Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

Jak začít s meditací a vydržet u toho

Soňa Hrabec Kotulková21. 6. 2024
Vždycky jsem si myslela, že meditovat znamená akorát nehybně sedět, být pohroužený do sebe, odpojený od okolního světa. Pravda je ale taková, že toto bez důkladné přípravy svede jen málokdo. Přitom meditace v pravém slova smyslu nemusí být nic náročného, když se ji naučíte provádět. A ještě si na tom vypěstujete návyk. Stejně jako já.
Autor: Petros for Vogue CS
Foto: Petros for Vogue CS
Často slýchám, že jsem jako tryskomyš. Okolí kroutí hlavou, jak to všechno dokážu zvládat. Moje osobní tajemství je ale úplně jednoduché: po velmi náročných a zrychlených úsecích do svého života zařazuji chvíle, kdy zpomalím, vypínám hlavu a věnuji se jen svému nitru. Má to blahodárný vliv. Proto se dvakrát denně věnuji zhruba na deset minut meditaci. Začalo to covidovým obdobím, kdy nikdo nevěděl, co se bude dít, média na nás chrlila lavinu negativních informací, a tak jsem zkusila online meditaci od jógového instruktora, ke kterému chodím cvičit. Svým hlasem mě naváděl — a já se, světe div se, dokázala „odpojit“ a vnitřně vypnout. Fungovalo to! Problémy se rázem staly menšími, vše najednou vypadalo barevněji. 
Velký zlom nastal s příchodem loňského podzimu, kdy mi kamarádka doporučila Gongovou lázeň u lektorky Jitky Dahlhausenové, díky které teď meditaci vidím zase úplně jinak. Tenkrát jsem totiž vůbec netušila, o co se jedná, ale nějak mě to k ní táhlo. Přišla jsem tedy do místnosti, které vévodily dva veliké gongy, okolo bylo plno kovových mís a nejrůznějších pomůcek. Celá procedura začala úvodní řízenou meditací, kterou díky hudbě a jednoduchému postupu zvládne každý — jmenuje se Kirtan Kriya. Pak už si jen lehnete a necháte na sebe působit vibrace gongů a jiných zvuků. Tyto frekvence působí na nervový systém a harmonizují tělo. U každého to je působí jinak — někdy vás podněty mohou zavést do velké hloubky, a dotknout se tak starých vzpomínek včetně nepříjemných věcí, ale já zvuky gongu nasávala jako houba. Můj mozek a myšlenky se zcela zastavily, přičemž vibrace gongů ovládly každičkou moji buňku. Minuty ubíhaly jako voda a já se po „lázni“ cítila jako znovuzrozená a nabitá energií (což doznívalo ještě několik dní poté). Okamžitě jsem měla jasno, že chci přesně takto se sebou pracovat!
„Meditace je vhodná pro každého. Jedná se o pozvánku do prostoru bez myšlenek a do vnitřního ticha. Velmi účinně dokáže uvolňovat napětí, zklidňovat mysl. To ale může být pro mnohé nelehký úkol. Meditačních technik existuje spousta a může trvat i nějakou dobu, než najdete tu pravou, která vám bude vyhovovat,“ uvádí do problematiky již zmíněná Jitka Dahlhausenová, lektorka s mezinárodní certifikací KRI, certifikovaná lektorka kundalini jógy a terapeutka gongovými vibracemi. Také nemáte žádné zkušenosti s meditací, ale rádi byste začali? Rozhodně oslovte odborníka. Zkuste zavítat na nějaký meditační večer nebo kurz zaměřený na meditace. Já sama mám zkušenost i s online lekcemi či živými meditačními vysíláními (např. na www.zuzanaklingrova.cz v Clubu Jóga po celý rok nebo www.jogavirtual.cz). Samozřejmě že s meditacemi se můžete setkat i na běžných lekcích jógy, jelikož určité minitechniky provozuje většina lektorů. Tou nejklíčovější je ale vždy dech, avšak mnoho lidí ve skutečnosti neumí dýchat správně. Meditací může být mnoho — například s mantrami, meditace pohybem, s dechem a mudrami (kdy se používají různé pozice rukou), meditace tancem, řízené meditace třeba pomocí slova. „Pro výsledky kvalitní meditace by vám lektor měl nejenom sedět lidsky a být příjemný, ale doporučuji zajímat se také o jeho vzdělání a praxi, ale třeba také, z jakých zdrojů čerpá. Je to totiž práce s hlubokým vědomím, a tak není dobré, aby to dělal každý,“ upozorňuje Jitka Dahlausenová.

