Health

Každé ráno si dám lžíci panenského olivového oleje. Tady jsou jeho benefity

Přezdívá se mu tekuté zlato. Olivový olej je již dlouho základem středomořské stravy, ale teprve nedávno jsme si uvědomili, že umí nejen vylepšit chuť, ale také může zlepšit fungování těla.
Foto: Giovanni Mocchetti pro Vogue Czechoslovakia
Anna Dello Russo v olivovém háji v Apulii
Před pár měsíci jsem začala na lačný žaludek polykat každé ráno lžíci panenského olivového oleje. Vím, zní to trochu děsivě – ale když jsem se dozvěděla, jaké výhody přináší, nemohla jsem tomuto rannímu rituálu odolat. Po chvíli se ze lžičky olivového oleje poránu stal zvyk, který jsem se rozhodla si udržet už jen kvůli všem blahodárným účinkům, které mému tělu přináší. Tady jsou všechny podrobnosti.

Co je olivový olej?

Tento zázrak plný mononenasycených tuků je nabitý kyselinou olejovou, fytosteroly, karotenoidy, tokoferoly a polyfenoly. Získává se z oliv jednoduchým procesem: lisováním jejich dužiny a následným sceděním vzácné tekutiny.
  • bojuje s cukrovkou
  • je dobrý pro srdce
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • udržuje cholesterol pod kontrolou
  • působí protizánětlivě
  • posiluje kosti
  • snižuje výskyt mozkových příhod
  • pomáhá ke zdravějším střevům 
  • zvyšuje hladinu serotoninu v mozku, působí proti depresi

Extra panenský vs. běžný: Který olivový olej si zamilují vaše chuťové pohárky?

Pro ten nejzdravější doušek sáhněte po extra panenském olivovém oleji! Při výrobě běžných olivových olejů se používá teplo, aby plody pustily co nejvíce šťávy. Extra panenský olej se ale vyrábí pomocí lisování oliv zastudena a zůstává nefiltrovaný, díky čemuž si zachovává všechny prospěšné složky.

Olivový olej ráno nalačno: Proč si dopřát tekuté zlato na start do nového dne?

Začněte ráno s dávkou nakopávající zdraví v podobě wellness shotu (podobně jako s jablečným octem nebo citronovou vodou). Kromě všech benefitů, které olivový olej nabízí při běžné konzumaci s jídlem, má jeho jedna až dvě polévkové lžíce ráno nalačno speciální účinky:
  • napomáhá trávení
  • zlepšuje střevní průchod
  • reguluje střevní mikroflóru
  • je denní dávkou antioxidantů a polyfenolů
Trápily mě časté zažívací potíže, hlavně pálení žáhy kvůli stresu a špatné stravě. Proto jsem se do tohoto zdravého návyku chtěla hned pustit. Už po pár dnech jsem cítila, jako by mi olej vytvářel ochrannou vrstvu v žaludku. Během pár týdnů jsem zaznamenala výrazně méně kyselých refluxů a trávení bylo celkově snazší.
Teď už jsem na olivovém oleji doslova závislá, ale stále mi stačí jen jedna lžíce denně.
Článek v originále vyšel na www.vogue.co.uk.