Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

Nová studie naznačuje, že keto dieta může být ve skutečnosti zdraví škodlivá

Margaux Anbouba29. 5. 2024
Dieta s velmi nízkým obsahem sacharidů je v kurzu spoustu let, ale možná je načase vyzkoušet něco jiného.
Autor: Tom Kelley/Getty Images
Foto: Tom Kelley/Getty Images
Keto dieta se stala populární počátkem milénia s mantrou „tuk není nepřítel“. Studie zveřejněná v březnovém čísle časopisu Current Problems in Cardiology však naznačuje, že tato dieta, která se zaměřuje na potraviny s vysokým obsahem tuků a považuje se za velmi chudou na sacharidy, je možná něco jako trojský kůň.
Článek, který publikovala doktorka Joanna Popiolek-Kalisz, odhalil několik problémů týkajících se parametrů diety. První z nich se vztahoval k hubnutí. Přestože u mnoha lidí, kteří dietu dodržovali, došlo k rychlému úbytku hmotnosti (typickému pro jakoukoli významnou změnu stravování), šlo nejspíš převážně o úbytek vody a nepřinesl žádné trvalé pozitivní změny zdravotního stavu. „Keto dieta nesplňuje kritéria zdravé výživy,“ uvádí Popiolek-Kalisz v článku. Ve skutečnosti je tomu právě naopak. Pokud jde o celkové zdraví srdce, „nízkosacharidový režim je prospěšnější než velmi nízký sacharidový (včetně ketogenní diety)“. Vzhledem k tomu, že keto dieta klade důraz na tuky, osoby, které ji dodržují, mají obvykle vyšší hladinu LDL cholesterolu, který je spojen s vyšším rizikem srdečních onemocnění, ucpávání tepen a úmrtí.
Mezi nízkosacharidové diety patří Atkinsova dieta, paleo dieta a dieta South Beach. Jiné studie upozorňují, že keto dieta může také vést k významnému nedostatku vitaminů a minerálů (a také k nadbytku vitaminu K rozpustného v tucích, který je rovněž nezdravý pro srdce) a ke zvýšenému výskytu ledvinových kamenů.
Už i mekka všech diet se odklání od keto diety. Podle každoroční studie Mezinárodní rady pro informace o potravinách více než polovina Američanů dodržuje nějakou dietu nebo určitý stravovací režim, ale popularita keto diety s vysokým obsahem tuků klesla o 4 % ve srovnání s rokem 2023. Tento trend bude pravděpodobně pokračovat směrem dolů.
Článek vyšel v originále na vogue.com.