Filmy

10 novinek na Netflixu, které si nesmíte nechat ujít

Od životopisného filmu Davida Finchera po fantastickou hudební podívanou Ryana Murphyho s Meryl Streep v hlavní roli. Tento podzim se nudit nebudete.

The Crown (premiéra 15. listopadu)

Pravděpodobně nejočekávanější seriál letošního podzimu představí herečku Gillian Anderson coby železnou lady Margaret Thatcher a Emmy Corrin jako princeznu Dianu. Olivia Colman, Helena Bonham Carter a Josh O’Connor se vracejí jako členové královské rodiny. Děj je zasazen do bouřlivého období, během kterého se princ Charles zasnoubí a ožení.

The Queen’s Gambit 

Sedmidílná série Scotta Franka a Allana Scotta vypráví příběh o mladé osiřelé dívce (Anya Taylor-Joy), která se snaží prorazit v šachovém světě ovládaném muži. Děj se odehrává v padesátých letech minulého století během studené války. Tento psychologický thriller je plný nostalgie, estetiky v pastelových odstínech a traumatu hlavní protagonistky. 
Foto: Netflix

Rebecca 

Temný snímek Alfreda Hitchcocka z roku 1940 dostává novou, moderní podobu. Naivní dívka (hraje Lily James) se zamiluje do tajemného vdovce (Armie Hammer) a přesune se do jeho rodinného sídla, kterému velí chladná hospodyně (Kristin Scott Thomas) a na každém kroku jsou vzpomínky na jeho zesnulou manželku. Očekávejte úchvatné dobové kostýmy, dokonalé lokace a gradující napětí. 
Foto: Netflix

The Trial of the Chicago 7 

Aaron Sorkin navazuje na svou pokerovou ságu Molly’s Game (2017) příběhem o hledání spravedlnosti. Když se poklidný protiválečný protest na demokratickém národním shromáždění v Chicagu v roce 1968 zvrtne v násilnou akci, její organizátoři jsou rázem považován za hrozbu. V hlavních rolích Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt a nedávný vítěz ceny Emmy Yahya Abdul-Mateen II. 
Foto: Netflix

Mank (premiéra během listopadu)

Scenárista Herman J. Mankiewicz, který s Orsonem Wellesem získal Oscara za film Občan Kane (1941), je hlavní postavou černobílého snímku režiséra Davida Finchera. Hlavní role se bravurně chopil Gary Oldman. Lily Collins hraje jeho sekretářku Ritu Alexander a Amanda Seyfried září coby herečka Marion Davies. Vzhledem k tomu, že scénář napsal zesnulý otec režiséra, jedná se o vskutku jedinečný projekt. 
Foto: Netflix

Hillbilly Elegy (premiéra během listopadu)

Film podle románu Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture Crisis (2016) pojednává o chudobě, návykových látkách a boji proti systému, který podpořil vzestup Donalda Trumpa v USA. Autorovu matku a babičku v hlavních rolích hrají Amy Adams a Glenn Close.

The Prom (premiéra 11. prosince)

Ryan Murphy je nezastavitelný a po fenomenálním úspěchu seriálu Ratched se vrací do režisérského křesla. Příběh vychází ze stejnojmenného muzikálu autorů Chada Beguelina, Boba Martina a Matthewa Sklara a vypráví o skupině herců z Brodwaye (hrají Meryl Streep, Nicole Kidman a James Corden), kteří cestují do Indiany, aby podpořili teenagerku (Jo Ellen Pellman), jež dostala zákaz vzít na maturitní ples svoji přítelkyni (Ariana Debose). Film je plný chytlavých melodií a tolik potřebného optimismu. 

Selena: The Series (premiéra do konce roku 2020) 

Latinskoamerická zpěvačka Selena Quintanilla-Pérez byla na vrcholu slávy, když ji ve věku pouhých 23 let zastřelila prezidentka jejího fanklubu Yolanda Saldívar. V hlavní roli se představí herečka Christian Serratos a vystřídá tak Jennifer Lopez, která jako Selena zazářila v eponymním snímku v roce 1997. 
Foto: Netflix

Bridgerton (premiéra do konce roku 2020) 

Seriálová interpretace nejprodávanějších románů spisovatelky Julie Quinn má celkem osm dílů. Děj se odehrává v tanečním kabaretu, kde svůdná Daphne Bridgerton (hraje Phoebe Dynevor) hledá svého budoucího manžela. Obsazení je plné vycházejících hvězd, jako jsou Ruby Barker nebo Regé-Jean Page.

Ma Rainey’s Black Bottom (premiéra do konce roku 2020) 

Tři roky poté, co získala Oscara za svůj vrcholný výkon ve filmu Fences (2016), se Viola Davis vrací v další adaptaci Augusta Wilsona. Hraje bluesovou legendu Ma Rainey, která je na cestě do nahrávacího studia v Chicagu. Mezi členy její skupiny ale začínají panovat neshody. Mezi nimi je také charismatický Chadwick Boseman, pro kterého to byla jedna z posledních rolí. Herec tragicky zemřel letos v srpnu.