Health

Fit guide aneb kam si jít zacvičit: Kruhový trénink F45

F45 už znám delší dobu a poprvé jsem ho vyzkoušela náhodou při návštěvě sestry v Pekingu. Od května si ovšem můžeme tento tréninkový koncept, který pochází z Austrálie, a který najdeme na různých koutech světa, vyzkoušet konečně i u nás v Praze.
Protože mě cokoliv nového v oblasti nových fitness studií či snídaňových kaváren s vajíčky a avokádem (a chilli) láká, samozřejmě jsem musela první studio F45 v Praze okamžitě vyzkoušet na vlastní kůži. Jakmile jsem se o otevíračce studia dozvěděla, ihned  jsem si s nadšením bookovala své místo na první lekci v systému MindBody!

O čem je F45

Functional 45 Training je třičtvrtě hodiny dlouhý intervalový kruhový trénink, na kterém očekávejte spoustu různých cviků s prvky HIITu nebo funkčního tréninku. Pokaždé je jiný, ale zároveň se daný den v týdnu úplně stejně cvičí po celém světě! 
V každém tréninku máte daný počet stanovišť, dané časové intervaly a cvičíte podle několika televizí, na kterých běží demo ve smyčce. Zároveň jsou pokaždé přítomni dva trenéři, kteří na začátku lekce pohyby a přesuny demonstrují v rámci reálného prostoru. 
Struktura v rámci týdne má určitý řád – pondělí vás čeká kardio, v úterý silový trénink, středa opět kardio, atd. Pokud se tedy rozhodnete přijmout jednu z jejich „výzev“ (viz jejich Facebook) anebo se prostě rozhodnete chodit cvičit denně, měli byste mít vyvážený poměr obou typů tréninku.

Lokalita

Vzhledem k tomu, že se studio nachází v úplném centru Prahy, nejlepší variantou je metro nebo dojít pěšky. Parkování v centru je dost ošemetná záležitost, co si budeme povídat, nicméně v oblasti Příkopů se nachází několik obchodních domů, kde zaparkujete. Studio je trochu schované (naleznete jej ve vnitrobloku), takže opravdu jděte za číslem popisným a nebojte se vstoupit do neznáma!

Studio & tips

Ale pozor. Nečekejte recepci s barem, kde si případně něco dokoupíte. Doporučuji si tedy opravdu nezapomenout lahev na vodu, jinak budete muset srkat vodu z kohoutku jako jednou já... a to nechcete.
Netahejte zároveň zbytečně moc věcí, nebudete je mít kam dát. Šatna je menší místnost plná ještě menších skříněk, do kterých se sotva vejde batoh. Máte ale k dispozici nespočet zámečků s klíčky i fény, a tak v případě impulzivních nákupů v Zaře můžete využít skříňky třeba dvě.
Je zde celkem jen pár samostatných sprch, na které si po tréninku (obzvlášť v případě plné lekce) musíte celkem dlouho počkat. Raději si potom tedy nic natěsno nedomlouvejte, mohli byste kvůli tomu přijít pozdě. Stejně tak si doporučuji nezapomenout ručník, ty zde k zapůjčení nejsou. Do budoucna si budete sice moci zakoupit ručník s logem „F45“, ale pokud byste si ho kupovali pokaždé, asi by vás to přišlo celkem draho. 
Foto: Archiv F45

Pro koho trénink je

Na lekcích se potkáte se všemi věkovými kategoriemi a tak se nemusíte bát, že byste nezapadli, vládne tu přátelská atmosféra 100%. Trénink je perfektní např. pro amatérské atlety, kteří sami nemají k dispozici prostor a chtějí si též dobře zacvičit ve skupině. Je také ideální pro kohokoliv, kdo bere cvičení s nějakým účelem a chce výsledky. Jedná se o perfektní funkční trénink, který na svém těle ucítíte vážně brzo. 
F45 asi úplně nebude ideální pro někoho, kdo ještě s fitness, nářadím a atletickým tréninkem obecně, nikdy nepřišel do styku. Častokrát se využívají cviky vyžadující vysokou technickou zdatnost jako je např. kettlebell clean and jerk nebo mrtvý tah s velkou zátěží – a provést ho perfektně může dělat problém i třeba trenérům. 
V úterý a ve čtvrtek se sice tolik nezapotíte, ale zato opravdu máte šanci budovat čistou svalovou hmotu. U kardio tréninků vás zase čekají kombinace cviků a intervalů, při kterých se unavíte celkem rychle. 
Já osobně chodím nejradši na silové tréninky, protože mě vždy překvapí něčím novým a playlist obsahující Travise Scotta nebo Post Malone je za mě více než v pořádku.

Vogue verdikt

Pokud hledáte místo, které je čisté, ale kde se nehraje na „věci okolo“ a jde se prostě cvičit, tohle je místo pro vás. F45 za mě patří do skupiny nejlepších skupinových lekcí v Praze! Rozhodně stojí za to ho vyzkoušet – zatím máte ještě možnost prvních dvou týdnů zdarma. 
Velké plus – po registraci vás čeká milý klientský servis – vedení klubu se o vás bude zajímat a třeba vám i zavolá, jak se vám vede a kdy dorazíte – a to se vám v Čechách stále tak často nepoštěstí.
Samotná lekce vám poskytne opravdu kvalitní trénink a díky obrazovkám se vám nemůže stát, že nevíte co máte dělat. Mladí instruktoři jsou přátelští a dají se s vámi do řeči, ale pokud nechcete, vždycky můžete dorazit inkognito. Každý si tam cvičí stejně nakonec sám za sebe. 
Velké minus jsou za mě sprchy, kterých by mohlo být víc a trochu lépe řešené, aby jste po lekci nemuseli letět domů, ale mohli pokračovat do víru velkoměsta. 
Ale už jenom za tu lokalitu stojí za to aspoň jednu lekci koupit. Totiž po tréninku (když je teplo) si můžete jít sednout na zahradu a nasát čerstvý vzduch. 
Mimochodem – Zahrada? Na Praze 1? Ve vnitrobloku? To chceš.