Trendy

Good bye, matte! Latexové rty vás přesvědčí, že jedině lesklá pusa je ta pravá

Matná pleť a lesklé rty. Po dlouhých letech, co tato kombinace platila přesně obráceně, jsme zpátky v časech, kdy se pusa leskne jako zrcadlo a výrazné, červené odstíny udávají směr. Jen za posledních pár týdnů jsme viděli boom cherry cola lips nebo rtů v barvě zralých třešní. Teď se mezi beauty trendy dostává ultra lesk připomínající vyleštěný latexový obleček. Právě včas, vždyť startuje party sezona. 
Foto: Claire Rothstein
Hana Jiříčková
Hezky se rozlučte se všemi matnými rtěnkami, které máte, a schovejte si je na horší časy. Na scénu totiž přichází  trend, který nenechává nikoho na pochybách, že jedině lesklé rty jsou v kurzu. Pusa hladká jako zrcadlo, odrážející světlo jako vodní hladina, svůdná jako pár čerstvě vyleštěných kožených kozaček. Její lesk si nic nezadá s latexovými oblečky, vždyť právě od nich dostal jméno. Latex lips se korunovaly na hvězdu sezony. Tento trend je nakolik silný a atraktivní, že mu prostě nelze odolat.
Po sezoně jemného líčení, zlatavého latté make-upu, hnědých řasenek a růžových tváří ve stylu Barbie jsme se ocitli v sezoně, které kralují výrazné černé linky, pleť zmatněná bohatou dávkou pudru, a hlavně nepřehlédnutelné rty plné lesku. Začalo to na TikToku pod hashtagem #cherrycolalip, následně jsme přeskočilii na druhou úroveň: šťavnatá třešňově červená na puse, tvářích i očích, a teď přichází samotný vrchol tedy nejen k výrazně barevným, ale také lesklým rtům, které si pro svůj mimořádný lesk vysloužily označení latex lips
Nejde o nic jiného než komplexní líčení, ke kterému budete potřebovat jak konturovací tužku, tak rtěnku, na kterou přijde ještě lesk (s jednou výjimkou, ale o té později). Tento trend si stihla osvojit Kylie Jenner i Hailey Bieber, stejně jako Gigi Hadid, Barbara Palvin i Lady Gaga. Jen na TikToku najdete pod tímto hashtagem k dnešnímu dni přes 18 milionů zobrazení tisíců tutorialů.
Připomíná vám to vampy lips z loňska? O. K. , jenže letošní trend je o dost lesklejší. Kdybychom zašli do úplného extrému, výsledek by měl vypadat jako digitální filtr. Ovšem v reálném světě. O tak dokonalý lesk tu jde. Pokud klasická červená není zrovna váš styl, můžete si pohrát s růžovou, korálovou, vínovou nebo černou. Dovoleno je vše — za předpokladu, že finální efekt bude svým leskem a hladkostí evokovat latex.

Jak vytvořit efekt latexových rtů

Klíčem ke kýženému výsledku je pečlivá příprava, jinými slovy: neuspěchat ani jeden z následujících kroků. Dejte si na čas, protože jde o velmi výrazné líčení, kde žádná chyba nemá místo. Vzpomeňte si na vyřazovací kolo reality show Glow Up a pohledu Val Garland a Dominika Skinnera, jak přísně zkoumají každičký detail. Představte si na místě soutěžích sebe a snažte se získat ono pověstné „ding dong“, tedy nejvyšší pochvalu od legendárních make-up artistů.
Krok 1: Příprava
Než se pustíte do samotného líčení, rty vyhlaďte exfoliačním produktem (stejně dobře poslouží i měkký zubní kartáček) a pusu následně přetřete výživným balzámem. To vytvoří hladký povrch, na kterém můžete začít tvořit. Balzám nechte zcela vstřebat, anebo jeho zbytky obtiskněte do hladkého (!!!) papírového kapesníčku. Použít můžete i speciální podkladovou bázi na rty, po které bude rtěnka krásně klouzat.
Krok 2: Definice
Sáhněte do čerstvě ořezané konturovací tužce, může být v barvě rtěnky, nebo tělová, a pečlivě obkreslete linii rtů a lehce ji rozetřete směrem dovnitř. To vám zajistí jasně definovaný tvar i to, že se rtěnka nebude během dne stěhovat mimo linii rtů.
Krok 3: Intenzivně pigmentovaná tekutá rtěnka
Tekutou rtěnku ve vybraném odstínu nanášejte v tenké vrstvě a hlavně precizně. Nejde o to vytvořit jednu silnou vrstvu, která by mohla rychle začít praskat, ale rovnoměrnou, sytou barvu. První vrstvičku nechte zaschnout, až poté aplikujte druhou. Tím dosáhnete výraznějšího výsledku.
Krok 4: Lesk. Spousta lesku
Finálním krok je aplikace lesku. Ten může být transparentní, nebo lehce tónovaný. Nesmí ale obsahovat třpytky, o ty tady nejde, latex lips jsou o zrcadlovém lesku. Lesk aplikujte nejlépe štětečkem v tenoučkých vrstvách, ale pracujte rychle, aby předchozí vrstva nezaschla. Aplikátor by ji porušil a vy byste mohli akorát začít od začátku. 

Co udělat, aby lesk na rtech vydržel co nejdéle?

Vedle již zmiňované podkladové báze a pečlivého vrstvení si můžete pomoci také sypkým pudrem. Ten naneste v tenoučké vrstvě ještě před samotnou aplikací lesku. Pomoci si můžete opět hladkým papírovým kapesníčkem, přes nějž pudr štětcem nanesete.
Pamatujete na zmínku o té jedné výjimce? Tady je vysvětlení: Jestli si chcete užívat vysoký lesk po celý den, aniž byste museli neustále odbíhat k zrcadlu, svěřte se do rukou Lady Gaga, respektive její make-up značky Haus Labs, která má ve svém portfoliu jeden skutečně výjimečný produkt — neslíbatelnou lesklou rtěnku. Neslíbatelná a lesklá? Ano, zní to jako naprostý protimluv, dlouhotrvající rtěnky se přeci nikdy nelesknou. Tato však ano. Za celou svou kariéru beauty editorky jsem se s žádným podobným produktem nesetkala. Samozřejmě že jsem na začátku ani nevěřila, protože moc dobře vím, co všechno jsou značky schopné naslibovat. O to větší překvapení mě pak čekalo. Atomic Shake Long Lasting Liquid Lipstick skutečně nedělá obtisky na skleničkách ani na tvářích a opravdu se hodně leskne. Ve své kosmetické taštičce už mám tři, včetně odstínu Ruby Shine, na který jsem si musela několik měsíců počkat, než se znovu objevil na skladě. S ní opravdu žádný lesk nepotřebujete. 
Další tipy na osvědčené produkty pro efekt latexového lesku najdete v galerii.