Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vůně

Když dva jsou víc než jeden

Cindy Kerberová20. 2. 2020
Jedno tělo, jedno srdce, dvě osobnosti. Patříte-li mezi ty, co rádi zkouší nové věci, pak vás trend párových vůní zaručeně zaujme. Společný příběh ve dvou autentických verzích, jeden pro ni, druhý pro něj. Klidně si je můžete i prohodit, to už záleží jen na vás. Jste připraveni na #doubletrouble i #doublepleasure?
Vanessa Paradis & Lenny Kravitz pro Vogue US, prosinec 1992
Foto: Profimedia.cz
Vanessa Paradis & Lenny Kravitz pro Vogue US, prosinec 1992
Dávno už neplatí, že musíte mít jednu vůni na celý život. Stará pravidla vzala za své a spolu s nimi i tradiční vzorce. V devadesátých letech kartami hodně zamíchal Calvin Klein a jeho unisexový bestseller CK One následovaný návratem elegantních, výrazných parfémů, vlnou niche a teď jsme uprostřed doby párování. Stejně jako ve vztahu, i tyto vůně pojí silné pouto. Silné a nepřehlédnutelné. Zároveň si každá z nich ponechává vlastní osobitost. Snadno najdete druhou polovičku, stačí si vybrat parfém pro sebe. Romantika dvacátých let je o zrcadlení se jeden ve druhém a inspirování se.

Manželství po italsku

Hlučné, plné vášně, intenzivní ve všech ohledech. Italské vztahy jsou stejné jako nové vůně od Dolce & Gabbana. Převlékly se do černé a rozhodly se dobýt svět těch, kteří se mainstreamovým vůním delší dobu vyhýbali. Dámská The Only One i pánská The One v sobě mají cosi provokativně komfortního, svět je zase v pořádku, přitom se z něj nevytratila zábava a vášeň. Představte si horké odpoledne v úzkých uličkách jižní Itálie, kdy ve vzduchu voní pomerančovníky, bylinky od oběda následované sladkým dezertem a vy pospícháte za svou láskou... 

Společně proti AIDS

Dobře vonět a pomáhat. Carolina Herrera dala svým ikonických vůním z řady 212 zářivě rudou barvu, spojila se s organizací (RED), zavázala se dát 100 tisíc eur na boj proti AIDS a zajistit půl milionu dávek potřebných léků. I tato dvojice má kvality, které byste hledali spíše u značek jako Byredo a ne u mainstreamového brandu. Dámská 212 VIP Rosé Red je důkazem toho, že ovocně-květinová vůně nemusí být banální a předvídatelná. Má v sobě metalické tóny s nádechem do rebarbory a zároveň zůstává svěží jako fresh z červeného ovoce. Ale nečekejte moc přírody, toto je moderní (al)chemie. To platí i pro pánskou variantu v hranatém flakonu. 

Mrazivá vášeň

Co rok, to nová síla a nová láska. Značka Emporio Armani i letos navazuje na řadu Stronger with You/In Love with You. Na první pohled je kromě tvaru lahvičky nic nespojuje. Dámská patří do kategorie květinově-orientální, pánská mezi aromatické fougère. Mezi ingrediencemi sdílí jen jemné citrusové tóny. Ale víte o tom, že protiklady se přitahují, že?

Discopříběh

Láska na první pohled uprostřed Paříže. To je ve stručnosti příběh na novou dvojí vůni od Zadig & Voltaire v neonových flakonech připomínajících noční kluby a osmdesátkové disco ve městě světel. Každá z barevných lahviček má svou vlastní parfémářku. Sidonie Lancesseur vytvořila dámskou verzi tak, aby „zrychlovala tep a zvyšovala teplotu“. Pohrála si se sladkými tóny vanilky, hřejivým santalovým dřevem a hlavně se zázvorem a něžnými fialkami. Dřevitě-aromatickou kompozici pro něj namíchala Natalie Lorson s důrazem na santalové dřevo a citrusové akordy pomerančových květů a bergamotu. Let's love and dance!

Na jedné vlně

Ani Kenzo nezůstává v trendu párování pozadu. Olivier Cresp, autor původní verze L'Eau par Kenzo, si přizval ke spolupráci kolegyni Alexandru Monet, aby společně dali vzniknout dvojici vůní pro „milovníky svobody a dobrodružství“. Každá vůně je sama o sobě jedním velkým dobrodružstvím pro samotnou značku, tvůrce i zákazníky. O variacích na již existující parfémy to platí dvojnásob. L'Eau Kenzo Hyper Wave se samozřejmě točí kolem vody, svěžesti a lehkosti. Jednoduché, přímočaré, hned víte, na čem jste. Ideální vztah.

Mýdlová opera

Znáte se velmi dobře, přesto se dokážete neustále překvapovat. To samé platí o limitované edici dvou vůní z řady Gucci Guilty. Zlaté flakony se proměnily v něžné pastely a spolu s nimi i obsah a sdělení. Obě jsou jemné a čisté jako kostka voňavého mýdla. Růžová se točí kolem narcisů, zelená kolem zázvoru s rozmarýnem, v řadě Gucci Guilty rozhodně překvapující. Limitovaná edice Love si na nic nehraje, od začátku do konce víte, co od vůní můžete čekat. Na kůži se nijak výrazně nemění, zůstávají delikátní a něžné.

P. S. I love you

Tuto dvojici uvedla značka Tiffany & Co. už loni na podzim, nicméně ve výčtu párových vůní na tuto sezonu by byla škoda ji vynechat. Jak už to u slavného klenotnictví bývá, vše se točí kolem lásky. Jen místo prstýnků s diamanty si ji vyznáte s pomocí jemných vůní, květinové a citrusovo-aromatické. Překvapí asi stejně jako zmiňovaný prsten, ale ruku na srdce, ono to pokaždé zafunguje. Pojítko mezi dámskou a pánskou Tiffany & Love tvoří tóny majestátní sekvoje, pak přebírají nadvládu citrusy, ve verzi pro něj smíchané s vetiverem.