Health

Jak poznáte, že jste dehydrovaní a co s tím můžete udělat

Tropická vedra, která cestují napříč Evropou, přinášejí spoustu výzev, včetně těch pro naše tělo. Co všechno byste měli a neměli dělat, abyste si udrželi správnou hladinu vody v těle, poradí lékařky a odbornice na výživu.
Foto: John Rawlings/Condé Nast via Getty Images
Cítíte se vyprahlí, vyčerpaní, prostě vysušení? Ať už trávíte dovolenou ve vlně veder, anebo máte po noci strávené na míchaných koktejlech pocit, že vaší pleti něco chybí, je toto vaše téma. Všichni se někdy v životě dostaneme do bodu, kdy jsme dehydrovaní. Sami si to velmi dobře uvědomujeme, jak naznačují statistiky Google Trends. Za posledních 30 dní jsme hromadně googlovali „příznaky dehydratace“, zatímco vyhledávání „tablety na dehydrataci“ vzrostlo o 450 %. Což vyvolává otázku: na co si máme dávat pozor? A pokud jsme dehydratovaní, jak vzniklou situaci napravit? Vogue se zeptal dvou odborníků.

Co způsobuje dehydrataci?

„Když ztratíme více tělesných tekutin, než můžeme nahradit nápoji či konzumací potravin bohatých na vodu, jsme jednoduše dehydratovaní,“ vysvětluje britská lékařka a odbornice na výživu v oblasti veřejného zdraví Federica Amati. „O tekutiny přicházíme například, když chodíme na toaletu, potíme se, mluvíme, a dokonce i když v noci dýcháme ústy. Dehydrataci mohou umocňovat ale i některé léky, proto se vyplatí dávat si pozor u všeho, co případně užíváte.“
„Možná zjistíte, že věci, které pravidelně konzumujete (nebo děláte), mají také dehydratační účinek na tělo. Mezi časté viníky patří třeba kofein, alkohol a intenzivní cvičení, po kterém nedoplníte tekutiny,“ upozorňuje dermatoložka a odbornice na výživu Thivi Maruthappu.
Dehydrataci může podlehnout kdokoliv v jakémkoliv věku, ale nebezpečnější je pro ty, kteří jsou starší nebo opravdu mladí. „Náš mozek potřebuje ke správnému fungování správnou hydrataci, takže i malé snížení její hladiny může snížit naši výkonnost a mentální bystrost,“ varuje doktorka Thivi Maruthappu a říká: „Hydratace je všechno!“

Hlavní příznaky dehydratace

Jak poznat, že jste dehydratovaní? Zde je několik příznaků.
  • Žízeň: Nikoho nepřekvapí, že pocit žízně je klíčovým příznakem dehydratace. Zatímco pro někoho je to zřejmý pocit, jiní, zejména starší lidé, si ho nemusejí tolik všímat.
  • Změna barvy moči: „Pokud se jeví žlutě, oranžově, nebo dokonce světle hnědě, může to být známkou vaší dehydratace,“ vysvětluje doktorka Federica Amati. A jak vypadá zdravá barva moči? Světle žlutá, samozřejmě. Dalším příznakem dehydratace je méně časté chození na záchod.
  • Bolesti hlavy.
  • Mdlá pleť: „Pokožka může vypadat matně a vyčerpaně, může také šupinatět,“ upozorňuje doktorka Maruthappu.
  • Můžete mít potíže se soustředěním, cítit se rozmazaně, unaveně a celkově dost malátně.
„Z dlouhodobého hlediska může mít dehydratace skutečný vliv na kvalitu pleti, imunitu a duševní jasnost, stejně jako na schopnost těla udržovat zdravý krevní tlak,“ dodává doktorka Amati.

Jak se účinně hydratovat?

1. Reagujte na svou žízeň

„Těm z nás, kteří nemají zdravotní potíže nebo neužívají léky, které by mohly ovlivnit úroveň hydratace, bude stačit prostě reagovat na svoji žízeň,“ říká doktorka Amati. Pijte hodně vody a přidávejte do ní ovoce a zeleninu, například okurku, citron, mátu, limetku nebo maliny, abyste změnili chuť (zdravým způsobem). „Navzdory všeobecnému přesvědčení neexistuje pevné pravidlo, kolik bychom toho měli všichni vypít. Je to individuální a záleží na tom, kdo jste, co děláte a jak horké, nebo suché je prostředí, v kterém se pohybujete,“ dodává expertka.

2. Jezte vodu

„Ke každému jídlu přidejte čerstvé ovoce a zeleninu — mnoho potravin obsahuje velké množství vody. Melouny, okurky a pomeranče jsou skvělým příkladem potravin, které pomáhají udržovat hydrataci,“ vysvětluje Thivi Maruthappu.

3. Doplňte zásoby vody po cvičení (nebo obzvláště ve dnech, kdy se zvlášť zapotíte)

V obzvlášť horkých dnech nebo po náročném tréninku zvažte zařazení elektrolytů do svého jídelníčku. „Kokosová voda je přirozeně bohatá na elektrolyty, takže je skvělá pro doplnění ztracených tekutin,“ radí doktorka Maruthappu. „Ale pozor, některé z nich obsahují přidané cukry, takže se ujistěte, že jste zkontrolovali etiketu.“ Případně vyzkoušejte doplněk stravy.

4. Vyhněte se alkoholu

„Toto asi nemusíme zdůrazňovat, ale pro případ, že vám to pořád není dost jasné: alkoholické nápoje rozhodně nehydratují,“ připomíná Federica Amati. Stejně jako kofein, je alkohol diuretikum, což znamená, že urychluje rychlost, s jakou se tekutiny dostávají z těla ven. Pokud tedy popíjíte alkohol, dbejte vždy na to, abyste se průběžně hydratovali.

5. Hack na kohoutkovou vodu

Doktorka Federica Amati sice není příznivcem „luxusních vod se šikovným marketingem“, ale jako dobrou investici doporučuje filtr na vodu, pokud si jej můžete dovolit. „Máme sice štěstí, že voda z kohoutku je ve Velké Británii (stejně jako v Česku, pozn. red.) naprosto bezpečná, nicméně nechat ji ve skleněném džbánu, aby se přidaný chlor odpařil, je vždycky dobrý nápad.“ 
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.