Make-up

Cherry, Cherry Lady: Třešňový make-up bere útokem přehlídková mola i TikTok

Delší dobu to vypadalo, že nude make-up bude dominantou celého roku 2023 i příštích sezon, avšak sytě červená rtěnka, tvářenka i lak na nehty jsou natolik neodolatelné, že se z nich pomalu stává hlavní trend — a to nejen díky modelkám na přehlídkách Saint Laurent, Gucci, Boss a Dolce & Gabbana. Pojďme se podívat na nejoblíbenější podzimní líčení a tipy, jak ho snadno reprodukovat.
Cherry make-up budí na sociálních sítích pořádný rozruch. Jeho hashtag stihl během krátké doby nasbírat desítky milionů zhlédnutí na TikToku a čísla neustále rostou. Jak už název napovídá, trend plynule navazuje na trend „strawberry make-up“ a stojí na sytě červené barvě v mnoha variantách — od karmínové přes vínovou, makovou až po třešňově červenou, avšak i tady najdete spoustu nejrůznějších pododstínů. Třešňové líčení, které má nádech klasického glamour stylu, odsunuje do pozadí tzv. no make-up look propagující návrat k přirozenosti a pleťovým odstínům. 
Důvodů, proč se třešňové líčení těší takové popularitě, je hned několik. Především módní přehlídky. Ty odhalily nejen kolekce na sezonu podzim-zima 2023/2024, ale zároveň inspirovaly tvůrce na sociálních sítích, aby tento trendy vzhled následovali. Třešňový make-up se prosadil mezi uměleckými linkami a odbarveným obočím jako jeden z klíčových, nepřehlédnutelných trendů druhé poloviny roku. Stačí se podívat na přehlídku Dolce & Gabbana a zjistíte, že cherry make-up sluší doslova každému — bez ohledu na věk, či odstín pleti. Přitom je, na rozdíl od vampy lips, jemnější a univerzálnější.
Ať už se jedná o sytě třešňovou s modrými podtóny, nebo pikantní rudou, paleta červených odstínů (které se vyplatí vybírat s ohledem na odstín a podtón pleti) se ideálně hodí do podzimního počasí, kdy každá příležitost rozzářit a zahřát se je více než vítaná. Barvy zralého ovoce mají úžasný psychologický efekt, tak proč ho nevyužít.

Jak vytvořit cherry make-up

Cesty se nabízejí hned dvě. Ti odvážnější mohou jít formou třešňových odstínů na očích, tvářích, rtech a nehtech.  Můžete jít ale i jednodušší variantou, při níž se soustředíte výhradně na jednu část obličeje — to znamená, že si výrazně nalíčíte buď víčka, lícní kosti, anebo ústa. 

Třešňové rtěnky

Dobře nalíčené rty v třešňových tónech potřebujete pečlivě vykreslit konturovací tužkou v barvě rtěnky. Dejte si  na čas a ujistěte se, že máte pevnou ruku. Na chyby v této sezoně není prostor. Samotnou rtěnku, ať už zvolíte klasickou krémovou texturu se saténovým leskem, případně ultra matnou, vždycky vybírejte podle tónu své pokožky. Třešňová rtěnka by měla vytvořit výrazný kontrast, ale zároveň rozzářit pleť. Pokud si netroufáte rovnou na syté líčení, můžete začít třešňovým leskem, nebo polotransparentním olejem na rty.

Třešňové tvářenky

Po letech, kdy tvářenky zůstávaly skromně v pozadí, opět zažívají svých patnáct minut slávy a nosí se ve větším než malém množství, čehož můžete využít právě s trendem cherry make-up. I tady se nabízí velký výběr produktů. Za zmínku určitě stojí pudrové zdravíčko Dior Backstage Rosy Glow v odstínu Cherry nebo tekutá barva na tváře a rty Benetint od Benefitu.

Cherry make-up na očích

V případě očí vždycky myslete na to, že k červeným tónům potřebujete vytvořit jasný, intenzivní kontrast — v podobě černé linky nebo alespoň dvou vrstev řasenky. V opačném případě hrozí, že budete vypadat, jako byste proplakali noc. Nejsnadnější způsob je vzít do ruky červenou linku a orámovat s ní horní víčko, anebo vytvořit kouřové líčení s pomocí tužky a aplikátoru. Stejně dobře se však pracuje s očními stíny (pudrovými, nebo krémovými). A pro maximální efekt můžete sáhnout po intenzivních pigmentech v paletkách.

Třešňové laky na nehty

Chcete-li svůj cherry make-up vybrousit do posledního detailu, nezapomeňte na nehty. I tady ale vybírejte barvu, která dokonale ladí s odstínem vaší pleti. Klíčové jsou podtóny.

Třešňová sezona v červených lahvičkách

Pro perfekcionisty, kteří touží dát cherry make-upu další nový rozměr, je nutností ta správná vůně. V parfémech narazíte na třešňové a višňové aroma sice sporadicky, ale přesto se našli parfémáři, co si s touto netypickou ingrediencí pohráli a svěřili jí hlavní roli ve svých vůních. Ty jsou všechno, jenom ne tuctové a nudné.