Knihy

Jóga mezi řádky

Jóga nic neztrácí na své popularitě a na výsluní se drží už desítky let. Od roku 2015 slavíme společně s letním slunovratem také Mezinárodní den jógy. Ať už budete do hloubky zkoumat duchovní tradici jógové filozofie, nebo si chcete jen užít prospěšné cvičení, které doporučuje řada předních lékařů, přinášíme tipy na knihy, které by vám určitě neměly ujít. 
Foto: Smithsonianbooks.com

Jóga jako filozofie

Ke čtení Yoga: The art of Transformation budete potřebovat angličtinu, u nás zatím tato nádherně výpravná publikace, která aspiruje na must have jógovou coffee table book, zatím nevyšla. Jde v podstatě o soubor esejů několika autorů s bohatým obrazovým doprovodem, reprodukcemi uměleckých děl i unikátními fotografiemi. Můžete se tak podívat například na snímky Marilyn Monroe v pozici luku z roku 1948 nebo Beatles v indickém ášramu z roku 1968. 
Pro opravdové znalce je v knize i ojedinělý portrét Svámího Vivekanandy při projevu na půdě Parlamentu světových náboženství v roce 1893 v Chicagu, kdy se začaly psát dějiny moderní jógy. A dozvíte se hodně nejen o historii jógy, ale také třeba o jejím vztahu k islámu. 
Z jiného úhlu pohledu, prostřednictvím fotografií Michaela O'Neilla, se na jógu můžete podívat v knize On Yoga. The Architecture of Peace. Jeho zážitky z cest za jógou po Americe a Indii doprovází eseje mistra H. H. Swami Chidananda Saraswatijiho. K vlastním cestám vás může inspirovat zase kniha Great Yoga Retreat, která mapuje luxusní jógové resorty z celého světa. 
Foto: MrYoga.com/Slovart

Jóga jako cvičení

Na fyzickou stránku jógy, pohyb a posturální cvičení, je zaměřená kniha 2100 Asanas: The Complete Yoga Poses. Je především encyklopedií jednotlivých jógových pozic, ale obsahuje i letmý úvod do jógové etiky, meditace nebo takzvané varování pro osm stavů, tedy jak cvičit, když vás například bolí v krku. Kanaďan Daniel Lacerda je zakladatelem společnosti Mr. Yoga, pod jehož vedením cvičí jógu řada celebrit a olympioniků. V češtině knihu pod názvem 2100 ásan: Kompletní jógové pozice vydal Slovart a musíte ji mít už proto, že obsahuje výčet názvů pozic, o kterých jste ani nevěděli, že existují nebo že nějaký název mají. 
Zkuste například přetočenou pozici odkazující k mudrci Vasisthovi s nohou do strany (Parivritta Parshva Padma Vasisthasana), která je v podstatě bočním prknem se zdviženou spodní (!) nohou, nebo velmi obtížně popsatelnou přetočenou pozici krávy s polovičním lotosem (Parivritta Ardha Padma Bitilasana).
Pokud vás zajímá, jaké svaly a jak v jednotlivých ásanách pracují, potřebujete detailně zpracovanou Yoga Anatomy od Leslie Kaminoff. Znalost pozic a sestav pomůže prohloubit také The Yoga Bible: The Definitive Guide to Yoga od Christiny Brown, nejnovější vydání nese název The Modern Yoga Bible a v češtině jej jako Moderní jóga od A do Z vydala Metafora. Českou Encyklopedii jógy, která je kompletním a zasvěceným úvodem do jógové filozofie a praxe, pak sepsali manželé Knaislovi. 
Foto: Jóga Market/Václav Krejčík

Jóga jako příběh

Jeden z nejznámějších českých jogínů Václav Krejčík začíná slovy: „Žijte jógu je knížka, kterou jsem ani nevěděl, že píši.“ Odkazuje tím na to, že tu najdete nejen popisy a vyobrazení jógových pozic a ásán, ale především jeho během téměř dvaceti let sesbírané zkušenosti podané v podobě inspirativního příběhu. Čtení o jógové filozofii, historii jógy, základech jógové etiky, dechových cvičení i očistách tak dostává osobní rozměr. Vzhledem k tomu, že většina českých lektorů jógy prošla alespoň jedním školením pod jeho vedením, obsahuje kniha také užitečné české názvosloví, které se hodí na lekcích. 
Doprovodné fotografie navíc ukazují nejen to, jak provádět základní ásany, ale také čeho se v nich vyvarovat. Můžete tak detailně prozkoumat například jógové záklony a vyhnout se nejčastějším chybám. Kniha má už také druhý díl a nejnověji k němu přibyl zápisník Můj život s jógou - Deník pro meditační čtení a psaní, koupíte jej například v Book Therapy. 
Podobně poučná je kniha Lenky Oravcové Principy zdravého pohybu: jóga a jógová terapie nebo pro hlubší pochopení souvislostí také všechny knihy belgičana André Van Lysebetha, jednoho z prvních a nejznámějších propagátorů současné jógy v Evropě. V češtině je postupně znovu vydává Argo, najdete mezi nimi třeba titul Tantra: kult ženského principu. Novinou letošního roku je Partnerská jóga od Tomáše Strnada, díky které si můžete jógu užít ve dvou a třeba tak posílit váš vztah. Na poznámky a výpisky by se vám pak mohl hodit Jógový zápisník.