Health

Infrasauna. Proč ji zařadit do svého wellness programu

Je toho na vás poslední dobou moc? Chcete najít rovnováhu, udržet si zdravé tělo i mysl a chybí vám slunce? Pak zkuste infrasaunu. Na tu nedají dopustit celebrity jako Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow nebo Lady Gaga. A pozor, tahle wellness procedura se dá báječně kombinovat i se cvičením. Jak na to?
Foto: Getty Images
Určitě to znáte. Kabinky s infračerveným zářením, které nikdy nejsou tak horké, jako když vejdete do běžné sauny. Infrasauna totiž funguje jinak — díky zářičům proniká teplo přímo do těla a prohřívá jej zevnitř. Při teplotě okolo 45 stupňů Celsia infračervené záření ohřívá tělesné jádro, a dochází tak k intenzivnímu pocení i při nízké teplotě. „To je zásadní rozdíl oproti fungování klasické finské sauny, kde se teplota běžně pohybuje kolem 85 stupňů. Vyšší teplota finských saun nemusí být vhodná například pro kardiaky, těhotné, malé děti a pro ty, kterým vysoké teploty nedělají celkově dobře,“ vyjmenovává Petra Tyrpeklová, generální manažerka z pražského Balance Club Brumlovka. Do infrasauny všichni tito (včetně astmatiků, alergiků a osob trpících vysokým krevním tlakem) můžou, i když v těhotenství až od 2. trimestru. Jde totiž o jednu z nejbezpečnějších forem ohřívání těla. 

Co všechno infrasauna dokáže 

„Pokud chcete posílit svůj imunitní systém, zlepšit látkovou výměnu, prokrvení a detoxikaci organismu či jen lépe regenerovat po námaze, pak je pro vás vhodná právě infrasauna,“ vysvětluje Petra Tyrpeklová. Zvolit tento druh relaxace můžete kdykoliv během roku, ale velmi záleží na pravidelnosti. V období se zvýšeným výskytem nejen respiračních onemocnění je saunování logicky nejefektivnější, protože zrychluje metabolismus. Ale to není všechno — účinky infračerveného světla dokáží ulevit od bolesti svalů a křečí. Na to vsází třeba zpěvačka Lady Gaga, která o tom dokonce psala na svém Instagramu. Navíc infračervené paprsky pomáhají zkvalitnit spánek, ale také působí i na snížení hmotnosti. Výsledky přitom zaznamenáte pouhým okem: Vaše pokožka bude po pravidelném pobytu v infrasauně elastičtější, kůže i pleť čistší a pevnější a postava celkově vyhlazenější. A jelikož infračervené světlo simuluje sluneční záření, může mít, obzvlášť během zimy, pozitivní vliv také na naši psychiku a naši náladu. 

Jak na to 

I zde platí, že pravidelnost je důležitá. Pobyt v infrasauně si ale navíc žádá trpělivost, protože teplota zde není tak intenzivní jako v klasické sauně. „Pocení“ zde sice trvá déle, zato postačí jeden cyklus o 25 – 50 minutách. „Stejně jako při návštěvě jakékoliv sauny, záleží na dodržování hygieny. Po osprchování a zabalení se do prostěradla se pohodlně usaďte na lavici zády k zářiči, který vás bude ohřívat stejně jako protější zářič, jenž prohřívá organismus zase zepředu,“ doporučuje Petra Tyrpeklová. A po skončení procedury expertka přes wellness radí osprchovat se, doplnit tekutiny (myslete ale také na to, že pití je důležité i při samotném saunování) a odpočívat. Na rozdíl od klasické sauny není nutné sprchovat se studenou vodou nebo se namáčet do ledové vody. Naopak, očista po proceduře by měla být spíše vlažná, neuškodí ani teplá sprcha. 

Péče o pokožku

Infrasauna má skvělý vliv na detoxikaci kůže, její zjemnění i na omlazení. Myslete na to, že pleť i pokožka by měla být čistá, proto je vhodné ještě před zahájením procedury pleť dokonale odlíčit od make-upu a vyčistit ji. Teplo působí na póry v kůži, které se otevírají, proto je ideální pokožku celého těla promasírovat peelingem nebo sisalovým kartáčem. Peeling proveďte ve sprše ihned po absolvování procedury. Po každé proceduře se navíc vyplatí pokožku ošetřit tělovým olejem nebo vyživujícím krémem, aby jejich účinné látky lépe pronikly do hloubky. 

Pro a proti 

Pomalé zahřívaní těla nabízí mnoho benefitů, ale bohužel zde hraje svoji roli také čas. To je důvod, proč infrasaunu v mnoha wellness centrech prostě nenajdete. „Uvažujeme o nich, čas od času nějakou i navrhneme, ovšem máme vypozorované z cest po světě, že infrasauny ve veřejných wellness centrech patří mezi ty nejméně navštěvované. Možná je to tím, že trvá celkem dlouho, než sauna začne něco dělat, než se klienti začnou potit, a většina návštěvníků tak dlouho nevydrží,“ říká saunová manažerka Michaela Matějovská z Infinit.cz. Každopádně kdo je trpělivý a nespěchá, bude z výsledků infrasauny nadšený. Ostatně, kabinky se dají pořídit i pro domácí použití (a můžete je umístit v rámci své domácnosti takřka kamkoliv).

Proč je skvělé se pod září infračervených reflektorů i hýbat

Účinků infračerveného světla lze ale využít i jinak, například při cvičení, kdy na tělo působí teplo z panelů umístěných na stropě v sálu, jako je tomu například v pražském studiu White Sage Therapy. „Jedná se o něco unikátního. Panely jsme si nechali vytvořit na míru našeho prostoru. Jejich teplo má mnohaspektrální účinek: od anti-aging efektu, hluboké regenerace, uvolnění svalů, tak také pozitivního vlivu na psychiku. Dokonale simulují sluneční paprsky, což je ohromně příjemné. Stejné infrapanely máme i v naší infrakabince, kde se můžete zajít i mimo cvičební lekce,“ zmiňuje Dominika B. Vodňanský, zakladatelka a majitelka studia White Sage Therapy. Jinými slovy: Spojení infrasauny a cvičení je báječná kombinace. „Během lekce pod světly můžeme jít do daleko větší hloubky protažení a zároveň regenerovat tělo. Po konečné meditaci tak odcházíte ze sálu jako po několikahodinovém spánku,“ uzavírá odbornice.