Health

Čtyři na čtyři: O bylinných čajích očima těch nejlepších

Dnešek byl Organizací spojených národů vyhlášen jako Mezinárodní den čaje, a i když Česká republika logicky nepatří mezi čajové velmoci, úspěšně si stojí v prodejích těch bylinných, které pomáhají, voní a zároveň se ve velkém vrací do našeho životního stylu. Čím to, že jsou nyní tak silným prodejním artiklem? A platí i v jejich případě, že mohou být dobrým sluhou, ale zlým pánem? Zeptali jsme se úspěšných českých značek, které tuzemským bylinkám dělají jméno i v zahraničí.
Foto: Getty Images
Proč Mezinárodní den čaje připadá právě na skoro letní datum a ne třeba na zimní měsíce, kdy je čaj nejvyhledávanějším nápojem? Protože právě nyní je v zemích jako Srí Lanka nebo Keňa, které produkují ty nejkvalitnější čaje, hlavní sezona, kdy se začínají sbírat zásadní ingredience pro tento nápoj, který je mimochodem druhým nejčastěji vyhledávaným na světě. My se však přesuneme do Česka, kde mají bylinné čaje dlouhou tradici, a u příležitosti dnešního svátku jsme se zeptali značek, které mají na starosti výrobu těch nejkvalitnějších. Čtyři stejné otázky, čtyři různé odpovědi.
  1. V Česku zažívají bylinkové čaje doslova boom. Proč si myslíte, ze to tak je?
  2. Čím jsou bylinné čaje pro nás přínosné? Jaké jsou jejich hlavní benefity?
  3. Mohou nám bylinky naopak i uškodit?
  4. Který čaj vaší značky byste nejvíc doporučili?

Michaela Křivská, vývojářka produktů Cannor

Absolventka oboru chemie přírodních látek na VŠCHT v Praze zodpovídá za kvalitu produktů Cannor, jejichž vývoj a inovaci vede. Cannor je česká přírodní konopná kosmetika, která ve svém portfoliu nabízí i bylinné čaje, které se zde těší stále větší oblibě.
1. Lidé se začali vracet ke kořenům, k přírodě. Je možné, že tomu dopomohla i současná situace, která nás přinutila zpomalit. Člověk je pak v přírodě všímavější, a když na zahrádce objeví pampelišku, kopřivu či bršlici kozí nohu, připraví si ranní detoxikační kúru. Zároveň si myslím, že jsou dostupnější nejen české bylinky, ale i ty, které pochází z různých koutů světa. Směsí jak českých, tak cizokrajných bylinek můžeme získat velmi zajímavý „čaj“.
2. O bylinky se lidé zajímají dlouhá staletí a po celém světě jich najdeme nespočet. Dříve se jimi léčilo všemožné a tradiční čínská medicína využívá sílu bylin dodnes. Neslouží ale pouze k léčení, mohou pomoci k navození relaxace a spánku, k detoxikaci, přispět k obranyschopnosti nebo také napomáhají naše tělo adaptovat na stres, psychický i fyzický. Bylinky z této skupiny adaptogenů jsme použili i do naší nové řady čajů.
3. Jak řekl Paracelsus v 16. století „Dávka určuje rozdíl mezi lékem a jedem.“ I voda nám ve velkém množství může uškodit, proto bychom měli být u bylin obezřetní a nepřekračovat doporučené denní dávkování. Pozor bychom si měli dát zejména u bylinek, které mají stimulační či sedační efekt.
4. Mým oblíbencem z naší adaptogenní řady je čaj Touha. Namíchaná směs bylin lahodí oku, nálev je krásně  zbarvený do červena a chuť snoubí bylinné tóny s čokoládou a skořicí. Bylinky, které v čaji najdete, pocházejí jak z českých koutů, tak i z Jižní a Střední Ameriky. Můžete v něm najít pivoňku, vřes či kotvičník nebo damiánu a kůru catuaby, které napomáhají sexuálnímu zdraví.

