Health

Dakota Johnson spí 14 hodin denně. Není to moc?

Herečka Dakota Johnson nedávno prozradila, že každou noc ráda spí 10 až 14 hodin. Nad správnou délkou spánku a nad tím, jak maximalizovat čas strávený v posteli, se zamýšlí odbornice. 
Foto: Profimedia.cz
Dakota Johnson
V nedávném rozhovoru pro deník Wall Street Journal se herečka, muzejní kurátorka a koproducentka Dakota Johnson svěřila, že „spánek je pro mě v životě prioritou číslo jedna". Prozradila také poněkud šokující počet hodin, které ráda prospí: 14 je její ideál a bez alespoň deseti hodin spánku za noc nedokáže fungovat. 
Když se doktorka Seema Khosla, internistka a lékařská ředitelka Centra pro spánek v Severní Dakotě, dozvěděla o rozhovoru s Johnson, byla nadšená. „Je opravdu skvělé, že se někdo skutečně zastává spánku," říká Khosla. „Tolik lidí se k tématu dlouho stavělo odmítavě – dřív vám sloužilo ke cti, když jste se na spánku omezovali. Zdá se mi ale, že si lidé konečně uvědomují, jak je spánek důležitý pro fyzické i duševní zdraví." 
A přestože 14 hodin může být trochu extrém, Khosla uvádí, že Dakotino pravidlo „ne méně než 10 hodin" je ve skutečnosti docela správné. „Dříve jsme se domnívali, že ideálních je šest až osm hodin spánku, ale novější studie tato čísla posunula na sedm až devět." 
Přesný počet hodin závisí na konkrétním organismu, na genetice, denních aktivitách, aktuálním zdravotním stavu (nemocní lidé potřebují více spánku) a na emočním rozpoložení. „Bohužel neexistuje žádné magické univerzální číslo," říká Khosla. „Zkuste se zamyslet nad tím, jak se cítíte, když se ráno probudíte. Pokud se probouzíte sami bez pomoci budíku a cítíte se dobře odpočatí, znamená to, že se blížíte svému ideálnímu počtu hodin spánku."
Spánek představuje poměrně mladou oblast výzkumu, takže lékaři jako Khosla teprve začínají skutečně chápat jeho význam v našem životě. S ohledem na tento fakt má univerzální tip na lepší spánek pro všechny z nás, kteří nedosahují 10 (nebo dokonce 14) hodin každou noc: „Věnujte pozornost svému prostředí. Ujistěte se, že je chladné, tiché a příznivé pro spánek. Pokud se vám zdá, že vás něco budí nebo ruší, odstraňte to, ať to další noc nemusíte řešit znovu. Čím víc se budete snažit, tím kvalitnější budete spánek mít."
Článek vyšel v originále na vogue.com.