnějších zahrad Itálie, odkud už nikdy nebudete chtít odejít.
Když Olivier Polge dostal za úkol vytvořit první trojici z vůní inspirovaných oblíbenými místy Coco Chanel, nemohl vynechat Benátky. Sem návrhářka často a ráda jezdila, zde prožívala zamilované chvíle a objevila byzantskou kulturu a baroko, které výrazně ovlivnily její tvorbu. Přestavte si teplý večer, na sebe si obléknete dlouhé večerní šaty, pochlubíte se novou sadou zlatých šperků a vaším cílem je stát se nezapomenutelnou ústřední postavou noci. Přesně tak se budete cítit s toaletní vodou Paris – Venise
Temnou stránku Benátek si vzali jako inspiraci dva parfémáři Michel Almairac a Clément Marx a rozšířili kolekci vůní Boucheron o Cuir de Venise, která je na rozdíl od všech předchozích výrazná, sladce smyslná, lehce provokativní a bezesporu návyková. Však také stojí na pevných základech z kakaa, oudu, zázvoru, šafránu, pačuli, cedru a vanilky.