Petra Kaiserová, produktová specialistka Nobilis Tilia

Nobilis Tilia patří mezi průkopníky přírodní aromaterapeutické kosmetiky u nás. Od roku 1994 vytváří přípravky účinně pečujicí o pleť i celkovou životní harmonii. Bylinné sypané čaje s různým zaměřením jsou vybrané z bylin, které znáte z českých luk a zahrad a pomáhají na neduhy všem věkovým generacím.
1. Je to obecný trend, který můžeme pozorovat už delší dobu. Zájem o vlastní zdraví, zdraví rodiny je podstatnou součástí našich životů. A lidé volí ten nejpřirozenější a nejběžnější způsob léčení bylinkami, kterým je příprava a pití bylinných čajů. Přispívá tomu i současná pandemická situace, kdy hledáme možnosti, jak si snadno pomoci nejen při zdravotních problémech, ale i při psychicky vypjatých situacích. Navíc popíjení bylinných čajů je příjemný a voňavý rituál, který si můžeme dopřát kdykoliv během dne.
2. Vlastně vším. Obsahují tělu prospěšné vitaminy, minerály a další přírodní látky, a zvládnou tak nejen posílit imunitu, ale zacílit na konkrétní problém. Unikátní účinky bylin jsou generacemi ověřené. Například u nás v Nobilis Tilia jsou velmi oblíbené čaje pro maminky, které si jimi přirozeně pomáhají během těhotenství na nevolnosti, před porodem i po něm pro podporu kojení.
3. Pití čajů je velmi prospěšné, navíc dodáte tělu dostatečnou hydrataci. Samozřejmě, jako u všech bylinek je potřeba znát jejich účinky na náš organismus a znát svůj zdravotní stav. O účincích je vhodné se poradit s prodejcem čajů, bylinkářem nebo dohledat byliny v odborné literatuře nebo v herbáři. Mějme na paměti, že je vhodné bylinky střídat a neužívat jednu směs či jednu bylinku několik měsíců po sobě.
4. Kromě těch pro maminky nebo děti bych vyzdvihla určitě naši Vlčihorskou zahrádku. Je to unikátní kombinace regionálních bylin, které rostou poblíž národního parku České Švýcarsko. Pro jeho recepturu nás inspirovali svatojánské byliny, spojené s léčivou silou letního slunovratu. Pečlivě vybrané bylinky jako meduňka, třezalka nebo lípa nejen posilují přirozenou imunitu, ale také zklidňují při stresové zátěži a podporují správné zažívání.

Anna Schlindenbuch, Senior Brand Manager Leros 

Leros patří k tradičním českým čajům s bohatou historií. Už šedesát let vykupují a zpracovávají byliny tak, aby si uchovaly své zázračné vlastnosti. Rozumí bylinkám a neustále vyvíjejí své produkty. Nabízejí mimo jiné i veterinární směsi a kosmetiku.
1. Lidé hledají alternativu ke klasické medicíně a bylinné čaje popíjejí často jako prevenci. Navíc se zákazníci zajímají více nejen o kvalitu, ale i složení a původ potravin. A právě bylinné čaje, ve kterých je zabaleno jen to nejlepší, co nám příroda nabízí, tomuto trendu dokonale odpovídají.
2. Bylinné čaje jsou odrazem přírody a její dokonalé harmonie, která se odráží v jejich účincích na naše tělo i mysl. Ideální je dopřát si šálek konkrétního bylinného čaje po dobu tří týdnů, protože skutečný účinek bylin se projeví až pravidelným a dlouhodobým podáváním. Naopak pokud je léčebná kúra delší, organismus si na přísun účinných látek zvykne a efekt se pomalu vytrácí. Naše babičky říkaly, že není bylina, aby na něco nebyla, a i naše čaje mají nespočet blahodárných účinků. Například Radostné usínání s konopím a vlčím mákem vás ukolébá k spánku a Klidnou menstruaci s vřesem a kontryhelem ocení každá žena stejně jako Hladké pozadí.
3. Vždy je potřeba respektovat danou bylinu, její použití i vlastní tělo. Na každé naší krabičce najdete detailní složení, ale také doporučení, jak ji nejlépe využít, aby přispěla k vašemu zdraví i k harmonii vašeho těla i mysli. Pokud si však nejste jistí, zda je pro vás konkrétní bylinný čaj vhodný, například kvůli zdravotním omezením, vždy doporučujeme konzultovat jeho pití s lékařem.
4. Vzhledem k aktuální situaci jsou velmi oblíbené čaje na podporu imunity například Imunita max, která obsahuje prastarou indiánskou bylinu echinaceu v maximální možné koncentraci. Zejména v jarním období pak doporučujeme 21denní bylinnou kúru Očista těla a Očista mysli. Čaje sestavené herbaristou podpoří tělesné zdraví a odolnost organismu a dodají rovnováhu a stabilitu emocím.

