Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

Začala jsem denně jíst tyto potraviny – a moje pleť vypadá dlouhodobě jako po dovolené u moře 

Soňa Hrabec Kotulková8. 8. 2025
Vystavovat se dlouze slunci není zrovna moudré, ale bronzový odstín kůže můžete snadno získat i bez toho. Řešením je přírodní barvivo, které nejenže dodává ovoci a zelenině sytě oranžový až červený odstín, ale navíc má i fantastické účinky na pleť a podporuje imunitu. Seznamte se s betakarotenem, který najdete v řadě běžných potravin. Stačí vědět, po kterých sáhnout.
Marilyn Monroe
Foto: Profimedia
Marilyn Monroe
Betakaroten je známý především ve formě tabletek. Možná vám to bude znít už trochu jako retro, ale opak je pravdou. Pro tělo toho dokáže udělat spoustu prospěšného. Patří totiž mezi karotenoidy, tedy skupinu antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály, tedy oxidačním stresem. Zároveň slouží jako provitamin vitaminu A: „Tělo si z něj podle potřeby vytváří vitamin A, který je důležitý pro zdraví kůže, očí i imunitu. Primárně chrání před UVB, částečně i před UVA zářením, ale není to plnohodnotná ochrana jako SPF. Při pravidelném užívání může pleť získat lehce zlatavý odstín a být odolnější vůči negativním vnějším vlivům,“ vysvětluje dermatoložka Adéla Procházková z Perfect Clinic Dermatology. A to není vše, betakaroten coby zdroj vitaminu A (retinolu) podporuje v pleti tvorbu kolagenu a elastinu, které jsou zásadní pro udržení její přirozené pružnosti a mladistvého vzhledu.


Proč je bohatá strava výhra

Pilulky? OK, ale když jsem se dozvěděla, že lze betakaroten získat hlavně z jídla, zajásala jsem. „Je to tak, tělo si tak jeho množství reguluje samo, a tudíž nehrozí předávkování. Navíc s ním člověk přijímá i další důležité látky, jako jsou vitaminy a vláknina. Suplementace může být užitečná jen v případě, že člověk konzumuje velmi málo zeleniny nebo má poruchy vstřebávání,“ vysvětluje dermatoložka. Které potraviny jsou zdrojem betakarotenu? Samozřejmě ty s oranžovou, žlutou a červenou barvou, jako je třeba mrkev, batáty, dýně typu hokkaidó, meruňky, mango, papája, broskve nebo paprika. Nutriční terapeutka Markéta Tesařová z Gymbeam k výčtu dodává ještě toto: „Možná vás ale překvapí, že velké množství betakarotenu skrývají i tmavě zelené druhy zeleniny, jako je špenát, kapusta nebo brokolice. Zelený chlorofyl v nich jen překrývá oranžový pigment,“ vysvětluje. 
Kde betakaroten hledat? Vedle mrkve, dýně nebo broskví je i ve špenátu nebo brokolici.“ 
Jenže klíčem k maximálnímu využití je příprava. „Pro jeho správné vstřebání je však potřeba přidat malou porci zdravého tuku. Zakápněte si salát kvalitním olivovým olejem, do smoothie přidejte lžičku ořechového másla nebo si k pečeným batátům dopřejte avokádo. Vstřebatelnost zvýšíte i lehkou tepelnou úpravou, jako je dušení či krátké povaření,“ radí odbornice. Já osobně nedám dopustit třeba na dušenou mrkev na másle nebo dýni na mnoho způsobů. Teď v létě jsem si do salátů často přidávala ovoce nebo papriky. 

Kdy přijdou první výsledky a na co si dát pozor

Při pravidelné konzumaci bohaté na betakaroten se podle odbornic první účinky v podobě rozzářenější a zlatavé pleti projeví zhruba za čtyři až šest týdnů, což mohu potvrdit na vlastní kůži. Ovšem ani u betakoratenu nezapomínejte na pravidlo: všeho s mírou. Nadměrný přísun betakarotenu, především z doplňků stravy, může podle Markéty Tesařové způsobit takzvanou karotenodermii. To je nevzhledné, žluto-oranžové zbarvení kůže, které se může objevit zejména na dlaních a chodidlech. 
V potaz se také vyplatí brát i další faktory, které mohou správnému vstřebávání betakarotenu zabraňovat. „Je tím nedostatek tuků ve stravě, některé trávicí potíže (například celiakie nebo Crohnova choroba) a také kouření. U kuřáků je situace specifická – vysoké dávky betakarotenu mohou dokonce zvyšovat riziko rakoviny plic,“ upozorňuje dermatoložka Adéla Procházková. Můj závěr? Zaměřit se na pestrou stravu je vždycky dobrý nápad – osobně se díky ní cítím plná energie a moje pleť vypadá, jako bych se nedávno vrátila z pobytu u moře.

Co si (bezpečně) naložit na talíř, abyste si navýšili příjem betakarotenu?


Mrkev: Mrkev je královnou betakarotenu. Stačí jedna středně velká mrkev denně, ale nezapomeňte ji ideálně mírně podusit s  vybraným druhem tuku.
Batáty: Oproti bramborám se liší nejenom cenou, ale také krémovou konzistencí, lehce nasládlou chutí a především obrovskou dávkou betakarotenu. Pečené batáty jsou nejen lahodné, ale i skvělým palivem pro krásnou pleť!
Dýně: Ať už si dopřejete dýňovou polévku, nebo pečenou dýni na plechu, zaděláte si nejen na příjemnou podzimní atmosféru, ale i na zdravou, barevně sjednocenou pleť.
Špenát: Špenát je tmavozelený zázrak plný betakarotenu, který zároveň obsahuje i vitaminy C a E (které prospívají zdraví pleti).
Kapusta: Zelí to není, ale superpotravina ano. Kapusta je přímo prošpikovaná antioxidanty a betakaroteny, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a stárnutí pokožky.
Mango: Sladké, šťavnaté a plné slunce. Nejenže osvěží, ale i báječně vyživí – vaše pleť bude jemná a rozjasněná zevnitř.
Papája: Další tropický poklad, který pomáhá redukovat pigmentové skvrny a podporuje tvorbu kolagenu. Ideální na ranní smoothie bowl!
Vodní meloun: V létě ho milujeme pro jeho osvěžující chuť – ale věděli jste, že obsahuje také betakaroten a lykopen, které dokážou pleť božsky rozzářit?
Červená paprika: Křupavá, sladká a barevná – červená má dvojnásobek betakarotenu oproti té zelené. Skvělá do salátů nebo jako snack s hummusem.
Meruňky: Jsou skvělým zdrojem betakarotenu i vlákniny. Pochutnejte si ale na čerstvých, případně sušených – ovšem bez přidaného cukru a hlavně bez syřidel.