Health

Nový wellness trend: Pití vody se špetkou soli poránu

K dalším trendům v oblasti wellness, které jsme v poslední době zaznamenali, od pití vody s jablečným octem až po polykání lžíce olivového oleje na lačný žaludek, se přidává i pití sklenice vody se špetkou soli každé ráno. Co má tento rituál přinést tělu?
Foto: Michal Pudelka for Vogue CS

Všichni víme, že pití vody je důležité, ale odborníci nyní doporučují, abychom si do ranní sklenice vody přidali sůl, a získali tak další výhody pro zdraví.

Jednoduchý recept, který zvládne doma každý, má účinně remineralizovat tělo, a zvýšit tak hladinu energie a zlepšit soustředění. Dát si poránu sklenici slané vody je nejnovější wellness trend. Supermodelka Elle Macpherson patří mezi dlouhodobé příznivce pití slané vody a nechává si sklenici se špetkou růžové himálajské soli přes noc u postele, aby se mohla napít hned po probuzení.
Chcete-li si tento zdravý nápoj připravit sami, budete potřebovat sůl bohatou na minerály (ideální je himálajská) nebo sáček s elektrolyty. Ty často používají profesionální sportovci po tréninku a v současné době je nabízí spousta značek.
Jo Woodhurst, vedoucí oddělení výživy ve společnosti Ancient + Brave, vysvětluje, že elektrolytové nápoje jsou v posledních letech stále populárnější, protože si lidé více uvědomují rizika dehydratace, která může způsobit pokles hladiny energie, chronické bolesti hlavy a záněty.

Co jsou to elektrolyty a proč je tělo potřebuje ke správnému fungování

Všichni víme, jak důležité je pít dostatek vody, ale mnoho lidí si neuvědomuje, že minerály s elektrickým nábojem, tedy elektrolyty, hrají také klíčovou roli v hydrataci na buněčné úrovni. Tělo dospělého člověka se skládá přibližně ze 60 % z vody a velké procento z ní se nachází uvnitř našich buněk, kde ji využívá při metabolických procesech. Bez dostatečného množství vody buňky jednoduše nemohou správně fungovat. K udržení správné rovnováhy tekutin uvnitř a vně membrán potřebují elektrický náboj, který zajišťují elektrolyty. Elektrolyty také pomáhají napájet nervový systém a svaly a udržovat vyváženou hladinu pH a normální krevní tlak.

Pro koho jsou doplňky s elektrolyty 

Množství elektrolytů, které potřebujeme, závisí na několika faktorech včetně úrovně fyzické aktivity, věku, příjmu tekutin, a dokonce i na klimatu, v němž žijeme. Pokud létáte, konzumujete alkohol nebo jste zásadně změnili svůj jídelníček, může to také vést ke ztrátě elektrolytů, které doplňky stravy mohou pomoci obnovit. Doporučuje se užívat elektrolytové doplňky ráno, kdy je pravděpodobné, že jsme již mírně dehydrovaní po noci bez konzumace tekutin. Samozřejmě ne všechny elektrolytové doplňky jsou si rovny; vyhněte se těm, které obsahují umělá sladidla nebo ochucovadla, a také nekvalitním minerálům, jež tělo hůře vstřebává.

Co se děje s tělem, když nemáme dostatek elektrolytů

Pokud jste dehydrovaní nebo je vaše tělo ochuzeno o elektrolyty, můžete pociťovat svalovou slabost, oční tiky, zácpu, únavu, podrážděnost či mozkovou mlhu. Přestože jsou elektrolyty jednoznačně důležité, není nutné je přidávat do každé sklenice vody, kterou vypijete. Stačí jedna nebo dvě denně.

Kdy je nejlepší doplňovat elektrolyty

Často se doporučuje hned ráno, ale vhodný je jakýkoli okamžik během dne, zejména pokud jste cvičili nebo provozovali jinou činnost, při které jste se zpotili.
  • Zvažte užívání elektrolytového nápoje při cestování, zejména pokud letíte, protože let může způsobit dehydrataci kvůli vysoké nadmořské výšce a nízké vlhkosti vzduchu.
  • Pokud zvraceli nebo měli průjem a ztratili jste hodně tekutin, budete muset doplnit tělu dostatek vody a elektrolytů.
  • Pokud jste pili alkohol, je dobré dát si před spaním i po probuzení sklenici vody s elektrolyty.

Ráno vypijte vodu s růžovou himálajskou solí

Ráno přidejte špetku soli do sklenice vody a vypijte na lačný žaludek. Jemnější himálajská sůl se rozpouští snáze než hrubší druhy.
Článek vyšel v originále na vogue.com.