Health

Jsou adaptogeny léky proti stresu?

Jedno z nejskloňovanějších slov ve wellness světě. Adaptogeny, zázraky 21. století, kdy je hlavní civilizační nemocí stres, můžou být právě to, co vám zítra pomůže zvládnout stres v práci nebo v rodině.

Co jsou adaptogeny?

Když si slovo rozdělíte, bude vám už téměř jasné, co jsou adaptogeny zač. „Adaptace“ je z fyziologického hlediska definována jako změna citlivosti smyslových orgánů v závislosti na působících podnětech. A tyhle látky pomáhají tělu „adaptovat se“ na stres, na nekomfortní prostředí či dosáhnout harmonii za různých situací i v různých oblastech. Takže taková vnitřní klimatizace pro vaše tělo, když zrovna zažíváte peklo v práci, doma i rodině.
Adaptogeny jsou přírodní byliny, houby či kořeny, které regulují důležité hormony v těle, zejména kortizol, a tím pomáhají lidskému organismu zvládat stresové situace. Fungují na buněčné úrovni a tak regulují homeostázi v těle pomocí podpory tělesných obranných reakcí.
Své zastoupení si už odpradávna našly v ajúverdské, čínské a ruské medicíně. Nejen, že díky jejich užívání budete vůči dlouhodobému stresu odolní, ale většina adaptogenů také stimuluje imunitní systém a zvyšuje obecný pocit pohody, některé pomáhají k řízení zdravé hmotnosti, zvýšené fyzické vytrvalosti, psychického soustředění nebo snížení nepohodlí způsobeného špatným zdravotním stavem... Adaptogeny musí splňovat výjimečná kritéria k tomu, aby jimi byly oficiálně uznány. Sem se řadí přírodní látky jako je Maca, Aschwadangha, Kustovnice čínská, Ženšen, Moringa, Spirulina a další.

V čem jsou výjimečné?

  • Jsou 100% přírodní a netoxické – nemají vedlejší negativní účinky.
  • Pomáhají zvládat stres díky „neurčité“ dávce sebeobrany.
  • Normalizují náš fyzický stav při narušení vnějšími stresory, ať už je to hluk, teplota, psychický nátlak či jiné.
  • Pomáhají při emotivně vypjatých situacích – jsou jsou hádky či deprese – i naopak pomáhají zachovat chladnou hlavu.
  • Snižují pocit únavy.
  • Podporují imunitní systém.
  • Pomáhají zvládat fyzický stres, například před tréninkem.
Foto: Getty Images

6 adaptogenů, které byste měli určitě znát: 

1. Ashwaganda
Ne nadarmo se tomuto kořenu říká „koňská síla“. Funguje totiž jako celkové tonikum pro tělo, zlepšuje kvalitu spánku, podporuje psychickou i fyzickou kondici, vitalitu, energii i výdrž. Uvidíte, že si vzpomenete při 10 km běhu, který jste tak dlouho nemohli zdolat.
2. Maca
Lepší afrodiziakum než ústřice. Tento kořen zlepšuje libido a sexuální apetit. Kromě toho podporuje fyzickou vytrvalost, sílu, energii a je často doporučován v případě problémů s menstruačním cyklem, štítnou žlázou či hormonálními problémy.
3. Moringa
Zelená bylina plná antioxidantů, podporuje a uklidňuje trávicí systém. Chrání játra, snižuje hladinu cukru v krvi a nejenom že dodává hormonální rovnováhu, ale má skvělé účinky na pleť a urychluje hojení ran.
4. Chaga
Houba plná antioxidantů, která pomáhá válčit se záněty a onemocněním. Zázračně působí na imunitu a zpomaluje proces stárnutí! Win win.
5. Rhodiola
Rozchodnice růžová je mistryně ve snižování únavy a vyčerpání při dlouhodobých stresových situacích a díky tomu i podporuje mozkovou činnost.
6. Tulsi
Je to bazalka ale není to bazalka. Co to je? Je to adaptogen se vším všudy, je to Tulsi, královna bylin aneb „Holy Basil“! Tulsi se už tisíce let používá jako pomocník při zvládání stresu, přírodní detoxikaci a obnovení vnitřní harmonie. Čaj z Tulsi je lahodným zakončením náročného dne.

Kde a jak je sehnat?

Adaptogeny dnes najdete e-shopech, v kamenných bio obchodech či jiných prodejnách se zdravou výživou. Většinou ve formě prášků k zamíchání do smoothies či různých snídaňových misek. Pokud vám jejich chuť není příjemná, lze je sehnat i v kapslích anebo i jako čaj. V takovém případě však dejte dvojitou pozornost výběru značky – volte co nejkvalitnější a s přírodním složením.
Díky bohu, že už u nás máme výrobce jako je např. Viridian, Terra Nova (prodává Profimed) nebo česká Ecce Vita, kde najdete výběr adaptogenových kapslí bez přídavných látek, čajů a jiných výživových doplňků – all natural.