Péče

Masky pro jemné vlasy, které je vyživí a dodají objem bez zatížení

Co dělat, když máte vlasy jemné jako peříčka a potřebujete spravit roztřepené konečky, vyhladit délky a celkově zlepšit jejich pružnost? Sáhněte po masce, která o vlasy pečuje do hloubky, hydratuje, ale nezatíží, a nesebere vám tak těžce vydobytý objem. Beauty editorka Vogue roky hledala a našla ty nejlepší a zaručeně funkční produkty pro majitele „baby hair". 
Foto: Arnold Jerocki/WireImage
Kylie Jenner

Maska na jemné vlasy je nezbytná, když máte vlasy suché, odbarvené a mají sklon se lámat

Podle kadeřníků mám hodně vlasů. Rostou mi rychle (z loňského únorového krátkého bobu mi vlasy vystřelily až po lopatky) a hojně (ano, mám po ránu „obláček" díky spoustě kratších vlasů, které raší jako houby po dešti), ale taky jsou jemné. A tím jemné myslím opravdu jemné. Sebemenší vlhkost, kapka potu nebo mazu a 99 % vlasových přípravků je okamžitě zatíží tak, že vypadám, jako bych si nemyla hlavu týden a ještě mezitím uběhla třikrát maraton, do práce to brala kraulem přes Vltavu a třikrát pořádně zmokla.
I když se na první pohled zdá, že jemné vlasy jsou jednoduché na úpravu a styling a že nepotřebují extra péči, opak je pravdou. Zejména dlouhé, barvené a odbarvené, suché a lámavé typy vlasů se sklonem k roztřepeným konečkům vyžadují stejnou péči jako ostatní. Najít si však ideální kombinaci přípravků je složité, protože musíte neustále myslet na to, jak je nezamastit a nezatížit, pak už objem totiž nezískáte vůbec. Nemusíte hned sahat po nůžkách (respektive dát pokyn svému kadeřníkovi) nebo si mýt hlavu dvakrát denně, což také není cesta, ale nezbytně nutně potřebujete správnou péči.
Udržet si vlasy v kondici ve chvíli, kdy většina kondicionérů, masek, stylingových přípravků, o olejích ani nemluvě, nepřipadá v úvahu, vypadá jako nadlidský úkol. Ale kromě toho, že jsem kosmetická redaktorka, co má zkoušení produktů přímo v popisu práce, se také nerada smiřuji s tvrzením, že něco nefunguje nebo nejde. Ne pro mě nikdy nebyla ta správná odpověď a ve slově nemožné slyším zásadně jen „ne, možné". Stejný postoj zastávám ohledně vlasových přípravků pro ty, co podobně jako já bojují o setiny milimetrů objemu své hřívy. Fungujících vlasových pomocníků není mnoho, ale existují. Seznamte se: toto jsou masky na jemné vlasy, které dodají potřebnou hydrataci a výživu bez zatížení a obavy o objem. 

Správná péče o jemné vlasy

Může se zdát, že se jemné vlasy mnohem častěji špiní. Stačí jim opravdu velmi málo a na rozdíl od hustších ty jemné ukáží všechno a hned. Přílišné mytí jim ale také neprospívá a může mít opačný než požadovaný účinek, protože správné šamponování, během kterého důkladně čistíte pokožku hlavy, způsobuje větší produkci mazu. Ovšem jen si opláchnout hlavu vodou a hotovo také nepředstavuje cestu ze začarovaného kruhu, zejména když používáte pravidelně suchý šampon a styling na zvětšení objemu, který se aplikuje hlavně ke kořínkům. Všechny tyto produkty a jejich zbytky prostě musíte umýt, a to důkladně. Pokud patříte mezi ty, kdo se bez každodenního stylingu neobejdou, střídejte šampon na jemné vlasy s tím na hloubkové čistění, který účinněji odstraňuje zbytky přípravků a zanechává vlasy čisté, lehké a nadýchané.
Volba šamponu (nebo jejich kombinace) a následného kondicionéru, který jemné vlasy nezatíží, je naprosto klíčová. U normálních, zdravých a nepoškozených vlasů by tady péče mohla skončit. Nicméně asi všichni cítíme to jemné ale, které nutně musí následovat. Sebemenší známka poškození a narušení vlasů vyžaduje odpovídající reakci, v tomto případě masku a používat ji pravidelně alespoň jednou týdně. 
Mimochodem, věděli jste, jaké je správné pořadí v užívání pečujících přípravku na vlasy? Nejprve vlasy umyjte dvakrát šamponem, poté aplikujte masku a až po ní uzavřete kutikulu kondicionérem. A zkuste vyměnit povlak polštáře za hedvábný. Hedvábí přirozeně eliminuje krepatění vlasů.