Wellness

Útěk z reality: Nejlepší vonné svíčky proti stresu a co dělat, aby dlouho vydržely

Karanténa je stres, ale návrat do práce po několika týdnech může být mnohem větší. Kromě toho, že budete dál pokračovat ve cvičení a meditaci, obklopte se vůněmi, které ošálí mozek a pomohou srazit úzkosti na minimum.
Foto: Profimedia
V době globální pandemie a strachu je normální cítit úzkost a stres, i když se vám ani vašim blízkým nic zásadního neděje. Týdny v izolaci a home office přinesly nové výzvy a stejně tak návrat k běžnému režimu. Jednoduché rituály jsou důležitější než kdy jindy, všichni jste o nich slyšeli, ale někdy je dobré si připomenout, že právě maličkosti dokážou velké věci. Vstávat a chodit spát ve stejnou dobu, pravidelně cvičit a kvalitně jíst, udržovat kolem sebe pořádek. Jemné vůně, ať už ve formě designového difuzéru, vonných tyčinek, nebo svíček pomáhají se lépe koncentrovat a uvolnit vnitřní napětí. Některé umí i čistit vzduch, aniž byste museli hodiny trávit v prostředí, které připomíná továrnu na průmyslovou dezinfekci.

Cesta z města

Vedle ostatních forem interiérových vůní mají svíčky tu přednost, že pohled na ně uklidňuje. Tlumené světlo dodává celému prostoru příjemnou atmosféru, díky níž dokážete alespoň na chvilku uniknout z reality. Místo šedého města se v mysli ocitnete na Ocean Drive (v případě svíček Baobab), na horské chatě při východu slunce (se svíčkou First Light od La Montaña), na čajovém rituálu uprostřed rozkvetlé zahrady (Thé Osmanthus od Dior) nebo třeba v plážovém domku. 
I ta nejlepší svíčka potřebuje péči, jinak si místo příjemné vůně pomerančových květů, čaje, meruněk, májové růže, šafránu a ylang-ylang zakouříte celý pokoj černým dýmem a investice do luxusního doplňku přijde vniveč. Následující triky pomohou udržet knot rovný, aby spaloval aromatický vosk rovnoměrně a svíčka vydržela co nejdéle. 

Vždy zkraťte knot

Před každým použitím sestřihněte knot tak, aby byl méně než jeden centimetr od samotného vosku. Dlouhý knot způsobuje čadění, což k pohodě rozhodně nepřispěje. Někteří výrobci radí půl centimetru, ale to může být moc málo. Cokoliv mezi 50 a 90 mm je ideální. Na zkrácení můžete použít speciální nůžky na knot nebo obyčejné z nejbližšího šuplíku. 

Někdy s vůní, někdy bez

Na večeři při svíčkách volte raději ty bez vůně, ať nezničíte celkový dojem z jídla. Ovšem pokud si vyberete vůni s dominantními tóny rajčatových listů a bazalky, když se rovna chystáte na italskou kuchyni, je aromatická svíčka sladěná s ingrediencemi celého menu naprosto v pořádku. Stejně tak v práci se zeptejte na případné alergie, ještě než škrtnete sirkou (v případě, že nemáte nad stolem požární hlásič, to se rovnou držte difuzérů a vonných tyčinek).
Vanilka zlepšuje koncentraci, takže se skvěle hodí do kanceláře. Do chodby a na recepci volte kůži, tóny dřeva nebo kašmíru, které evokují příjemný, bezpečný a útulný prostor. Do koupelny čisté, jiskřivé aroma, do ložnice zklidňující. Před spaním se rozhodně vyhněte například vůni máty, která má povzbuzující vlastnosti. Mnohem lepší je kosatec, fialky, pudrové akordy, šafrán s kapkou oudu a růží. Bílé květy tuberózy, ylang-ylang a pomerančovníku se naopak hodí úplně všude. 

Pravidlo dvou hodin

Zejména pálíte-li svíčku poprvé, nechte ji hořet tak dvě hodiny. To je dost času na to, aby se vrchní vrstva rovnoměrně rozpustila. Pokud tedy zrovna před sebou nemáte kilovou svíčku Louis Vuitton, ta kvůli své velikosti potřebuje trochu víc času. 

Bez kouře

Kromě délky knotu je důležitý i způsob, jakým svíčku zhasínáte. Není nic horšího, než se vrátit po pokoje, kde je pořád cítit kouř. Na zhasnutí je lepší zhášedlo ve tvaru kloboučku. Seženete ho za pár korun i v Ikea a ušetříte si dost nepříjemností, dýmu a zničených designových tapet. O obrazech nemluvě. Pokud ho zrovna nemáte po ruce, svíčku zlehka sfoukněte a rovnou i přiklopte víčkem. Předejdete kouři a zároveň ji ochráníte před prachem a nečistotami, které vosk ničí. 
A teď slíbené tipy na svíčky, které vás zaručeně zbaví stresu, ať už je jeho původ jakýkoliv. Následujících čtrnáct novinek i časem prověřených bestsellerů vás dostane do příjemné nálady a promění vaši kancelář, obývák, ložnici i celý dům v dokonalou ukázku hygge, lagom a všech dalších pohodových stylů.