Wellness

Co jsou ženské kruhy a proč do nich vstoupit

Wellness a spiritualita hrají v posledních letech stále důležitější roli a spolu s tím přichází spousta nových, respektive znovu objevených trendů. Jedním z nich jsou tzv. ženské kruhy, které praktikuje mj. i Jennifer Aniston. O tom, jaký mají vliv na psychiku i celé tělo, co od nich můžete očekávat a co rozhodně nejsou, pro Vogue CS vysvětluje Lucie Vonchitzki. 
Foto: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Co je ženský kruh

Stručně řečeno, jde o setkání žen pro ženy. V tomto bezpečném prostoru se můžeme učit jedna od druhé, scházet se a čerpat sílu. Nebo nás může děsit stejně jako kdysi ledvinky a ponožky v sandálech. Kruh je součástí našeho DNA, shromažďovaly jsme se tisíce let. Ctily jsme měsíc, menstruační cyklus, tančily se sluncem a oslavovaly střídání ročních období. Ať už jsme draly peří v jedné světnici, nebo si v červených stanech předávaly svou moudrost. V ženském kruhu jsme cítily moc a bezpečí. Jedná se o prostor pro sebereflexi a odpočinek. Nemyslete si, že jde o klub plaček. V kruhu se ženy často hodně nasmějí, ale slzy jsou časté, možná proto, že v dnešním světě nemáme už ani čas si poplakat. 

Kruh jako terapie

Pro mě osobně se stal kruh tou nejléčivější formou ženské terapie. Jde o posvátnou a velmi intimní chvíli, kde se ve vzájemném propojení objevují hluboké a nepopsatelné síly. Během mého prvního ženského kruhu jsem zažila tak silnou, podpůrnou energii, že mi vzpomínka na něj dodávala sílu v těžkých životních situacích několik dalších let. Takže pokud i vy jste právě teď v životní etapě, kdy cítíte, že potřebujete podporu dalších žen, sdílet svůj příběh a být slyšet, je načase nad touto starodávnou praxí přemýšlet. 

Není kruh jako kruh

Samozřejmě existuje kruh a kruh. Pokud se vaše zkušenost s ženskými kruhy omezila na spolek pomlouvačných kolegyň, můžete se v přítomnosti většího počtu žen cítit nejisté a zraněné. V tu chvíli je představa, že se v takovém prostředí svěřuji dalším ženám, příjemná stejně jako státnice. Sama jsem před několika lety váhala, jestli se přihlásit do ročního učení k šamance Karaimi poté, co mi řekla, že budu ve skupině se čtyřiceti ženami. Myšlenka na tolik žen v jedné místnosti, které tančí bez promile alkoholu v krvi, pro mě byla trochu silná káva. V té době jsem se ale pokoušela s partnerem o miminko a začala jsem v sobě cítit nepopsatelnou touhu stát se součástí ženského kruhu.

Co se v kruhu stane, to tam taky zůstane 

Každý kruh má svá pravidla. Je důležité, aby žena, která ho vede, dokázala vytvořit dostatečně příjemné prostředí a zároveň rytmus, který bude všem příjemný. Ať už vás do kruhu přitáhne potřeba doplnit energii, nebo předem zvolené téma, dostanete prostor sdílet vše, co se ve vás nahromadilo. Každá má svůj vyměřený  prostor, do kterého nesmí nikdo zasahovat. Pokud však chcete mlčet, můžete. Někdy je minuta ticha tím nejsilnějším sdělením. 
Meditace, tanec, jasně zvolený záměr či rituál, to všechno k ženskému kruhu patří. Moc ráda na závěr každého kruhu vytvořím speciální rituál. Ženský kruh do našich životů často přináší velkou změnu. Tu je dobré si zvědomit na mentální, emocionální i fyzické úrovni a přijmout ji. Právě k tomu rituál pomáhá. 

Co ženský kruh může přinést

Ráda ženský kruh přirovnám k vědomému kafi. Naučíte se sdílet skutečné pocity, naslouchat a neutíkat k vlastním úsudkům dříve, než ten druhý domluví. Přestanete dávat na první dojem a soudit jiné jen proto, že nám hned nesedí. To jsou benefity, které léčí nejenom nás ženy, ale i celou společnost. Kruh je pro mě trend, který by už nikdy neměl vymizet. Jsem šťastná, že se začíná znovu objevovat i v mateřských školkách i velkých korporacích, kde se na pár minut mažou rozdíly mezi tituly. 

Příběh z kruhu

Když jsem vedla ceremonii na pláži v Thajsku, byla tam July, 65letá žena, která se rozhodla, že se vyléčí z diagnostikované deprese bez léků. Odletěla z Londýna do healing centra, kde jsem žila i já s rodinou. Den po dni na sobě pracovala až nakonec neměla žádný prášek. Jednou za mnou přišla a poprosila mě, zda bych pro ni a ženy v centru vytvořila ceremonii. Tu zahajoval ženský kruh. Když přišla řada na July, začala plakat a plakala a plakala. Plakala za všechny ženy v kruhu, které toho ještě nebyly schopné. ,,Jako malá mi moje rodina pořád jen říkala, že nesmím plakat. Omlouvám se, nemůžu to teď zastavit.“ V každé z nás je malá July. Mnohokrát jsem jí poděkovala za to, jak ostatním ukázala, že být zranitelná nám pomáhá odložit všechny masky, a jaká síla je v tom, když se ukážeme bez nich. 
Lucie Vonchitzki pracovala 10 let jako moderátorka a reportérka na TV Prima, zároveň se věnovala tvorbě seberozvojových eventů, a po porodu dcery Beatrice založila Institut životní rovnováhy pro ženy Svet.nice. Momentálně tvoří hlavně prožitkové workshopy, ženské kruhy a jako ceremonialistka i rituály pro ženy.