Health

Šest účinných cvičení a sportů, které vás po svátcích dostanou zpět do formy

Pár vánočních dní udělalo s našimi těly svoje. Ovšem, jak říkají trenéři, není důležité to, co jste dělali mezi Štědrým dnem a silvestrem, ale to, co budete dělat mezi silvestrem a Štědrým dnem. Bez práce to sice úplně nebude, ale díky těmto účinným pohybovým aktivitám budete zase fit a plni energie. Tak do toho.
Foto: Profimedia.cz
Bella Hadid

Chůze

I když se to na první pohled nemusí zdát, i obyčejná procházka dokáže divy! Důležité však je, aby i procházení bavilo a především — bylo pravidelné. Podle běžeckého trenéra Martina Levého z behuzdar.cz je ideální nachodit několik kilometrů, začínat můžete už od jednoho a postupně přidávat. K tomu napomůže i motivace. „Procházka bude zajímavější, když si v ní dáte i nějaký zajímavý cíl třeba s výhledem, což bývá většinou na kopci, takže chůze bude náročnější a rychleji spálíte více kalorií,“ doporučuje Martin Levý. A pokud vás lákalo i běhání, máme pro vás skvělou zprávu: chůze vás k němu může jednoduše a nenásilně dovést: „Je totiž energeticky méně náročnější než běh, proto lépe připraví aerobní zátěž srdečního rytmu, a to je potom základem pro běhání. Takže doporučuji nejprve chodit, potom až běhat.“

Běh

Stále oblíbenější sport chytá za srdce i jeho dřívější odpůrce. Běhat totiž může opravdu každý, bez rozdílu věku. Běhat se dá přitom kdykoliv a kdekoliv, sólo, ve skupině... Zpočátku nemusíte uběhnout velkou dálku a rychle. Nejprve, jak radil trenér Martin Levý, střídejte běh s chůzí, říká se tomu „indiánský běh“. „Dělejte ho pocitově, jak je vám to příjemné,“ povzbuzuje trenér. Tělo si na nový pohyb postupně zvykne a nebude to pro něj takový šok. Rychlost? Běhejte tak, abyste u toho mohli mluvit, případně pokud jste sami, tak zpívat, aniž byste se u toho zajíkali. Je to „konverzační tempo“. Jakmile začnete lapat po dechu, zvolněte. Pakliže poběžíte pomalu, běhání lépe udýcháte a nebude vás ani píchat v boku. A kolik toho uběhnout? Dávejte si postupné cíle, nechtějte hned všechno hned. Pokud vám při běhání stále „jede“ hlava a namlouvá, že už nemůžete, že to nedáte, že to nejde,  vezměte si na pomoc dalšího běžce. Ideálně se stejnou kondicí, jakou oplýváte vy, abyste měli podobnou motivaci, anebo začněte běhat rovnou ve skupině.

Skialpování

Patříte k milovníkům lyžování? Pak zapomeňte na lanovky a nahoru vyjděte po svých! Kouzlo tohoto sportu tkví ve speciálních lyžích s přepínatelným vázáním, kde díky volné patě vyšlápnete kopec nahoru a dolů, abyste sjeli jako na běžných lyžích. Důležitou součástí výbavy jsou přitom tulení pásy. Ty se lepí na lyži, když jdete nahoru. Díky chloupkům se navíc lyže „zakousnou“ do sněhu, a vy tak můžete skvěle stoupat i přímo do kopce — lyže drží a nepodjede. Nahoře na kopci jen pásy snadno sundáte a dolů si vychutnáte skvělou jízdu. A co to dělá s kondicí? Stoupání nahoru je energeticky náročné a dobře spaluje kalorie, navíc při něm posilujete celé tělo. „Můžete ho využít jako komplexní cvičení pro svaly nohou, zároveň posilujete střed těla a horní končetiny. Skialpování je skvělým aerobním cvičením. Je však důležité dbát na správnou techniku a přizpůsobení tempa svým potřebám a zkušenostem,“ vysvětluje horský průvodce a instruktor skialpinismu Roman Vondráček. Tohoto sportu se ale nemusíte bát, ani když jste začátečník. Vybavení seženete v půjčovně a vše si můžete vyzkoušet na nenáročné sjezdovce. Celou zimu také probíhají testovací skupinové kurzy, takže snadno zjistíte, jestli vás to baví, nebo ne.

