Health

Šest tipů pro zdravá záda

Dlouhodobý stres se výrazně podepisuje zejména na zádech, která pod tíhou světa chřadnou, slábnou a bolí. Změnou každodenních návyků nejen jim, a hlavně sami sobě prokážete neocenitelnou službu.
Foto: Lousy Auber
Model: Michaela Kocianová

Seďte rovně

Kolikrát jste tuto větu v dětství slyšeli? A pořád to nestačilo, že? Správné držení těla znamená, že sedíte na židli s opěradlem v úhlu 100 – 110 stupňů, hýždě se dotýkají opěradla a páteř je plně podepřená. Ujistěte se, že vám nohy nevisí. Pokud nedosáhnete na zem, můžete použít opěrku na nohy, která zmírní tlak.

Miřte na střed

Silné svaly na břiše znamenají rovnou páteř, ty hrají zcela zásadní roli při uchování zdravých zad. Celková tělesná váha má samozřejmě vliv na páteř, ale mnohem víc než hmotnost jí vadí nedostatek pohybu, který vede k jejímu oslabení. I když máte kila navíc, ale pravidelně se hýbete, budou na tom vaše záda mnohem lépe než u těch hubených, co by nejraději i na záchod jezdili autem.

Před technikou se neklaňte

Bolestem krční páteře a tzv. tech-neck, tedy pomačkanému krku v důsledku neustálého dívání se dolů na telefon, předejdete správným držením těla. Když ohýbáte krk dopředu, abyste se podívali do telefonu, vybočujete z neutrální polohy páteře, a tím ji nadměrně zatěžujete. Místo toho zkuste držet mobil ve výšce očí. Lékaři také neradi vidí držení telefonu ramenem, což může způsobovat křeče v zádech a vzadu na krku. Pokud se nemůžete od mobilu odtrhnout, noste sluchátka a v maximální míře zapojte hlasového asistenta.

Zaměřte se na matraci

Pro zdravá záda se taky musíte dobře vyspat. Podle lékařů je ideální pozice pro spánek ta, kdy páteř zůstává v normální anatomické poloze a zcela uvolněná, což znamená ležet rovně a na dobré matraci. Neexistuje jedna jediná a univerzální, která by vyhovovala všem. Ani cena nehraje roli, pokud je vám nepříjemná. Odborná rada zní: Matrace by měla být pevná, ne příliš tvrdá, ani moc měkká a už vůbec ne proleželá. Jakmile ztrácí tvar, pryč s ní a pořiďte si novou.

Pozor na cvičení

Ne, toto není pokyn, abyste se přestali hýbat, ale když cvičíte, buďte maximálně duchem přítomni v daném okamžiku. Nikdy necvičte bez předchozího zahřátí a následného protažení, které rozhodně neuspěchejte. Bez dostatečného zahřátí a strečinku zůstávají svaly napjaté a cvičení svalu ve stavu kontrakce si říká o zranění nebo křeč. Při posilování si dejte pozor, abyste se nenaložili víc, než skutečně snesete. Váha a balanc cvičebního náčiní musí odpovídat síle vaší páteře. Jinými slovy, cvičte s rozumem a mírou, ale pravidelně. Pokud máte nějaké zranění týkající se svalů, šlach nebo kostí, ujistěte se, že jste si před dalším cvičení dostatečně odpočinuli a zregenerovali.

Držte váhu u těla

Zeptejte se kteréhokoliv doktora na pohotovosti: Většina jeho urgentních případů se bude týkat zablokovaných zad z přetížení. Když už musíte zvedat něco těžkého ze země, nejprve se ohněte v kyčlích a kolenou a mějte na paměti klíčovou fyzikální poučku – snažte se držet těžiště zvedaného objektu spíše u těla než daleko od něj, abyste si zbytečně nepřetěžovali páteř.