Wellness

#indoorgeneration: Jak čistý je vzduch, který dýcháte doma?

Znepokojivá kvalita ovzduší přiměla Josefa Šlaicha k tomu, aby se zamyslel na tím, jak minimalizovat její dopad na naše zdraví a krásu. 
Zhluboka se nadechněte. Nebo možná raději ne. Podle poslední zprávy Světové zdravotnické organizace dýchá 9 z 10 lidí vzduch, který překračuje povolené emisní limity znečišťujících látek. Odhaduje také, že přibližně 7 milionů úmrtí je zapříčiněno právě díky jemným částicím polétavého prachu, který proniká hluboko do plic a způsobuje závažná onemocnění včetně mrtvice, srdečních chorob, rakoviny plic a infekcí dýchacích cest. Alarmující údaje jen potvrzují, že znečištěné ovzduší je jednou z největších hrozeb ohrožující veřejné zdraví ve 21. století.

Čistý vzduch - nový luxus?

Možná by bylo nejlepší zavřít se doma a nevylézat. Vytvořit si vlastní bublinu, celé dny se mazat detoxikačními maskami a popíjet zeleninové smoothies. Utopickou představu kazí jen fakt, že vzduch, který dýcháme uvnitř kanceláří a domovů je mnohdy ještě toxičtější, než ten venku. Jak je to vůbec možné? Můžou za to těkavé organické látky, které se do vzduchu v uzavřených prostorách uvolňují z koberců, nábytku, syntetických látek, tiskáren, počítačů, plastových výrobků a čisticích prostředků. Každý předmět, který "voní novotou" vypouští do prostoru škodlivé látky jako je toluen, hexan, aceton, acetaldehyd nebo formaldehyd. Svou vinu pochopitelně nesou také další vlivy jako jsou roztoči, plísně, cigaretový kouř a pyly. Agentura pro ochranu životního prostředí dokonce uvádí, že lidé stráví přibližně 90% života v uzavřených prostorech. Každý z nás je tedy v potencionálním ohrožení. Stane se snad čistý vzduch nedostatkovým zbožím? A pokud ano, jsme připraveni této hrozbě čelit?
Foto: Imaxtree

Rostliny

Relativně nejsnadnějším způsobem jak vyčistit vzduch od všech toxických látek je pořídit si domů tzv. "čisticí" rostliny. Nejenže jsou krásné, zútulní byt, ale také tlumí hluk, zvlhčují vzduch a dokážou z něj pohltit až 85% škodlivin. Navíc nejsou vůbec náročné na pěstování a nevyžadují žádnou extra péči, takže se o ně dokáže postarat i ten, kdo spolehlivě zahubí jakoukoliv zeleň. Mezi nejlepší "čističky" vzduchu se řadí lopatkovec, šplhavnice, monstera, břečťan, fíkus, dracéna nebo tchýnin jazyk. #plantlover

Aplikace

Dost se mi osvědčila free app Air Matters. V reálném čase poskytuje data o kvalitě vzduchu z nejbližší monitorovací stanice, takže vždycky vím, na čem jsem. Zobrazuje také přehled o aktuální pylové situaci a dokonce se dá spárovat s čističkou vzduchu Philips Smart. Zároveň posílá užitečná upozornění - když hladina škodlivin překračuje v místnosti limity nebo filtr potřebuje výměnu. Díky tomu ji můžete ovládat prakticky odkudkoliv a zlepšit tak kvalitu vzduchu ve vašem domově. 

Péče

Když jsem se při své poslední návštěvě procházel ulicemi Soulu, marně jsem se snažil dohlédnout na mrakodrapy na druhém břehu řeky Hangang. Mohla za to nejen rouška, která mi neustále padala do očí, ale také všudypřítomný smog v ulicích. Okamžitě jsem začal přemýšlet o tom, co mi asi udělá s pletí. Určitě nic dobrého, pomyslel jsem si.  Naštěstí mám mezi oblíbenými kontakty uloženou německou specialistku doktorku Barbaru Sturm. Pokud se zrovna nestará o to, aby svůj glow neztratila Kim Kardashian a Cher, většinou mi telefon zvedne. "Praha patří k nejznečištěnějším městům Evropy hned po Londýně, Paříži a Aténách. Může ze to převážně nadměrné spalování uhlí a emise z automobilů," prozrazuje doktorka, která se proslavila díky krému s obsahem krevní plazmy.
"Tyto znečišťující látky způsobují nejen předčasné stárnutí, zánětlivé procesy a oněmocnění kůže, ale také oslabují přirozenou ochranou bariéru pleti, což umožňuje toxinům pronikat do těla. V boji proti těžkým kovům a polétavému prachu platí jedno pravidlo: pleť musí být v rovnováze a co nejlepší formě. Cílem vaší rutiny by mělo být posílení kožní bariéry. Základem je ochrana proti slunci, sérum se speciálním komplexem proti ulpívání nečistot na pleti a strava bohatá na antioxidanty. Svým pacientům také doporučuji konzumovat výživové doplňky s obsahem adaptogenů, které pomáhají tělu odolávat vůči stresu."

Čističky vzduchu

Ano, jsou nákladnější na pořízení, ale věřte mi, že se vám investice mnohonásobně vrátí nejen na zdraví. Těžko byste totiž hledali spolehlivější způsob jak vzduch zbavit všech škodlivin. Pořídit by si ji rozhodně měli alergici, astmatici a milovníci domácích mazlíčků. Moderní čističky vzduchu jsou velmi tiché, mají malou spotřebu a díky důmyslnému filtračnímu systému zlikvidují všechny viry a bakterie. Standardní funkce ionizace se zase postará o to, aby byl vzduch vždy svěží a dobře se vám pracovalo, dýchalo a spalo. Stačí je jen zapnout a o nic se nestarat.