Health

Saunování – děláte to opravdu správně?

Jak v pohodě přežít zimní dny? Pojďte se pořádně zapotit! Co dobrého dokáže saunování udělat s organismem a jak zařídit, aby zafungovalo správně? A jaké jsou největší prohřešky proti pravidlům saunování? 
Foto: Lambert/Getty Images
V saunování jsou mistry zejména Norové a aby ne. V dlouhých, tmavých a drsných zimách je to přesně ten způsob, jak se srovnat s chladem a mít odolné nejenom tělo, ale také psychiku. Sauna má relaxační a regenerační účinky, ale jde také o důležitou sociální aktivitu, při které rodiny a přátelé tráví svůj čas společně. A proč si z jejich metodiky nepřevzít to nejlepší pro sebe, zvlášť když sauny najdete skoro všude a skýtají skvělý efekt nejenom v zimě, ale po celý rok? 

Sauna je skvělý detox

Díky saunování se vyplaví z těla velké množství odpadních a toxických látek, což napomáhá vaší imunitě. „Saunování dokáže odplavit všechny neduhy, které by v našem těle způsobily paseku. Je také skvělým doplňkem k hubnutí ve smyslu nastartování detoxikace. Tady ale zdůrazňuji, že je opravdu jen doplňkem. To znamená, že saunování podporuje hubnutí pouze ruku v ruce se zdravým stravováním a pohybem. Ze sauny nevylezete o nic hubenější. Úbytek na váze po saunování tvoří pouze propocené litry vody, které následně opět doplníte,“ vysvětluje saunová manažerka Michaela Matějovská. Aby saunování mělo ten správný efekt, je důležitá pravidelnost, tedy navštěvovat saunu alespoň jednou až třikrát týdně.

Pomáhá tělu s odolností

Saunování působí na naši termoregulaci, takže se tělo s jeho pomocí lépe vyrovnává s výkyvy teplot. Například v zimě při přechodech z mrazu do teplé místnosti a naopak pomáhá snižovat náchylnost k nemocem a nachlazení, v létě se se díky saunování zase lépe poperete s vysokými tropickými teplotami a méně se potíte. Více k tomu říká saunový mistr a mistr světa v saunových ceremoniálech Róbert Židek z wellness Infinit (infinit.cz): „Tělo je zvyklé na extrémní horko v sauně (90° Celsia), tudíž ho pětatřicítkové tropy jen tak nerozhodí, člověk se tolik nepotí. Další věc, kterou následkem saunování oceníte v létě, je odolnost těla při přechodech z horka do klimatizovaných místností. Organismus pak není překvapený, nedoprovází vás typická angína.“

Posiluje psychiku

V dnešní uspěchané době je sauna místem, kde odhodíte všechny starosti stranou a necháte se unášet samotnou relaxací. Jedná se o opravdu hluboký odpočinek, k jehož benefitům lze přidat i kvalitnější spánek a vypnutí hlavy. Důležité je také uvolnění endorfinů, což vede k lepší náladě a také ke snížení stresu a celkové nervozity. 

Pomáhá regeneraci

Jestliže sportujete, je saunování skvělou podporou regenerace po pohybové zátěži. Podle saunového mistra Róberta Židka se tělo v teple uvolní a prohříváním se stimulují tzv. proteiny tepelného šoku, které podporují růst svalové hmoty. Nutno podotknout, že saunování je pouhým doplňkem tohoto procesu, a tak se nemusíte obávat, že ze sauny vylezete s muskulaturou jako kulturista. 

Jak se na sunování předem připravit?

„Určitě bych doporučila nezapomínat před saunováním pravidelně pít. Díky správné hydrataci připravíte tělo na ideální potní lázeň a nemůže se vám pak stát, že byste při prvním kolečku v sauně byli dehydratovaní a točila se vám hlava. Stačí voda či minerálka," radí specialistka na saunování Michaela Matějovská. 
A jak je to s jídlem? Podle odbornice byste do sauny měli chodit tak akorát najezení, ani ne těsně po jídle (tělo má práci s trávením a saunování by pro něj mohlo být zatěžující, což by způsobilo únavu), ale ani hladoví. 
Nezapomeňte před saunováním také odložit šperky, mohly by vás pálit, ale také se účinkem tepla, vlhka a potu poškozují. 

Kolik času si rezervovat na saunování  

Podle Róberta Židka je na saunu dobré mít minimálně 90 minut, ideálně si vyčlenit dvě hodiny, abyste se stihli prohřát, ochladit, v klidu odpočinout, doplnit tekutiny. Ideální jsou tři vstupy do sauny po deseti až patnácti minutách. Skoro v každé sauně bývají přesýpací hodiny, kde snadno můžete sledovat, jak čas utíká. 

Jakým chybám se v sauně určitě vyhnout?

Vynechávání sprchy. Zapomínáte na sprchu před samotným saunováním nebo pak také při vstupu ze sauny do ochlazovacího jezírka či bazénku? „Je to velká chyba, a to nejen z hygienického hlediska, ale také bezpečnostního. Velmi snadno totiž v těle může nastat teplotní šok. Ochlazování po sauně musí být postupné, aby se vám nezamotala hlava a neomdleli jste, proto je před bazénkem sprcha nutností,“ vysvětluje Michaela Matějovská. 
Plavky v sauně. Jedno z největších faux pas je nosit do sauny plavky. Ano, ne každému se chce odhalovat na veřejnosti, ale nošení plavek v sauně je nehygienické. Hrozí riziko vzniku opruzenin, zapaření těla a také ekzémy. Být v sauně nahý po vás nikdo nechce, jednoduše se to dá řešit zabalením do prostěradla, velmi praktické jsou také speciální saunovací kilty, které se u žen dají nosit jako šaty a u mužů jako bederní rouška. 
Opomenutí pití. „Často vidím, že si klienti zapomínat doplňovat tekutiny. Zamotá se jim pak hlava a snadno mohou omdlít. Je tedy důležité doplňovat tekutiny před, během i po saunování,“ radí saunovací mistr Židek. Přitom ve většině saun bývá pítko nebo fontánka s vodou, kde se kdykoliv můžete napít. Není od věci si donést i lahev vody s sebou. 
Nedostatek času. Další chybou podle odborníků je také to, že se v sauně nezpotíte. Člověk by měl v sauně vydržet minimálně do prvního potu, jinak nemá saunování ten správný efekt a nespustí se proces detoxikace. 
Pití alkoholu. Při pocení na alkohol zapomeňte. Způsobuje totiž dehydrataci, rozšiřuje cévy, což může vést ke snížení krevního tlaku a také k riziku omdlení. Může také zvyšovat srdeční frekvenci a krevní tlak, což znamená další zátěž pro srdce, obzvláště pokud již máte zdravotní problémy.
Náročná fyzická aktivita po sauně. Pokud hned po sauně půjdete sportovat nebo si dáte jinou intenzivní fyzickou aktivitu, může kvůli dalšímu zvyšování tělesné teploty dojít k tepelnému stresu. Tělo nemůže efektivně regulovat svoji teplotu, a hrozí tak, že zkolabujete. Nemá to také dobrý vliv na srdce, proto je vždy lepší saunu plánovat až po sportu.