Cestování

Kde si dát tu nejlepší matchu?

Josef Šlaich procestoval kvůli své posedlosti celý svět od New Yorku až po Kjóto a pro Vogue CS vybral ty nejlepší místa, která musíte zažít na vlastní kůži.
Zelený čaj není žádnou horkou novinkou, ale v posledních měsících se na nás ze všech možných směrů valí jediné - japonský práškový čaj matcha. Hipsteři si v kavárně zásadně objednávají matcha latte, časopisy jsou plné receptů na brčálově zelené koktejly, sušenky, dorty a podniky specializující se na prvotřídní matcha tea rostou jako houby po dešti. 
Nenechte se však ošálit touto líbivou trendy vlnou. Jemně namleté čajové lístky hrají klíčovou úlohu při japonských čajových obřadech už po celá staletí. Dnes však zažívají doslova renesanci. Tým Vogue Czechoslovakia na tenhle zázrak nedá dopustit. 
Proč si matchu dopřávat každý den?
Matcha, nejčistší a nejúčinnější forma čaje, se již dlouhá léta užívá jako přírodní lék. Eisai, známý japonský buddhistický mnich, popsal Matchu jako „lék pro zdravý život; umění pro dlouhý život“ (Kissa Youjyouki, 1211). Čtyři týdny před sklizní, probíhající v květnu, se čajové plantáže zastiňují speciální sítí, která náchylné lístky chrání před ostrými slunečními paprsky. Díky tomu se výrazně zpomaluje doba zrání a tím rapidně narůstá hladina chlorofylu v listech. Vysoce kvalitní odrůdy čaje matcha obsahují velkou dávku aminokyselin, vlákniny, vitamínů (A, C, E, K) a minerálů (např. zinek, železo, vápník, draslík). 
Hlavní klíčovou složkou jsou antioxidanty. Studie prokázaly, že matcha obsahuje až 130x více antioxidantů než klasický zelený čaj. Mezi nejvýznamnější patří katechiny (zrychlují metabolismus), flavonoidy a polyfenoly. Díky tomu matcha snižuje krevní tlak, vyrovnává hladinu cukru v krvi, má silné antivirové účinky a alkalizuje tělo.
Neméně důležitou složkou je vzácná amynokyselina L-theanine, která má úžasnou vlastnost organismus jak zklidnit, tak i stimulovat. Výrazně zvyšuje energii na 8-10 hodin. Mozek je tak klidný, odpočatý, ale připravený okamžitě fungovat bez pocitu otupělosti a rychlého kolísání energie. Obsahuje mimo jiné i kofein, který se ale do těla uvolňuje postupně. Další důvod navíc, proč vynechat šálek kávy a přejít na zelený zázrak ze Země vycházejícího slunce, nemyslíte?

Jak poznat kvalitní matchu?

Ručně zpracovanou matchu poznáte podle tří klíčových znaků: barvy, aroma a chuti. Nejvyšší stupně matchy jsou elektrické a vyznačují se modrozelenou barvou, zatímco matcha nižší kvality má hnědavě zelenou barvu. Ručně zpracovaná matcha má také vůni čerstvé, mladé zeleniny s téměř máslovou chutí, čímž se opět liší od méně kvalitní matchy s trpkou a travnatou chutí, která je cítit po seně. Já ze zkušenosti doporučuji třeba nový koncept Matchaeologist, který používá vysoce kvalitní ceremoniální matchu ze slavné prefektury Uji v Japonsku.  Uji má ideální půdu a celkové klimatické podmínky, ve kterých se rodí nejlepší matcha na světě.

Která místa si nesmíte nechat ujít? 

Momoichi Bistro

V Praze na Vinohradech najdete tu nejkvalitnější matchu ve městě. Doporučuji matcha cheesecake a latte s domácím mandlovým mlékem. Garantuji, že si budete připadat jako v Japonsku. Čas od času se tam konají kurzy japonské kaligrafie, workshopy a spoustu speciálních kulinářských akcí. Palačinky s vypálenou postavičkou animované postavy Totora jsou důvodem, proč se tam moc rád vracím.
Římská 1199/35, Praha 2-Vinohrady

Oliver’s Coffee Cup 

Příjemná útulná klidná kavárna v prvním patře překvapí skvělým výběrem dezertů, unikátním výhledem a matcha cappuccinem s bohatou našlehanou pěnou. V jednoduchosti je krása. 
Václavské nám. 804/58, Praha 1, Nové Město

Moje Masérna a Matchárna

Než budete po devadesátiminutové masáži odcházet, zastavte se na chvíli a objednejte si jeden z místních matcha drinků. Nabízejí je v nejrůznějších podobách. Je libo osvěžující ledový čaj s čerstvou limetkovou šťávou, nebo matcha latte s datlovým sirupem?
Mánesova 47, Praha 2, Vinohrady

Urban Bistro 

Originální jasmínové matcha latte se perfektně hodí k “profláknutému”, ale milovanému avokádovému toastu. Věřte, že nezůstane jen u jednoho. 
Michalská 5, Staré Mesto, Slovensko

Cafefin 

Trhy “na Jiřáku” spojte s návštěvou téhle vyhlášené vietnamské kavárny. Lepší latte art ve městě nenajdete. Místní baristi neusínají na vavřínech a neustále inovují nabídku nápojů a jídla. Autentický mix vietnamské kuchyně s moderním pohledem na zdraví životní styl dělá z tohohle místa perlu Vinohrad. 
Náměstí Jiřího z Poděbrad 1407/4, Praha 2, Vinohrady

Green Tea Café Mamecha 

V berlínském Mitte se nachází nejautentičtější matcha hotspot. Favoritem místních je především zmrzlina ze zeleného čaje. Jakmile ale uvidíte pult s nabídkou, nebudete vědět, jestli si vybrat matcha croissant, zelenou bábovku, nebo tabulku čokolády. 
Mulackstraße 33, 10119 Berlin, Německo

Cha Cha Matcha 

Interiéru dominuje millennial pink a beauty meets wellness speciality jako je např. Collagen infused matcha latte. Trendy místo je inspirované lidmi, vášní a japonskou prefekturou Uji, odkud Cha Cha dováží prášek té nejvyšší ceremoniální kvality. Když budete mít štěstí, tak tam možná stejně jako já potkáte Gigi Hadid.
73 Broome St, New York, Spojené státy americké

Yojiya Café Kyoto

Novodobé Gejši chodí zásadně do téhle kavárny, kde se perfektně mísí vliv evropské kultury s tradiční japonskou kuchyní. Roztomilým tvářičkám na cappuccinu jsem okamžitě propadnul. Když už tam budete, stavte se hned vedle v gift shopu a pořiďte si ručně vyráběné suvenýry. Dolehl na vás jetlag? Vydechněte si v jedné z místních zenových zahrad a povzbuďte smysly domácí zmrzlinou. 
2-13 Sagatenryuji Tateishicho, Ukyō-ku, Kyoto, Kyoto Prefecture 616-8375, Japonsko