Health

Tři účinné meditace, které vám rychle zlepší náladu

Hlava třeští a myšlenky létají jedna přes druhou... všechny ty úkoly, povinnosti, termíny. Čas vás tlačí. Tak stop! Je potřeba si udělat vnitřní úklid a dostat do těla zase harmonii a klid. Nemusíte být zrovna jogín nebo mistr zenu. Tyto jednoduché meditace totiž zvládne úplně každý – i vy! Přesvědčte se, že fungují.
Foto: Thibault‐Théodore Babin for Vogue CS

Meditace pro dobrou náladu od Petry Albrechtové

Využijte období, kdy se příroda probouzí, a zařaďte do pravidelného programu relaxaci a chvilku spočinutí s pomocí vizualizace. Petra Albrechtová, jogínka a studio & event manažerka studia Yoga Movement, tvrdí, že v mysli se můžete přesunout kamkoliv, a proto radí se pohodlně usadit nebo pokud máte možnost, klidně si i lehněte. Jestliže máte příležitost být venku, zaposlouchejte se do zpěvu ptáků, který dokáže tělo uzemnit a zpřítomnit. V meditaci podle návodu Petry Albrechtové jde hlavně o to, abyste si v mysli udělali prostor a dopřáli tělu příjemný emocionální prožitek, když se zrovna necítíte dobře a potřebujete povzbudit. 
Jak na to? 
1. Nastavte si časovač na 10 – 15 minut a pamatujte, že tato chvíle patří pouze vám a vaší relaxaci.
2. Zavřete oči a třikrát se pomalu zhluboka nadechněte a vydechněte (3 x nádech a výdech). 
3. Představte si jarní rozkvetlou louku podle svých představ. Je to místo, kde byste se měli cítit bezpečně. Fantazii se meze nekladou. Ve své mysli si můžete vytvořit prostředí, které je pro vás zcela nové, nebo si vybavit skutečné místo ze svých vzpomínek. 
4. Představte si, co byste viděli, slyšeli a cítili, kdybyste se na takovém místě ocitli. Jakou barvu nebo vůni mají rostliny a tráva, kterou se právě procházíte? 
5. Jděte do hloubky a opravdu se ponořte do prostoru a detailů. Co potřebuji v tuto chvíli? Pozorně naslouchejte a vnímejte, jaké odpovědi k vám přijdou. Když je mysl klidná, lépe můžeme poznat, co naše tělo zrovna potřebuje, abychom se cítili lépe. 
6. Nyní přichází čas se pomalu rozloučit. Zhluboka se nadechněte a vydechněte. Protáhněte se a otevřete oči. 
7. Na toto místo se můžete vracet, kdykoliv si budete chtít dopřát okamžik zastavení a podpořit radost všedního dne. 

Nejjednodušší dechová meditace od Jakuba Šambergera

„Dechová meditace je vhodná pro každého, kdo chce okusit pocit vnitřního klidu a ticha," uvádí Jakub Šamberger, instruktor ze Světa jógy.  Meditací docílíte zlepšení koncentrace, spánku i nálady. Rozjasníte mysl.
Jak na to?

1. Posaďte se. Vyrovnejte záda, korunu hlavy neste nahoru. V tomto nastavení se uvolněte. 
 
2. Přeneste pozornost k nosu – soustřeďte se, jak vám jím porchází vzduch při nádechu a výdechu. Rytmus dechu neovlivňujte. 

3. Postupně se soustřeďte, ať je váš dech jemný, klidný a tichý. 

4. Tímto způsobem pracujte 5 – 10 minut každý den. Myšlenky, emoce, vzruchy z okolí, které by přicházely, nechte být. Jen si jich všimněte a opět vraťte pozornost ke svému úkolu – pozorovat dech. 
5. Kdyby to bylo náročné, můžete pro zkorigování myšlenek v duchu počítat např. nádech na 5 dob, výdech na 5 dob. Opakujte, pokud vám mysl stále odskakuje. Když je mysl klidná a zůstává s vámi u dýchání, jen tak buďte a pozorujte.

Meditace propojení se se životem od Rebeky Petreje

V dnešní uspěchané době nás zavaluje řada povinností, informací a možností, které přehlušují naše vnitřní spojení. „Více než kdy jindy potřebujeme proto znovu najít ztracenou rovnováhu, ztišit mysl a znovu navázat spojení sami se sebou," upozorňuje Rebeka Petreje, lektorka jógy a meditace.
Jak na to? 
Pro tuto meditaci zvolte pohodlný a zároveň vzpřímený sed, ať už je to doma na zemi, v práci na židli, nebo třeba i v přírodě. Posaďte se tak, aby vaše páteř byla vzpřímená, temeno hlavy bylo v jedné linii s kostrčí, ramena dejte dozadu a dolů, ruce volně položte a spolu se zavřenýma očima zavřete i dveře za vnějším světem. 
1. Soustřeďte se na tíhu svého těla, jak je gravitací tažena k zemi. 
2. Vnímejte místo, kde se vaše tělo dotýká země, polštáře, židle, na které sedíte. Jak se dnes cítíte ve svém těle? Nehodnoťte ten pocit. Žádná odpověď není špatná, ani dobrá, je to tak, jak to je. 
3. Pak se nadechněte až do středu svého těla. Cítíte, jak se vám bránice rozepíná dolů, jak se vám žebra roztahují nahoru a do stran. Vnímejte, jak vdechujete nejen čerstvý vzduch, kyslík, ale samotnou životní energii. 
4. Nádech veďte opět do středu těla a prodloužený výdech veďte nahoru podél páteře až přes hlavu směrem nahoru. 
5. Další nádech doprostřed a s prodlouženým výdechem tentokrát vnímejte energii podél páteře směrem dolů až do země. 
6. Opět nádech do středu těla a výdech posílejte nahoru přes temeno hlavy a propojujte se se samotným zdrojem energie, která ve vás proudí. 
7. Zase nádech do středu těla a s výdechem směřujte energii dolů podél páteře a ukotvujte ji dolů do země. 
8. Nádech do středu těla a s výdechem se propojujte s životní energií. 
9. A s dalším výdechem posíláte tuto energii dolů do země, do hmoty.
10. Tímto způsobem pokračujte, dokud nepocítíte opět své hlubší vnitřní propojení.