Společnost

Od kocoviny k abstinenci. Proč je alkohol out

Počet abstinentů je na vzestupu, ale může život bez alkoholu opravdu prospět našemu zdraví? Od večírkové generace X po asketické mileniály nastává definitivní konec pití? 
„Alkohol jsou nové cigarety,“ říká Ruby Warrington, autorka knihy Sober Curious a zakladatelka klubu SÖDA NYC, který se specializuje na akce pro abstinenty. „Stejně jako se z kouření stal postrach společnosti, tak i díky studiím poukazujícím na negativní účinky dlouhodobého pití je pomalu alkohol vnímán jako neospravedlnitelný zlozvyk.“ Warrington skoncovala s pitím poté, co se dala na jógu, a dnes už se bere za sober curious. „Je to celé o tom, že se lidé zamyslí nad svým vztahem k alkoholu, dopadem na organismus a důvodem, proč ho konzumují,“ říká exkluzivně pro Vogue.
Abstinence je novým trendem, ale zároveň podpořeným solidními vědeckými výzkumy. Neexistuje žádná bezpečná úroveň pití, takový je závěr studie časopisu The Lancet Medical Journal. Podle ní zemřelo jen za jeden rok na následky užívání alkoholu 2,8 milionu lidí a byl zároveň jedním z hlavních rizikových faktorů úmrtí a invalidity pro věkovou skupinu mezi 15 až 49 lety.
Existuje mnoho celebrit, které tento trend jen potvrzují. Jedním z nich je také americký hudebník Anthony Rossomando, kterého osobní zkušenost s abstinencí dovedla až k napsání hitu Shallow z oceněného filmu Zrodila se hvězda. „Byla to nejtěžší a zároveň nejjednodušší píseň, jakou jsem kdy napsal,“ říká Vogue. „Byl jsem vyhlášeným pijákem a duší každé pořádné party, ale trpěl jsem kvůli alkoholu depresemi.“ Sám skoncoval s pitím před čtyřmi lety. „Oči mi otevřela až návštěva u doktora. Je nejlepší slyšet to, co nechceme, od někoho, koho respektujeme. Utvrzoval jsem sám sebe, že jsem v pořádku, ale opak byl pravdou. Uvnitř jsem umíral.“
Foto: Melodie Jeng/Getty Images
Zpráva o zdraví a alkoholu Světové zdravotnické organizace z roku 2018 ukázala, že přibližně 237 milionů mužů a 46 milionů žen z 2,3 miliardy konzumentů trpí závislostí, zraněním nebo nemocemi způsobenými alkoholem. Na celém světě je pak přibližně miliarda lidí, kteří alkohol pijí daleko více, než by měli, a ačkoliv toto číslo klesá, současné trendy napovídají, že v budoucnu opět vzroste.
Naštěstí nejsou všechny prognózy jen tragické. Více než polovina lidí ve věku 15 let na celém světě se dobrovolně zdržuje alkoholu, zatímco 12,5 % světové populace nemělo v posledních 12 měsících ani skleničku. 
Příkladem může být britský kadeřník Adam Reed, který skoncoval s alkoholem před sedmi lety. „Úplně jsem změnil svůj život, přestal chodit na večírky, ztratil spoustu přátel. Bylo to dost těžké, ale nakonec jsem poznal i svého současného manžela, se kterým vychovávám adoptovaného syna. Kdybych pořád pil, nic z toho by se nikdy nestalo,“ říká Reed.

Proč skoncovat s pitím

„Snížením množství alkoholu eliminujete riziko vážných nemocí, jako je rakovina, onemocnění jater a mrtvice, a celkově zlepšíte své celkové zdraví,“ říká doktorka Sarah Jarvis a upozorňuje, že alkohol přispívá ke vzniku sedmi typů rakoviny: střeva, prsu, hrtanu, jater, úst, jícnu a hltanu. 
Naštěstí nealkoholické alternativy doslova zaplavují trh, a nikdy tak nebyl lepší čas skoncovat s alkoholem než právě teď.
Je abstinence součástí wellness vlny? „Je to logický posun. Pokud investujete spoustu času a prostředků k tomu, abyste byli zdraví a cítili se skvěle, pití vám k tomu nepomůže,“ říká Warrington.

Zdravotní benefity alkoholu

„Malé množství červeného vína snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, pokud je vám něco mezi 50 a 60 lety,“ říká doktorka Gautam Mehta. Tento přínos jde však ruku v s rizikem vzniku rakoviny. Je to tedy jen otázka osobní preference a zvážení rizik. Stejně jako když přecházíte na rušné křižovatce na červenou nebo cestujete letadlem. 

Mileniálové a generace Z pije méně

Zatímco generace X se doteď vyrovnává se svým vztahem k pití, mileniálové mají poměrně jasno. Jedna britská studie dokonce uvádí, že počet konzumentů alkoholu se od roku 2005 snížil o 29 %. Na stejný trend poukazují také výzkumy z Japonska a USA. 
Může za to hlavně zvýšené povědomí o negativních dopadech na lidské tělo a také vliv sociálních sítí. „Na selfie nechcete vypadat opile a navíc mnoho moderních influencerů nepije. Třeba klan Kardashianek.“