Jóga nidra 

Jedná se hlubokou, řízenou meditaci, při které vás lektor navádí a uvolňuje pomocí slov. Často se této technice také říká jógový spánek s vědomou pozorností, kdy je mysl ve stavu mezi bděním a spaním. Její pravidelná praxe přináší úžasné výsledky a hodí se pro každého, i pro začátečníka. Tato technika není příliš stará, vymyslel ji v minulém století himalájský jogín Svámí Satyananda Saraswati, který prý při předčítání textů svým žákům „usnul“, aniž by však svoji činnost přerušil — a po procitnutí si texty pamatoval. Na základě své zkušenosti následně stvořil techniku, jak člověka do tohoto „jógového spánku“ přivést. Mimochodem, sama ji ráda používám a musím potvrdit, že funguje. Tím, že svoji pozornost směřuji cíleně díky pokynům — nejčastěji k uvolňování jednotlivých částí těla, moje hlava nemá čas skákat od myšlenky k myšlence, a já si tak dokonale odpočinu. Jóga nidra je velmi uznávanou například v USA, kdy ji aplikovali na válečné veterány po válce ve Vietnamu; avšak oblíbená je také mezi vrcholovými manažery a sportovci (doporučuje ji mimo jiné i Jan Mühlfeit, mentální kouč českého olympijského týmu).

Kirtan Kriya

Na tuto meditaci rádi vsázejí psychologové a psychiatři (například Radkin Honzák) a není divu, je totiž vědecky prokázáno, že její pravidelná praxe má pozitivní vliv na psychiku i u takových chorob, jako je např. Parkinson, roztroušená skleróza nebo Alzheimer. Já sama mám tenhle druh meditace také moc ráda. Buď trvá přes 11 minut, nebo přes půl hodiny, přičemž pro každodenní praxi stačí ta kratší. Takže jak na to? Na Youtube si najděte skladbu Kirtan Kriya Meditation. Usaďte se do pohodlného sedu a ruce položte na kolena, prsty vzhůru. Zpívejte „sa-ta-na-ma“ a pravidelně střídejte 4 pozice prstů: na slabiku SA se palec dotkne ukazováčku, na slabiku TA se palec dotkne prostředníčku, na slabiku NA se palec dotkne prsteníčku, zatímco na slabiku MA se palec dotkne malíčku — při tom si vizualizujte paprsek světla, který vede od vrchu hlavy a vychází mezi obočím (má tedy tvar písmene L). Meditace je rozdělená do 5 fází, které jdou přesně za sebou: v první nahlas zpívejte, ve druhé fázi šeptejte, pak si SA-TA-NA-MA opakujte v duchu, pak zase šeptejte, načež v poslední fázi zpívejte.

A ještě jedna maličkost na závěr: Jak u toho vydržet?

Podle odborníků trvá jednadvacet dní, než si tělo navykne, ale když vydržíte, garantuji vám, že jakmile pak jednou vynecháte, bude vám „něco chybět“, protože účinky pravidelné meditace pocítíte velmi záhy. Obhlédnout můžete také meditační výzvy, existují i speciální facebookové skupiny, kdy se spolu s dalšími stejně naladěnými lidmi vzájemně povzbuzujete a sdělujete si své dojmy a pokroky, případně svoji meditaci probíráte s odborníkem. Pokud jste uzavřenější, stačí si udělat tabulku nebo meditační deník. A moje doporučení? Jak jsem už uváděla, sama medituji dvakrát denně. Jsou dny, kdy to jde snadno a mysl se krásně vypne, ale někdy i myšlenky přicházejí. Co pak s tím? Klidně si je uvědomte, ale pak se pokuste je zastavit, řekněte si pro sebe formulku „čistá hlava“ a pokračujte v meditaci dále. Meditace se nedá ošidit, je to jako stavění hradu s písku. Musí mít silný základ, jinak se vám rozsype. Jinak než vytrvalostí a trpělivostí úspěchu nedosáhnete. Ovšem když ten pomyslný hrad postavíte, věřte, že pak vaše „stavba“ odolá všemu — a to je nesmírně důležité, zvlášť v této době.