Health

Nejčastější výmluvy, proč nejít cvičit

Dobře, takže v kolika výmluvách ze sedmi byste se někdy našla? A mimochodem, nula není legitimní odpověď.
Foto: Profimedia

„Mám toho tolik, že na cvičení vůbec nemám čas...“

Podívejte se do svého diáře a zkuste místo hledání času, který nemáte, najít čas, který ve skutečnosti máte. Den má 1440 minut a během pouhých dvaceti můžete svému tělu dopřát plnohodnotný trénink. Vše je o prioritách. A ruku na srdce, kolik času jste věnovala sledování Game Of Thrones?

„Po celém dlouhém dni v práci jsem na cvičení už moc unavená...“

Nejedna vědecká studie dokazuje, že fyzická aktivita energii naopak dobíjí. Díky ní tělo začne produkovat hormony štěstí endorfiny, a proto po tréninku budete mít skvělý pocit. Ještě jsem nezažila nikoho, kdo by po cvičení litoval svého rozhodnutí.
Nicméně pokud pracujete pozdě do večera, ideálním řešením je vyrazit ráno před prací. Nejenže vás to donutí jít dříve spát, ale ještě budete mít dobrou náladu po celý zbytek dne. Win-win situace.

„Nevypadám ještě dost dobře a fit na to, abych šla do gymu.“

Nejlepším způsobem, jak se začít cítit dostatečně fit na to jít cvičit, je zvednout zadek a jít cvičit. Tečka. 

„Nestihla jsem začít podle plánu, tak to nechám na příští týden.“

Je šíleně jednoduché spadnout do vnitřního koloběhu odkládání věcí na později. Jak už víme, vždy je nejhorší začít, ale pokud nás něco štve, proč to nezměnit ještě dnes? Uvědomit si svou vlastní sílu a moc je někdy mission impossible, ale věřte mi, nikdo to za vás neudělá. Neklaďte si příliš vysoké cíle, začněte pozvolna, věřte vývoji, věřte procesu, už jen samotné odhodlání a jen malá časová investice vás posune zase o kus dál.

„Sama nikam nejdu.“

Mám pro vás rovnou 3 řešení: 
1. Ideální příležitost na to vytáhnout kamarádku a vymyslet rovnou navazující plán, kam potom půjdete na brunch nebo večeři.
2. Pokud se kamarádce nechce, zkuste se zamyslet nad tím, proč to vlastně děláte. Kvůli ní? Nebo kvůli sobě? Nenechte svoje priority zmařit kvůli někomu jinému! Vyrazte sama, vezměte sluchátka a pusťte si podcast. Uděláte něco pro svoje tělo i duši.
3. Vyzkoušejte skupinovou lekci! Mají totiž jednu velkou výhodu – tam nikdy nebudete sama. Zkoušejte nové věci, prostředí, druhy cvičení. Zkuste najít instruktora, který vás bude bavit. Po celé Praze je výběr kvalitních skupinových lekcí, a to i v těch butikových, které nepraskají ve švech.

„Nesnáším to prostředí a všechny lidi, co tam chodí.“

Nemusíte nikam jezdit přes půl města, abyste si mohla dobře zacvičit. Zkuste být kreativní, klidně se inspirujte na YouTube či Instagramu a udělejte z pár volných metrů v prostředí, kde právě jste (takže třeba doma...), svoji vlastní zónu. Základní cviky jako squats, lunges, push-ups nebo mountain climbers nevyžadují příliš prostoru a můžete je zkombinovat kdekoliv. Nastavte si časovač na 45 sekund a po každému cviku si dejte 15sekundovou pauzu, po celém bloku si půl minuty odpočiňte a zopakujte kolečko znovu od začátku.

„Potřebovala bych osobního trenéra, ale je na mě too expensive fun.“

Bez debat je důležité o sebe pečovat a dopřát si i trochu self-care v podobě maličkostí, co nám dělají radost. Naše tělo a zdraví je totiž to nejcennější, co kdy budeme mít. Zkuste tedy vnímat investici do trenéra jako jednu z mála věcí v životě, která má zaručenou 100% návratnost.