Péče

Jak správně číst SPF

Všichni víme, že se musíme chránit před slunečními paprsky, ovšem jen málokdo dodržuje všechna pravidla. Nejčastější výmluva? Všechna SPF jsou mastná, dělají se mi pupínky, moc se lesknu, stále nemůžu najít lehkou, transparentní texturu. Konec s vymlouváním se, proč si nechráníte obličej a krk! Stručný a přehledný průvodce Vogue vám výrazně ulehčí práci při hledání ideální UV ochrany právě pro vaši pleť. Na každodenní nošení do města, do práce, na pláž i sport. Stačí, když se naučíte SPF správně číst. 

SPF / OF 

Foto: Eva Doležalová
Sun Protection Filter neboli ochranný filtr je tradiční označení produktů, které v sobě mají látky chránící pokožku před UV zářením. Číslo, které po této zkratce následuje, vám říká, jak vysoká daná ochrana je. Respektive jak dlouho vás ochrání před spálením, pokud použijete dostatečné množství. Číslo vynásobte pěti až třiceti (v závislosti na fototypu, pro větší bezpečnost použijte rovnou pětku) a dostanete dobu, po jakou vás produkt ochraňuje.
Například SPF 30 vynásobíte 5, výsledek 150 znamená počet minut, kdy je vaše pokožka chráněná před UVB zářením. Ovšem za předpokladu, že aplikujete dostatečné množství a mechanicky ochranu nenarušíte (vodou, potem, setřením apod.) Pozor, SPF neznamená automaticky ochranu před UVB i UVA zářením. 
Vogue tip: Menší faktor než 30 nepoužívejte. Na pláž a sport sáhněte rovnou po SPF 50+.

UVA

Stále častěji na produktech najdete nejen SPF, ale také poznámku o UVA. To je právě to záření, které tu je s námi po celý rok bez ohledu na počasí a sezonu, proniká hlouběji do kůže a způsobuje předčasné stárnutí, pigmentové skvrny a nenávratné změny ve struktuře pokožky. Proto je tak důležité chránit se po celý rok, nejen v létě na pláži nebo v zimě na horách, když zrovna svítí sluníčko. 
Nezapomínejte, že poškození pleti UV zářením je kumulativní, což znamená, že se načítá a je nevratné. Čím dříve si začnete pokožku chránit nejen před UVB, ale hlavně před UVA paprsky, tím déle si hezčí a zdravější pleť udržíte. Každý odborník vám řekne, že UV ochrana je nejlepší a nejefektivnější anti-age prostředek. Nemůžete si zapamatovat, co které paprsky dělají? Existuje jednoduchá pomůcka: UV-Ageing: stárnutí, UV-Burning: spálení

UVB

Díky tomuto záření se opálíte, nebo taky zčervenáte jako rak a spálíte se. Na rozdíl od UVA záření, před UVB se můžeme chránit desítky let. Označení SPF nebo OF se vztahuje právě k viditelnému slunečnímu záření. 

PA++++

Foto: Eva Doležalová
Toto označení se týká UVA filtrů a pochází z Japonska, kde se zaměřují právě na ochranu před tímto druhem ultrafialového záření. Setkat se s ním můžete nejen na asijské kosmetice, ale i u značek jako Chanel, Clarins, Vichy. Počet plusových znamének znamená míru ochrany. Čím více plusek (maximum jsou čtyři), tím je kvalitnější a delší. 
Ovšem ne všechny země s tímto označením souhlasí. Důvodem je testování, protože PA měří pouze to, jak UVA paprsky způsobují zhnědnutí pokožky, tzv. PPD: Persistent Pigment Darkening. Problém je, že ne každá pokožka pod vlivem UVA hnědne. PA+ není povinné označení, raději na produktech hledejte klasické SPF a UVA nebo broadspectrum.

Broadspectrum

Pokud objevíte na obalu nebo v popisku produktu broadspectrum, máte v ruce produkt, který ochrání jak před UVB, tak před UVA zářením. Dobrá volba.

Anti-Pollution

Pokožce vedle UV záření nedělá dobře ani znečištěný vzduch. Dlouhodobé studie poukazují na fakt, že právě částečky, které poletují v ovzduší a usazují se na kůži, spolu se slunečním zářením výrazně zrychlují proces stárnutí a vznik pigmentových skvrn. Proto řada značek kromě UV filtrů začala přidávat do produktů i komplex ingrediencí, které aktivně řeší znečištěné prostředí. Jde např. o vitamin C a E, mořské řasy, niacinamid, ceramidy, mastné kyseliny, zelený čaj, prebiotika apod.

