Vogue Daily

Princezna Diana na své jediné návštěvě Československa

Na pozvání Václava Havla přiletěla v roce 1991 princezna Diana na oficiální návštěvu Prahy a Bratislavy. Poprvé a naposled. Podívejte se na archivní fotografie britského královského páru a co všechno Její královská Výsost během tří dnů v Československu absolvovala.
Foto: Tim Graham Photo Library via Getty Images
Princezna Diana v Praze, květen 1991
Pár týdnů před desetiletým výročím nejsledovanější svatby 20. století přiletěla princezna z Walesu spolu se svým manželem princem Charlesem do tehdejšího Československa. Následníka britského trůnu a jeho obdivovanou manželku pozval na oficiální návštěvu prezident Václav Havel.
Během tří dnů společně absolvovali řadu oficiálních ceremonií a zároveň stihli i prohlídku Starého Města, kde je v ulicích vítaly nadšené davy.
Princezna Diana většinu svého pobytu na sobě měla jednobarevné kostýmky od britské návrhářky Catherine Walker a lodičky s kontrastní špičkou. V pražských ulicích se objevila postupně v bílé, šedé a tmavě zelené, do Bratislavy naopak zvolila kombinace růžové s fialovou.
V té době už měl královský pár problémy, nicméně svou reprezentativní roli oba zvládali s úsměvem, jak dokazují dobové fotografie. Diana a Charles se stali poslední státní návštěvou, která kdy přespala na Pražském hradě. Každý v jiném patře, přesto o rok později svět překvapilo vystoupení britského premiéra Johna Majora, během nějž v parlamentu oznámil, že dvojice žije odděleně. 
Stejně jako v jiných zemích, i v tehdejším Československu Diana nevynechala návštěvu znevýhodněných a nemocných. Spolu s první dámou Olgou Havlovou zavítala do základní školy pro sluchově postižené a na dětské oddělení nemocnice v Motole, kde malým pacientům zahrála na klavír. Známá je také historka o tom, jak si šla zaplavat do bazénu v Podolí a personál málem způsobil diplomatické faux-pas. Pro Dianu byla květnová cesta první a zároveň poslední, princ Charles se do Prahy vrátil ještě několikrát. Naposledy před deseti lety se svou druhou manželkou Camillou, vévodkyní z Cornwallu.
Podívejte se na fotografie mapující pohyb Diany v Praze a Bratislavě v květnu 1991.