Péče

4 věci, které byste pro svou pleť měli udělat před odjezdem na prázdniny

Pokud si chcete zachovat čistou a zářivou pleť po celé léto, musíte pro to něco udělat. Pár jednoduchých kroků vám doslova zachrání kůži a prodlouží opálení, pokud na něm tak moc trváte. 
Foto: Getty Images
Základní kroky péče o pleť zůstávají v průběhu celého roku stejné, mění je jen v detailech, jako je přizpůsobení textury, případně vůně produktů na čistění, hydrataci a ochranu pokožky před UV zářením. Takový základ nutně potřebuje každá pleť bez ohledu na typy a aktuální stav či věk. I profesionálové se musí v letních měsících trochu víc snažit, aby zabránili vzniku pigmentových skvrn a pupínků a minimalizovali poškození způsobené sluncem.
Teplé počasí přináší celou řadu problémů v péči o pleť a otázek typu: „Musím hydratovat, i když je venku padesát stupňů a můj obličej je mastný?“ Ano, musíte. Stejně tak si pokožku musíte čistit bez ohledu na to, jestli se zrovna líčíte, nebo ne. 

Udělejte si zásoby SPF

Hned po čištění je každodenní a důsledná UV ochrana základním krokem, bez kterého byste neměli vyjít z domu. Každý odborník, ať už jde o lékaře, kosmetičky, nebo skinfluencery, vám význam širokospektrální ochrany vysvětlí. Vybírejte si produkty s SPF 30 a výš a nezapomínejte vedle obličeje, krku a dekoltu také na hřbety rukou, nohy, uši a rty. Pro každou pokožku a každý rozpočet existuje ideální produkt, stačí si vybrat a používat ho. Nemusíte na sebe vrstvit několik produktů, na trhu najdete spoustu krémů a gelů, které chrání před sluníčkem, a zároveň skvěle a dostatečně hydratují. Nemyslete si, že si vystačíte s jedním balením na celou sezonu. Aby UV ochrana fungovala, jak má, potřebujete nanášet dostatečné množství. Na obličej, krk a dekolt to je obsah čajové lžičky, na celé tělo obsah skleničky na panáka. Na pláži a při sportu nezapomeňte ochrannou vrstvu minimálně každé dvě hodiny obnovovat, jinak si říkáte o spálenou kůži a bezesné noci. O riziku rakoviny kůži a předčasném stárnutí nemluvě.
P. S. Ani s nejvyšší UV ochranou se nemusíte bát o dostatečný příjem vitaminu D. Je to jeden z častých mýtů, kterým byste měli přestat věřit.

Zajděte si na profi exfoliaci

Dermatologové často bijí na poplach, když přijde řeč na exfoliaci. Ano, bohužel spousta lidí to přehání. Mixování spousty produktů v rámci jedné rutiny, každodenní mechanický peeling čisticími kartáčky, ručníkem a produkty s brusnými částečkami, to vše vede ke ztenčování pleti a narušování jejího mikrobiomu. Nehledě na to, že například AHA kyseliny zvyšují citlivost na slunce. Buďte proto v své pokožce šetrní a než se vydáte na prázdniny, tuto proceduru nechte na kosmetičce.
V Inka Beauty Clinic nově nabízejí ošetření VS System na bázi tekutých krystalů a mikrosfér kyseliny polymléčné, které vyhladí pokožku, zjemní a následně naboostuje na pobyt na sluníčku. Půlhodinové ošetření se skládá ze tří kroků. Na vyčištěnou pokožku kosmetička aplikuje vitaminový komplex, který má unikátní texturu pudingu. Po jeho působení následuje hydratační sérum VS Equilibrium a na něj ještě vrstva VS Booster Serum s aminokyselinami, vitaminy a polypeptidy. Pokožka je po ošetření čistá, hladká, rozzářená a připravená odolávat všemu, co ji v létě čeká. Přestože jsou jednotlivé kroky nabušené aktivními látkami, zarudnutí a podráždění se vůbec nemusíte bát. 

Investujte do séra s vitaminem C

Vitamin C hraje zásadní roli po celý rok, nicméně v létě vám prokáže ještě větší službu. Céčko pomáhá předcházet hyperpigmentaci, zlepšuje vzhled jemných vrásek a pomáhá při tvorbě kolagenu. Naneste několik kapek na pleť mezi čištěním a hydratačním/ochranným krémem. V kombinaci s UV ochranou tvoří perfektní duo bojující proti poškození a stárnutí pleti. Levné produkty v tomto případě ale nechte ležet, vitamin C je ošidná ingredience, u níž platí, že kvalita se rozhodně vyplácí.

Nasaďte antioxidanty

Nejen kosmetika ochrání pokožku, ale také hodně závisí na tom, co jíte a kolik vitaminů (zejména antioxidantů) do sebe během dne dostanete. Máte-li v plánu si přece jen pořídit bronz, pomozte si beta-karotenem, je to perfektní posilovač přirozeného opálení. Konzumace ovoce a zeleniny přirozeně bohaté na beta-karoten během léta pleti rozhodně prospěje. Přibývá důkazů, že perorální konzumace beta-karotenu může také přispívat k dokonalejší ochraně kůže před poškozením UV zářením. Beta-karoten bojuje proti volným radikálům a snižuje oxidační stres pokožky, čímž omezuje poškození způsobené UV zářením. Chcete-li zvýšit dávku betakarotenu, vyzkoušejte papriky, sladké brambory, melouny, mrkev, meruňky, rajčata a zelenou listovou zeleninu, jako je kapusta a špenát. Na trhu najdete také doplňky stravy sestavené speciálně pro potřeby pleti v létě. Jejich užíváním rozhodně nic nezkazíte a na konci prázdnin budete mít hezčí pleť.