Health

Cheat sheet: Jak se vyznat v suplementech?

Někde se píše o suplementech, jinde o doplňcích stravy. Jednou, že  je do jídelníčku zařadit má každý, jindy že je naše tělo není schopné celistvě vstřebat. Máte v tom také zmatek? Čtěte dál, protože Online Contributor Johana Hamaďáková vám v tom udělá jednou provždy jasno. Začíná lekce: Suplementy 101.

Suplement nebo doplněk stravy?

Je čas si v názvosloví pro jednou udělat trochu pořádek. Velké odhalení: jedná se o to samé. Suplement = doplněk stravy, výživový doplněk a tak dále. Zmatek vyvolává fakt, že se dodnes se slovním spojením "doplněk stravy" v češtině můžeme setkat spíše v souvislosti s produkty dostupnými v lékárnách, za to "suplementy" jsou obvyklým označením pro doplňky sportovní výživy, které jsou dostupné ve specializovaných prodejnách či e-shopech. To vše  má alen jen jeden účel – doplnit určitý deficit v těle.  Zahrnují vitamíny a minerály, aminokyseliny, enzymy, různé výtažky a jiné deriváty z potravin, které mají za účel doplnit stravu o to, co by v ní mohlo chybět. 
Foto: Imaxtree

Brát či nebrat?

"Jím pořádně a snažím se žít maximálně zdravě. Opravdu mám brát nějaké tablety či prášky navíc?" Tuto otázku jste si možná sami někdy položili. Pokud má vaše tělo, včetně všech mozkových funkcí a podobně, správně pracovat, potřebuje k tomu mnoho živin. Ty bychom v ideálním případě tělu dodali prostřednictvím snídaně, oběda, večeře. Jenže v dnešní době je to v podstatě téměř nemožné. Kvalita potravin totiž obecně, nejen kvůli novodobé průmyslové výrobě a zpracování, klesá. Složité procesy zpracování a distribuce jídlo o jeho živiny připravuje. Chcete tělo fungující na maximum? Vsaďte na doplňky, které vám pomůžou. Jaké jsou tedy ty nejzásadnější skupiny, které by měl znát každý?

1) Vitamíny

Proč už téměř automaticky sáhneme po lahvičce s vitamínem C, když cítíme oslabený organismus? Protože vitamíny obecně jsou látky velmi důležité pro život a udržují esenciální procesy v lidském těle, jako je syntéza bílkovin nebo metabolismus tuků či cukrů v těle.

2) Minerály

Tři slova. Organický prvek hořčík. Několik studií dokázalo, že populace nedostatkem hořčíku většinově trpí. To může vést k bolestem hlavy, špatnému spánku, depresím, neschopnosti koncentrace, křeči a únavě svalů či kloubů. Já osobně na doplňkový hořčík nedám dopustit. Selen, vápník, zinek, nebo třeba MSM (organická sloučenina síry, která zvyšuje zdraví kloubů, jejich flexibilitu a pohyblivost) jsou zázraky, bez kterých se vaše nehty ani vlasy neobejdou.

3) Aminokyseliny

Aminokyseliny jsou naprosto zásadní složkou sportovní výživy, jelikož jsou stavebním kamenem pro tvorbu bílkovin. Podporují regeneraci, růst svalů, uvolnění a podporují fyzický výkon. Nejznámějším doplňkem je prášek BCAA, ale existuje mnoho dalších, jako je například 5-HTP, L-Glutamin, L-Lysin nebo L-Theanin, který napomáhá k soustředení a zklidnění organismu.

4) Adaptogeny

Adaptogeny jsou přírodní byliny, houby či kořeny, které regulují důležité hormony v těle, zejména kortizol, a tím pomáhají lidskému organismu zvládat stresové situace. Fungují na buněčné úrovni a tak regulují homeostázi v těle pomocí podpory tělesných obranných reakcí.

5) Nootropika

Nootropika jsou tzv. brain-boosters, aneb doplňky, které zlepšují zdraví mozku a jeho kognitivní výkon. Působí mnoha způsoby, přinášejí celou řadu výhod: vyšší soustředivost, pozornost, motivace, relaxace, lepší náladu, zvýšení stresové odolnosti a podobně.

6) Probiotika a prebiotika

Probiotika jsou živé bakterie, které se přirozeně vyskytují v našich střevech a zajišťují správný chod našeho trávícího systému. Prebiotika jsou nestravitelnou složkou potravy, kterou se dané mikroorganismy živí a tak je důležité je přijímat zároveň a vytvořit jejich symbiotický vztah. Jedno bez druhého se zkrátka neobejde. V obchodech jsou dnes k dostání i synbiotika, která jsou spojením těchto dvou složek.

7) Kyseliny, tuky a proteiny a další

V této skupině můžeme najít spoustu zázračných látek, které působí jak na pleť, nižší tvorbu vrásek, i jako podpora srdeční činnosti a mnoho dalšího. Nejen pro ženy mohou být látky jako je kolagen, Omega 3, kyselina hyaluronová, Ceramidy, Co-Enzym Q10 atd. klíčem ke šťastnému tělu i pleti.