Jóga

Jeden z faktorů, proč zařadit jógu při hubnutí a zlepšení kondice, je harmonizace následků stresu. „Jóga pomáhá zlepšit mentální stav, spánek a podpořit trávení,“ říká jogínka a programová ředitelka Resortu Svatá Kateřina Zuzana Klingrová. Existují druhy jógy, jako je například vinyasa, power jóga, ashtanga jóga, které jsou intenzivnější, u nichž tedy dochází i ke spalování kalorií. Je ale potřeba dodržovat pravidelnost — to je minimálně 60 minut praxe 3 až 5x týdně. V ostatních dnech je vhodné je doplnit jemnějšími styly, třeba jin, hatha nebo restorativní jógou. U začátečníků je také důležité začínat pomaleji, pravidelně střídat dynamické a pomalejší lekce. „Zaměřte se na budování síly, která jde ruku v ruce s flexibilitou. Vždy si ale také nechejte jeden den v týdnu na odpočinek. A nebojte se kombinovat jógu s jinými pohybovými aktivitami, jako je chůze, plavání, jízda na kole, mají větší kardiovaskulární přínos,“ radí Klingrová. A co je ještě důležité? Pravidelnost, ideální je cvičit ve stejný čas. Výhodou je, že jóga se dá cvičit doma, avšak k tomu je důležité docházet na konzultace a kontroly ke svému učiteli, který případně opraví chyby a dává „úkoly” pro domácí praxi.

Skákání přes švihadlo

Pokud patříte k méně trpělivým a chcete výsledky vidět poměrně rychle a dát si pořádně do trika, sáhněte po švihadlu. Je skladné, takže ho můžete mít vždycky s sebou, skákat se dá venku i uvnitř a můžete tento pohyb provozovat, kdykoliv se vám zachce. Pro tělo nabízí řadu benefitů: posiluje kardiovaskulární systém, kondici i vytrvalost, ale hlavně velmi účinně pomáhá spalovat kalorie, a to mnohem rychleji než jakýkoliv jiný sport. Cílem ale není hned našvihat co nejvíce přeskoků v co nejkratším čase a zničit se. I tady platí začít pozvolna a navyšovat počet „otáček“ i délku skákání. A co víc: neskákejte na příliš tvrdém povrchu, ale zároveň ne tam, kde by se švihadlo mohlo zadrhávat. Důležité je mít správnou techniku, protože jinak může skákání i ublížit. Proto bude fajn přihlásit se do nějakého z kurzů skákání přes švihadlo. Skvělé video návody, jak si vybrat to správné švihadlo, jak správně skákat, ale i další tipy najdete na svihej.cz.

Energické, kombinované cvičení

Pokud se chcete cvičením dostat do formy, zkuste trénink, který kombinuje různé druhy cvičení v jediné lekci. „Next.Boost je nový koncept lekce v atmosféře nočního klubu, která spaluje kalorie, budujte sílu a „nakopne“ energii jako nikdy předtím,“ vysvětluje trenérka Veronika Dimitrovová z nextmove.cz. V jedné lekci vás tak čeká unikátní běžkovací trenažér, jízda na stacionárním kole a silová nálož pro celé tělo. Připravte se na dynamické spojení síly a kardia, inspirované CrossFitem. Next.Boost je intenzivní intervalový trénink, který posiluje srdce a cévy, zvyšuje kardiovaskulární výkonnost, snižuje riziko srdečních onemocnění, velmi efektivně spaluje kalorie jak během cvičení, tak i po něm. Podle trenérky mohou krátké, ale intenzivní intervaly v tréninku přinést rychlé zlepšení fyzické kondice, včetně vytrvalosti, síly a flexibility. Zpátky ve formě tak budete klidně během jednoho měsíce.