Beauty talk

Blanca Padilla: Díky modelingu jsem prošla hlubokou osobní transformací

Čokoládově hnědé vlasy, nezapomenutelné oči a zářivá pleť. Blancu Padillu rozpoznáte mezi tisíci. Patří mezi nejlépe vydělávající modelky na světě a to modeling vůbec dělat nechtěla. Seznamte se s jednou z cover star nového vydání československé Vogue. 
Foto: Lucie Bor
Její první prací bylo focení pro španělský časopis a hned z toho byla titulní stránka. Za půl roku už byla v Paříži, kde předváděla haute couture šaty Elie Saab a Valentino. Další sezonu počty jejích castingů v New Yorku, Paříži a Miláně vystoupaly na desítky a tmavovláska z Collado Villalba nechyběla na přehlídkách Versace, Giorgio Armani, Dolce & Gabbana a mnoha dalších.
Pak přišla první obálka Vogue, druhá, třetí..., smlouva s kosmetickou divizí Givenchy, kampaně Balmain, Bulgari, Cartier, Furla s Pamelou Hanson, Cerrutti s Peterem Lindbergem a Paolem Roversim. Pro Vogue Czechoslovakia nafotila s Lucianem Borem beauty story Takeoff a stala se červnovou cover star. 
Narodila jste se sedmého ledna, kariéru začala před sedmi lety a Vogue Czechoslovakia je sedmou edicí, pro kterou jste fotila. Věříte na šťastná čísla?
Svým způsobem ano! Zajímavé je, že trojka a sedmička byla vždy má oblíbená čísla. Jsem ráda, že jsme toto téma otevřely, numerologie je pro mě hodně zajímavá. Ráda bych se o ní naučila víc. Existují určité kombinace čísel, které se denně objevují, a já věřím, že jde o víc než jen o opakující se vzorec řízený pouhou náhodou. 
Změnil vás nějak modeling?
Jsem úplně jiný člověk! Jistě by se to stalo v jakékoli jiné práci, ale je pravda, že díky modelingu můžete velmi rychle vyrůst, rozšířit si své obzory a učit se způsobem, jaký byste si ani nedokázali představit. Pokud jste dost chytří, můžete si z toho vytvořit příležitost k osobnímu růstu. Není to jednoduchý, přímočarý proces, můžete se cítit frustrovaní nebo se zaseknout na určitých emocích. Jsem si vědoma všech předsudků, které lidi mají vůči modelkám. Není to snadná práce, i když to tak zvenčí může vypadat. Konfrontujete se se spoustou věcí. Myslím, že jsem si prošla hlubokou osobní transformací během sedmi let v tomto oboru. Ale také to bude i tím, že jsem věku, který přináší ty nejvýraznější změny v životě. Rozhodně ničeho nelituji.
Kdybyste nebyla modelkou, co byste dělala?
Pravděpodobně něco kolem komunikace. Myslela jsem si, že chci studovat reklamu a marketing kvůli způsobu, jak se reklamy mohou dostat do podvědomí a přimět lidi úplně změnit své chování. Bylo pro mě fascinující, jak snadno jsme manipulovatelní. Během studií jsem si uvědomila, že to, co mě skutečně fascinuje, nejsou samotné reklamy, ale jak pracuje lidská mysl v rámci společnosti, kterou jsme si vybudovali. A kolik věcí je potřeba změnit k lepšímu a vnímat jinak, abychom mohli žít plnohodnotně a zdravěji. 
Baví vás psychologie?
Absolutně miluju všechno, co s ní souvisí, ať už jde o komunikaci, lidské chování, wellness, život vůbec. Také jsem vždy ráda psala. Nedávno jsem našla několik textů, které jsem napsala jako malá, a několikrát jsem se nad nimi zasmála.
Jaké focení pro Vogue je vaším nejoblíbenějším?
Asi to první, které jsem dělala pro španělskou edici. Vzpomínám na něj s velkou láskou, protože Španělsko je moje rodná země a tehdy to byl neskutečný moment, protože moje kariéra byla teprve na začátku a módní svět mě teprve začal poznávat.
Máte raději módní přehlídky, nebo focení?
Těžko říct, protože jde o dvě naprosto rozdílné činnosti. Na přehlídkách směřuje všechno k jednomu okamžiku, jedné minutě, kdy jdete po mole, lidi se na vás dívají, komentují, co máte na sobě, a vy musíte ztělesnit konkrétní postavu, být určitou ženou pro daného designéra a kolekci. Fashion weeky jsou velmi intenzivní, chodíte na castingy, fittingy, trávíte čas v backstage a teprve pak se dostanete na molo. Na focení pak trávíte celý den nebo i několik dní v kuse. Jste se stejným týmem a snažíte se společně vytvořit iluzi. Za každou fotkou je kus kreativity a snažíte se ztělesnit představy druhých, aby se focení povedlo. Většinou dostanete přesné zadání, kým máte zrovna být. Je to delší proces, vyfotí se spousta snímků a vy se musíte neustále proměňovat. Proto to nelze srovnávat.
Story a obálka pro Vogue Czechoslovakia je o vlasech. Jak se o ty své staráte?
Miluju je a postupem času je mám ještě raději. I když se musím přiznat, že jsem vždycky víc tíhla k make-upu. Upřímně řečeno, vlasy mi připadají mnohem obtížnější! Vidím to každý den v práci. Musíte být opravdu dobří, mít zvláštní cit a vědět, jak s nimi pracovat. Mám velké štěstí, že mám hodně vlasů a v dobré kvalitě, i když i to se mění kvůli neustálému vystavování tepelnému stylingu a změnám účesu. Když zrovna nepracuji, nechávám je být. Mým nejoblíbenějším letním účesem jsou plážové vlny se spoustou objemu a krásnou přirozenou texturou. Ale taky si hodně užívám, kdy mohu pracovat s talentovanými lidmi, kteří vědí, co s vlasy dělat. Mohu se od nich učit, jak vytvářet různé účesy, přesně jako při focení této beauty story a obálky. 
Jak vypadá vaše denní beauty rutina?
Velmi jednoduše a zároveň je velmi konzistentní. V práci jsem se naučila, že hygiena je velmi důležitá, ať už se týká štětců, nebo samotných produktů na obličej. Ráno a večer používám dobrý cleanser, nejraději mám ty pěnivé. Ráno si dám buď vitamin C, nebo niacinamid, případně obojí a na ně výživnou hydratační péči a SPF. Večer na čistou pleť používám kyselinu azelaovou (můj nejnovější objev) a následuje krém. Vyzkoušela jsem různě složité způsoby péče o pleť, ale vždycky jsem se nakonec vrátila k jednodušší rutině. Někdy také přidávám kyselinu salicylovou a retinol s výjimkou léta, ale jsem velmi opatrná a hlídám si, co s čím kombinuji, protože tyto látky mohou být agresivní. Jednou za týden si ještě udělám čas na masku. 
Bez jakých produktů na neobejdete?
Kartáče na tělo, krému na ruce a nohy, protože ty moje jsou velmi suché, takže je musím používat každou noc. Balzámu na rty a kyseliny azelaové. Ta dělá s mojí pletí, zejména pak s T-zónou, divy. Jde o aktivní látku, která ale není tak známá. Pak bez kleštiček na řasy, dobré řasenky a SPF.