Vůně

Parfémy proti stresu: Tyto vůně vás zbaví poprázdninové sklíčenosti

O síle aromaterapie asi nebudeme polemizovat, její výsledky potvrzené vědeckými studiemi i tisíciletou historií mluví samy za sebe. Funkční i klasické parfémy s těmi správnými ingrediencemi dokážou ulevit od stresu i mírných úzkostí a povzbudit ve chvílích, kdy se necítíte zrovna plni energie. Které to jsou? 
Foto: Profimedia.cz
Gigi Hadid v backstage přehlídky Off-White
Když přijde na stres, na každého z nás fungují trochu jiné mechanismy. Někdo se stáhne do sebe a potřebuje ticho, aby se uvolnil, jinému se stačí vykřičet a má klid na duši. Z toho vychází i výběr vůněmi, s jejichž pomocí můžete bojovat proti návalu stresu. Ten je více než obvyklý zejména v tomto období, kdy se definitivně vracíme do práce nebo školy z prázdnin a zároveň se radikálně mění počasí, dny se zkracují a s nimi i dostatek denního světla, které zásadním způsobem ovlivňuje fungování mozku. Pro zjednodušení si pojďme rozdělit antistresové vůně do tří základních kategorií podle toho, jak na lidskou mysl působí. A ne, nebavíme se jen o levanduli, ale sofistikovanějších parfémech a funkčních vůních určených přímo na pozitivní ovlivňování nálady.

Síla přírody

Obliba tzv. lesní terapie se objevila před třemi lety a od té doby stále stoupá. Původní wellness metoda z Japonska se propisuje i do vůní, ať už funkčních, jako je Forest Lungs od The Nue Co., nebo těch klasických. Jejich cílem je vyvolat iluzi pobytu v tichém, civilizací nedotčeném lese, jehož vůně má na lidskou smysl velmi zklidňující a zároveň osvěžující účinky. Jinými slovy po ní neusnete, ale budete v zenu. Parfémáři stále častěji hledají inspiraci na těchto místech, a to právě pro jejich antistresový účinek a i větší oblibu mezi spotřebiteli. Dřevité aroma spolu s výrazně zelenými tóny evokuje pocit bezpečí, klidu a zároveň hojnosti, proto dokáže mít na psychiku tak velký vliv a dostat ji z kolotoče obav přerůstajících až v úzkosti. Pokud o sobě víte, že vás procházka lesem uklidňuje, ale nemáte možnost všeho nechat a hledat nejbližší hvozd, obklopte se alespoň sofistikovanou vůní.

Energy drink pro hlavu

Když ručička pomyslného barometru energie povážlivě klesá, je čas ji doplnit. To ale neznamená, že se začnete prolévat Red Bullem a nekonečným množstvím kávy (u kofeinu rozhodně platí, že dobrého pomálu), z toho si přivodíte jen úzkosti a rozklepané ruce. Povzbuzující účinky mají citrusové vůně neroli, bergamotu, pomeranče, citronové kůry, limetky, citronové trávy, mandarinek, Litsea Cubeba, grapefruitových listů, sicilských pomerančů chinotto a yuzu. Japonská studie z roku 1995 ukázala, že citrusová vůně může obnovit stresem vyvolanou imunosupresi a homeostatickou rovnováhu. Tým výzkumníků aplikoval citrusové vůně pacientům s depresí a výsledky ukázaly, že tímto způsobem lze výrazně snížit dávky antidepresiv. Léčba citrusovou vůní normalizovala hladiny neuroendokrinních hormonů i imunitní funkce a byla účinnější než antidepresiva. Tímto vás nenabádáme, abyste v případě diagnostikované deprese přestali bez předchozí porady s lékařem užívat léky, nicméně i vám mohou citrusové vůně zmírnit příznaky a eliminovat účinky každodenního stresu.

Comfort food ve flakonu

Výzkum firmy Symrise zaměřený na antistresové vůně ukázal, že tzv. funkční parfémy s vanilkou, fazolemi tonka a zázvorem zvýšily u respondentů pozitivní emoce. Účinek prokázalo měření s pomocí softwaru pro sledování očí. Účastníci pod vlivem funkční vůně v porovnání se skupinami, které použily neutrální vůni nebo placebo ve spreji, déle hleděli na obrázky spojené s pohodou. Vůně vanilky působí na mozkové dráhy a prokazatelně navozuje pozitivní náladu a působí proti stresu. „Po pandemii berou lidé svou duševní a fyzickou pohodu jako prioritu. Parfémové produkty, které si vybírají, jim proto musejí přinášet pozitivní emoce: štěstí, pohodlí, radost a pocit sounáležitosti, péče a důvěry,“ vysvětluje Gabriela Chelariu ze společnosti Firmenich. „Vanilka má jedinečnou schopnost tyto emoce vyvolávat. Díky celosvětové studii pomocí přístroje Emoti360 víme, že vanilka vytváří silnou čichovou stopu. Svou hřejivou, krémovou, gurmánskou, a přitom přirozenou a uklidňující povahou je často ústředním prvkem vůní s antistresovými účinky.“