Martina Koktová, Spa Treatment Supervisor Chateau Mcely

Bylinky k Chateau Mcely patří od samého založení v roce 2006. Už první hosty zde vítali speciálním nápojem z Devatera kvítí z okolního Svatojiřského lesa podle prastaré receptury Světly Dudkové, rodačky ze Mcel. Léčivé extrakty z Devatera kvítí využívali také místní alchymisté podporováni mocnými mecenáši na okolních zámcích k výrobě elixíru mládí, zdraví a krásy. Z tradice Devatera kvítí vychází i čistě přírodní kosmetika Mcely Bouquet. 
1. Mám pocit, že obecně je stále větší trend sahat po přírodních produktech a po co nejméně průmyslově zpracovaných výrobcích. Návrat k přírodě, k původnímu, co je tělu vlastní. Bylinky k tomu neodmyslitelně patří. Navíc jsou poměrně snadno dostupné a pití bylinkových čajů je dobře zařaditelné do každodenního života. Jednoduché, přitom velmi efektivní.
2. Benefitů je celá řada. Záleží vždy, s jakým záměrem bylinky používáte a jaké druhy zvolíte. Velmi důležitá je určitě detoxikace organismu, zlepšení krevního oběhu a podpora funkcí jednotlivých orgánových soustav. Například skvělým pomocníkem mohou být bylinky při podpoře funkce ledvin či jater nebo třeba při úpravě hormonální nerovnováhy v těle. Výborné jsou také bylinné čaje při různých očistných kúrách. Doporučuji se však vždy poradit s nějakým odborníkem, aby měly bylinné kúry ten správný efekt. Vhodný výběr totiž není úplně jednoduchý.
3. Byliny je z mého pohledu potřeba brát stejně vážně jako léky. Mohou nám velmi pomoci, ale je nutné zvolit správné dávkování. Jinak si naopak můžeme i ublížit. Jsou bylinky, které je vhodné jen na omezenou dobu a které není vhodné používat například v těhotenství jako například šalvěj. U některých bylin pak velmi záleží na konkrétním množství. V případě, že budete používat oficiálně schválené čajové směsi, neměli byste si nijak ublížit. Pokud se ale rozhodnete více experimentovat, opět doporučuji zajít si pro radu k odborníkovi či si vyhledat potřebné informace v odborné literatuře. Měli byste pamatovat také na to, že při dlouhém louhování, které obecně přesáhne 15 minut, mohou být bylinky tělu škodlivé. 
4. Jednoznačně bych vyzdvihla náš Svatojiřský čaj devatera kvítí, který obsahuje směs devíti tradičních mcelských bylin v čele s meduňkou, sedmikráskou, třezalkou a řebříčkem. Jeho lahodná chuť je nezaměnitelná a využívá sílu místní bylinkářské tradice, ze které vychází celá naše kosmetická přírodní řada Mcely Bouquet. Kromě Svatojiřského čaje si ale můžete na zámku i v našem e-shopu dopřát dalších pět speciálních nových čajových směsí.