Péče

Babí léto od hlavy až po paty: Beauty průvodce pro pleť, vlasy, tělo a mysl

To krátké období mezi horkým létem a chladným podzimem nabízí spoustu možností, jak restartovat svou beauty a wellness rutinu a plynule a bez stresu přejít z jedné sezony do druhé. Vše, co potřebujete na update pleti, těla, vlasů a mysli najdete v novém Vogue Beauty průvodci babím létem. 
Foto: Aga Wojtuń
Šátek, KAMY, náušnice, LIBOPE

Regenerace, kontrola, zklidnění

Než začnete využívat toho, že na podzim můžete (znovu) chodit na nejrůznější omlazující zákroky pomocí laserů a vysokých koncentrací kyselin, nechejte si zkontrolovat všechna znaménka, a když říkáme všechna, tak opravdu myslíme všechna. Toto je váš nejdůležitější úkol; objednejte se k dermatologovi, i když si myslíte, že to není třeba. Raději o jednu kontrolu navíc, než podcenit možné riziko vzniku nádoru. 
Při každodenní péči se zaměřte na zklidnění pokožky, která navzdory veškeré ochraně dostala obrovskou dávku UV záření, jež ovlivnilo i její mikrobiom. Cokoliv s označením calming se vám právě teď bude hodit. 
Foto: Aga Wojtuń
Plavky, OYSHO, sako, ZARA, náhrdelník, AGJ Ancient Greek Jewellery

Dotekem proti úzkosti

Není ničím neobvyklým, že se během střídání sezon a zejména při návratu do běžného režimu cítíte více pod tlakem, který může vyeskalovat až v úzkosti a panické záchvaty. V psychické pohodě se můžete udržet mnoha nejrůznějšími technikami, od meditace, vyváženého jídelníčku s omezeným množstvím cukru a kofeinu, pravidelného pohybu (podle nejnovější studie stačí denně ujít 4000 kroků), přes správnou spánkovou hygienu po uvolňující antistresové masáže. Na tu velkou si určitě zajděte k odborníkovi, každodenní zvládnete doma. I kdyby to měla být jen krátká masáž nohou, suché kartáčování před koupelí nebo aplikace krému a oleje, na kterou se v daný okamžik budete maximálně soustředit. Všechno to jsou drobné maličkosti, ale když si jednotlivé metody a triky nasčítáte, zjistíte, že pro sebe děláte hodně. 
Foto: Aga Wojtuń
Náušnice, LIBOPE

Síla vody

Ať už jste tým vana, nebo sprcha, určitě víte, jak mocnou sílu těch pár minut ve vodě má na vaše tělo a mysl. I když pláž necháváte daleko za sebou, hydroterapii můžete praktikovat i doma. Sice v omezeném množství, ale pořád lepší něco než vůbec nic. Nastavte si pro své tělo nejpříjemnější teplotu, ideálně pověste do koupelny pár větviček eukalyptu, jehož aroma se ve vlhku nádherně rozvoní, a sáhněte po soli. Ovšem ne té kuchyňské, ale epsomské nebo aromaterapeutické, kterou přidáte do vany. Ta první uvolňuje svaly, zmírňuje otoky, odbourává stres. U druhé si vybírejte podle vůně, co vás zklidní a nemusí to být nutně jen levandule. Na někoho lépe funguje meduňka, mateřídouška, vanilka, růže, ylang-ylang nebo jasmín.
Foto: Aga Wojtuń
Body, ALEKSANDRA KU, šperky, RAQUEL POÇO JEWELLERY

Doplňte si zásoby

Zatímco v létě si v našich zeměpisných šířkách nemusíte dělat starosti s vitaminem D, na podzim a v zimě se valná část populace potýká s jeho nedostatkem a nejlepším způsobem, jak tomu čelit, jsou potravinové doplňky. Totéž platí o omega 3 mastných kyselinách. Déčko ovlivňuje metabolismus vápníku a dalších minerálů, a tím i zdraví kostí, ale také imunitu a míru únavy. Omega 3 si naše tělo neumí vyrobit samo, proto je potřebujeme dodávat ve stravě (tučné ryby, lněné semínko, ořechy, sójové boby, chia semínka), nebo ve formě doplňků. Vybírejte si ty s vysokým obsahem DHA a EPA.
Foto: Aga Wojtuń
Plavky, OYSHO, náušnice, LIBOPE

Věčný bronz

Porcelánová pokožka je krásná, ale většina stále dává přednost té opálené. I kdyby bronz měl být jen falešný, což ovšem chválíme, protože jde o jediné zdravé opálení, které si můžete dopřát. Efekt letní pokožky můžete prodlužovat prakticky donekonečna s pomocí samoopalovacích krémů, kapek, mlék a pěn. Na trhu jich je spousta a v každé cenové kategorii najdete skvěle fungující produkt, ať už navazujete na plážový bronz, nebo začínáte od nuly. V obou případech platí, že aplikaci jakéhokoliv samoopalovacího přípravku začínáme důkladným peelingem a následnou intenzivní hydratací, a to ideálně dvakrát denně, protože dobře hydratovaná pokožka udrží vysněnou barvu o to déle. 
Foto: Aga Wojtuń
Plavky, A&F, šperky, RAQUEL POÇO JEWELLERY

After-sun vlasy

Nesmíme zapomenout ani na vlasy, které stejně jako pleť dostaly pořádně zabrat a není divu, že ztratily svou barvu, lesk a také síla a hebkost zůstaly kdesi v nedohlednu. Od minulého roku se toho na scéně s péčí o vlasy událo dost na to, abyste je po létě dostali do kondice dříve, než stačíte vyslovit quiet luxury. Vedle výběru šetrného šamponu a kondicionéru vhodného pro váš typ a aktuální stav vlasů, s jehož výběrem vám na základě diagnózy vlasů pomůže kadeřník, se zaměřte na bezoplachovou péči, ať už v podobě termoochranné masky, séra s vysokým obsahem kyseliny hyaluronové, nebo oleje. Rozdíl uvidíte prakticky okamžitě. P. S.: A slibte si, že přestanete chodit spát s mokrou hlavou. 
Foto: Aga Wojtuń
Modelka: Xingying Wu (Modelwerk)
Styling: Karolina Ficner
Asistent fotografky: Soto Sounio
Produkce a postprodukce: Green Carrot