Health

Tato zelenina obsahuje dvakrát více vitaminu C než pomeranče a trojnásobek vápníku než mléko

Je mimořádně prospěšná pro naše zdraví a skvěle chutná. Seznamte se s rukolou, hvězdou mezi tzv. FOSHU, a zařaďte ji do svého jídelníčku. Vyplatí se vám to. 
Foto: Getty images
Foods for Specific Health Uses neboli FOSHU. To je systém vytvořený v Japonsku, kam spadají potraviny, jež prokazatelně ovlivňují k lepšímu naše zdraví. A právě rukola je jednou z nich. Můžete ji znát pod různými jmény: rukola, roketa, rucola, roquette, rocket, avšak bez ohledu na regionální pojmenování je jedno jisté: není to obyčejný salát! Nabízí totiž mnohem více chuti a barvy než klasický hlávkový salát, ledový salát nebo endivie (čekanka listová), takže dodává pokrmu jedinečný charakter. A co víc, oplývá antioxidačními, protizánětlivými a anti-age vlastnostmi, podporuje zdravou váhu a reguluje krevní tlak. Zkráceně: jde o superpotravinu, kterou bychom si měli na talíři dopřávat co nejčastěji. Na konkrétní benefity rukoly se pojďme podívat pěkně zblízka:

Co přesně rukola je a kde se vzala

Rukola je zelenina z čeledi brukvovitých, kam mimo jiné patří i brokolice a květák. Pěstuje se na jaře a v létě, ale na pultech supermarketů ji najdeme prakticky po celý rok. Tato rostlina s hořkou, štiplavou a lehce pikantní chutí pochází ze Střední a Západní Asie a také z oblasti Středomoří, kde se pěstuje a je oceňována již od dob starých Římanů. 
Co vás na ní potěší? Rukola je chudá na kalorie, zato bohatá na vlákninu. Najdete v ní minerální látky jako železo, vápník, draslík, zinek a fosfor a vitaminy typu vitamin C nebo vitaminy skupiny B. Toho dobrého je ale mnohem víc...

Benefity a vlastnosti rukoly 

Vysoký obsah vitaminu C: Rukola obsahuje dvakrát více vitaminu C než pomeranče, čímž disponuje silnými antioxidačními vlastnostmi a chrání buňky v lidském těle.
Podpora trávení: Bohatý obsah vlákniny v rukole podporuje správnou funkci trávení a prebiotika v ní obsažená napomáhají rovnováze střevního mikrobiomu.
Zdravá pleť: Díky provitaminu A a vitaminu C s antioxidačními účinky prospívá rukola zdraví pleti, dodává jí zdravý tón a elasticitu.
Protizánětlivé vlastnosti: V lidové medicíně se rukola používala pro léčbu a prevenci ekzémů a akné.
Diuretické účinky: Rukola má diuretické účinky, a proto hraje významnou roli při detoxikaci a odvodňování.
Ideální pro redukční diety: Rukola je nízkokalorická (má cca 25 kalorií na 100 gramů) a bohatá na vlákninu i živiny, takže se skvěle hodí jako pomocník při redukční dietě.
Podpora dlouhověkosti: Díky obsahu antioxidantů, vitaminu C a omega-3 patří mezi potraviny podporující longevity.
Zdraví očí: Rukola obsahuje betakaroten, lutein a zeaxanthin, antioxidanty, které chrání před UV zářením, konkrétně tak chrání oční sítnice, ale dobře působí na zdraví zraku obecně.
Zdravé kosti a zuby: Vysoký obsah vápníku a vitaminu K (třikrát více než v mléce) v rukole prospívá správnému fungování kostí a zubů.
Ochrana srdce: Vitamin C, vitamin K a B9 v rukole jsou důležité pro kondici srdce.
Afrodiziakální účinky: Ano, i těmi se může rukola pochlubit, jak dokládá tato studie. Stejně tak může mít rukola prsty ve zlepšení vaší plodnosti.
Benefity pro diabetiky: Některé studie prokázaly, že olej z rukolových semínek snižuje hladinu inzulinu a hyperglykémii.
Snížení krevního tlaku: Díky obsahu vápníku, hořčíku a draslíku (více než v banánech) rukola ovlivňuje cévy a snižuje krevní tlak, takže pomáhá při hypertenzi.

S čím se rukola neslučuje?

Moc toho není, ale pozor si dejte v případě, že užíváte jakékoliv léky snižující srážlivost krve — rukola pojídaná ve větším množství může snižovat jejich účinek. A stejně jako všechny brukvovité rostliny — i tato zelená dobrota může být hůře stravitelná pro ty, co běžně trpí trávicími potížemi.

Nejen do salátu aneb Další varianty, jak si užít rukolu

Pokud je dispozici, preferujte rukolu divokou. Má totiž ještě výraznější chuť a barvu než běžná rukola, její listy jsou širší a křupavější. Konzumujte ji však co nejčerstvější, ideálně syrovou, abyste zachovali všechny nutriční vlastnosti. Klasické použití: Rukola se nejčastěji používá do salátů, například v kombinaci s mozzarellou a cherry rajčátky, s olivovým olejem, s balzamikovým octem nebo s parmazánem. Další možnosti: Rukola skvěle „okoření“ pizzu, hovězí carpaccio. Můžete si ji nasekat syrovou na rybí pokrmy, do omelety a rizota. Rukolové pesto: Místo klasického pesta z bazalky si připravte pesto z rukoly. Piniové oříšky nahraďte vlašskými ořechy, mandlemi nebo kešu oříšky. Vznikne tak aromatické pesto vhodné na těstoviny, saláty z hnědé rýže, špaldy nebo ječmene. Hummus s rukolou: Vyzkoušejte hummus z cizrny a rukoly. Do polévek: Na konci vaření přidejte hrst rukoly, báječně tak zvýrazníte chuť. Do smoothie: Do svého ranního nápoje z ovoce a zeleniny — například s banánem, jablkem, lesním ovocem, avokádem — přidejte hrst rukoly. Nový den tak odstartujete s pořádnou dávkou energie.
Článek vyšel v originále na vogue.it.