Společnost

Pozitivní afirmace, které vás naladí na tu správnou vlnu

Pokud nejste příznivci předsevzetí, ale přesto chcete ovlivnit svůj život pozitivním směrem, vyzkoušejte afirmace.
Foto: ANGELINA MAMOUN-BERGENWALL for Vogue CS
Někdo stále věří, že začátkem roku by se měla dávat předsevzetí, protože právě ten je ideálním časem změnit svůj život, tělo nebo kariéru. Jiní raději směřují svou energii k malým krokům, kterými se přiblíží svému cíli. Hádejte, kdo je ve výsledku úspěšnější. Efektivní strategií změny, kterou můžete snadno a rychle zařadit do svého každodenního života, jsou pozitivní afirmace. Ty si máte opakovat každý den, abyste získali více sebedůvěry, sebelásky a klidu, zvýšili si motivaci a usnadnili si cestu k dosažení jakékoliv cíle.
Afirmace jsou psychologicky ověřené pozitivní fráze, které pravidelným opakováním zpochybňují a rozrušují stávající negativní myšlenky nebo vzorce. Obecně totiž máme všichni tendenci více vnímat negativní zprávy a impulzy, více mentální energie vynakládáme na negativní myšlenky a na věci, které nechceme, než na ty ostatní. Nezapomínejte na to, že naše nevědomí zodpovídá za automatické reakce a chování. Pravidelné praktikování jednoduchých technik, jakým jsou právě afirmace, může mít velký vliv na celkové myšlení a způsob, jakým vnímáme každodenní události, úkoly i překážky. 
Opakováním afirmací „krmíte" nevědomí pozitivní energií a informacemi, a tím pracujete na skutečné změně svého chování a celkovém pocitu wellbeingu. 
Skeptici zcela jistě namítnou, že přeprogramovat vlastní nevědomí je těžké. Ale zkuste to, zabere vám to minutu denně i méně. Začněte každé ráno seznamem afirmací, může ale vybrat i jen jednu, dvě nebo tři. Tím, že vykročíte do nového dne s pozitivními myšlenkami, přitáhnete do svého života také pozitivní energii. Nezapomínejte, že každá velká změna začíná prvním, malým krokem. Nemusíte hned uběhnout maraton, ten stejně zvládne jen malá hrstka jedinců. 

Jak pracovat s afirmacemi

Existuje více způsobů, jak pracovat s afirmacemi. Můžete si je každé ráno zapisovat rukou do zápisníku, který si na to vyčleníte. Nebo si je napsat na nalepovací papírky, které si pověsíte na viditelné místo a každé ráno si je přečtete nahlas. Nebo si je zapište do telefonu a v rámci ranního rituálu si je v duchu přeříkáte. 

Jak afirmace fungují

Pozitivní afirmace prokazatelně dlouhodobě mění způsoby, jakými se cítíme a myslíme, pokud je praktikujeme každý den. Afirmace se řídí zákonem přitažlivosti. Když vyslovujeme to, po čem toužíme nebo co si přejeme mít, mozek vytvoří řetězec signálů. Ale když přestaneme tyhle věty formulovat, synapse nedokážou vytvořit synaptická spojení a my se pravděpodobně vrátíme ke starým vzorcům. Proto pravidelný pozitivní restart mysl postupně posiluje.

Oblíbené pozitivní afirmace podle týmu Vogue CS

Pro inspiraci přinášíme několik afirmací, které můžete použít pro zvýšení sebevědomí, přitáhnout jimi úspěch do svého života a překonat nejrůznější negativní emoce a mentální překážky.