Mineral

Jde o tzv. minerální filtry. Ve složení je najdete jako zinc oxide nebo titanium dioxide. Tento typ filtrů vytváří na povrchu pokožky fyzickou bariéru. Jsou oblíbené hlavně v tzv. přírodní kosmetice. Mají však jednu nevýhodu, s níž se málokterá značka umí popasovat. Rády zanechávají bílý film. Pokud máte produkt, který v sobě obsahuje jak minerální, tak organické – chemické filtry, efekt je lepší. Bílá maska po pár minutách zmizí. Na trhu najdete i produkty se 100% minerálním filtry, které v sobě zároveň mají malé množství pigmentu, čímž problematiku bílého filmu elegantně řeší. 
Foto: Eva Doležalová

Chemical

Chemické nebo organické filtry na bázi uhlíku patří mezi nejčastěji používané UV filtry na trhu. Mají tu výhodu, že s nimi lze vytvořit jak výživnou texturu, tak velmi lehkou pro mastnou pokožku. Na rozdíl od minerálních filtrů nezanechávají bílou stopu. Fungují tak, že UV paprsky absorbují. Některé z nich ovšem umí sluneční záření i odrážet.
Ingredience jako Avobenzone (UVA), Oxybenzone (UVA a UVB) se používají od konce 70. let, evropská legislativa zároveň upravuje jejich maximálně povolenou koncentraci. Což se samozřejmě děje i u ostatních filtrů jako Octocrylene (UVB), Octisalate (UVB), Octinoxate (UVB), Homosalate (UVB), Mexoryl XL/Drometrizole trisiloxane (UVB a UVA), Mexoryl SX (UVA), Tinosobrb 5/bemotrizinol (UVB a UVA), Tinsorb M/bisoctrizole (UVB a UVA), Uvinul a plus (UVA), Uvinult T 150/Ethylhexyl triazone (UVB) atd. Globálně je povolených přes padesát UV filtrů. U všech je prokázána bezpečnost, nemusíte se jich tudíž bát. 
Vogue extra: Věděli jste, že oxybenzon byl původně nalezený jako součást kvetoucích rostlin? Patří mezi tzv. aromatické ketony. V souvislosti s ním se mluvilo také o jeho vlivu na blednutí mořských korálů. Novější studie ukázaly mnohem nižší koncentraci oxybenzonu, než uváděla původní studie, která spustila negativní kampaň vůči tomuto UV filtru. 
Foto: Eva Doležalová

Organic

Tento nápis může znamenat, že se vám do rukou dostal produkt obsahující rostlinné ingredience v biokvalitě. Ovšem jde i o označení chemických filtrů. Ty minerální se nazývají také jako anorganické, protože jsou na bázi iontů a minerálů.

Sun-allergy protection

Není zcela jasné, proč se to děje, nicméně alergie na sluníčko nejsou zase tak výjimečné. Imunitní systém spustí poplach a začne se bránit. Na pokožce se objeví drobné svědivé pupínky, puchýřky, někdy kůže může i praskat. Reakci vyvolává spousta faktorů, od umělé parfemace přes antibiotika, léky na vysoký tlak, ibuprofen i kosmetické ingredience. Produkty s označením proti sluneční alergii v sobě obsahují zklidňující látky. 

Water-resistant

Tímto vám opalovací krém říká, že po určitou dobu odolá i vodě a potu. Ale pozor, testování voděodolnosti se v různých zemích liší. Americký FDA testuje krémy, oleje, gely a spreje tak, že subjekt několikrát namočí, nechá uschnout, a pokud zůstane alespoň 50 procent produktu na svém místě, je považovaný za voděodolný. Lepší testování mají v Austrálii, kosmetický produkt musí odolat vodě celé čtyři hodiny. 

Fragrance-free

Držíte v rukou produkt bez umělé parfemace. Nicméně stále ve složení můžete najít látky, které dodávají vůni jako například geraniol, limonene, levandulový olej apod.

Non-comedogenic

Výrobce vás chce ujistit, že vám právě jeho produkt neucpe póry a nezpůsobí případné pupínky. Ovšem toto označení, stejně jako třeba natural, clinically tested nebo hypoallergenic, není globálně regulováno a nemá tudíž jasná pravidla. Nicméně pro mastnou pleť se sklonem k akné to je přinejmenším dobrá informace.

Hypoallergenic

Ani tento termín není globálně regulován a každý výrobce si pod ním může představit něco trochu jiného. Informaci, kterou vám tímto dává, je ta, že obsahuje menší množství potenciálních alergenů. Ovšem každá pokožka je jiná a můžete reagovat na nejrůznější látky. Víte-li proto o alergiích, které máte, čtěte pořád pečlivě složení, ať máte stoprocentní jistotu. 

Oil-free

V daném produktu nenajdete oleje, jde tak o skvělou volbu pro mastnou a aknózní pleť. 
Jakou UV ochranu si pořídit na tvář, krk a uši? V následující galerii najdete výběr redakce Vogue CS, všechny produkty obsahují ochranu před UVB i UVA zářením plus mnoho dalších benefitů. Mnohé z nich nahradí i váš klasický hydratační nebo protivráskový krém. Jiné aplikujte jako poslední krok ranní péče o pleť.