Wellness

Relaxační zvyk, bez kterého se už neobejdete

Jen málokterý produkt je tak multifunkční jako olej do koupele. Ani nemusíte mít vanu, abyste si jeho benefity užili od hlavy až po paty. Vyberte si ten s relaxační vůní a uvolňujícími ingrediencemi, a získáte tak pro sebe víc než jen rozmazlující rituál.
Foto: Getty images
Brigitte Bardot
Ne nadarmo se spousta filmových scén odehrává ve vaně. Hlavní hrdinky a hrdinové v ní mají sex (ve vaně běžné velikost dost nepohodlná záležitost) a především hledají klid. Mít koupelnu na hodinu sami pro sebe je luxus, luxus času, který můžete věnovat své vlastní tělesné a duševní pohodě – ta ve světě tam venku dostává pořádně zabrat. Vytěžit z této chvíle maximum znamená kromě vypnutí telefonu zapojit funkční kosmetiku, ideálně právě olej do koupele.
Tento produkt je překvapivě multifunkční a už jen pár kapek koupelového oleje ve vodě vám vynese hebkou, vyživenou, pružnou a vyhlazenou pokožku po celém těle. Olej do koupele funguje také jako jeden dílek puzzle ve skládačce jménem well-being a self-care. Nemluvě o efektu teplé vody, která pomáhá uvolnit napjaté svaly, jež máme vlivem stresu tendenci neustále zatínat. Nahromaděný stres snadno poznáte prostřednictvím zatuhlého svalstva na šíji a zádech, které tím mimořádně trpí. Když správně zvolíte vůni koupelového oleje, zmírní se vaše psychické napětí.
Vůně hrají v tomto směru klíčovou roli a zakomponované do koupelového oleje tento přípravek povyšují do královského stavu. Pokud vás v tento moment napadlo použít čisté esenciální oleje, tak to v žádném případě nedělejte. Tato forma vonného oleje na tělo nepatří, a kdybyste ho chtěli přidat do vany, pak pouze jednu, maximálně dvě kapky. Esenciální oleje jsou mimořádně silné koncentráty, i proto je vývojáři značek v koupelových a sprchových olejích radí míchat s tzv. neutrálními oleji. Sem patří např. olej mandlový, jojobový nebo slunečnicový. Ty sice nevoní, ale kromě toho, že naředí intenzivní vonné oleje, také vyživují pokožku, dodávají jí potřebné lipidy a mastné kyseliny. Díky nim si kůže zanechá svou přirozenou pružnost a sílu odolávat vnějším vlivům nevlídného okolí.
Přestože nemáte vanu, i tak můžete účinky koupelového oleje využívat ve svůj prospěch. Řadu olejů lze nejen nalít do vany (pozor ale na množství, méně znamená více!), ale také aplikovat na celé tělo a pak jej pod sprchou smýt. Tento způsob aplikace ocení zejména suchá pokožka.
Důležité je při koupeli zhluboka dýchat. Soustřeďte se na přítomný okamžik a na své tělo. Snažte se zklidnit mysl a užít si alespoň chvilku klidu. Následující tipy na koupelové oleje oceníte, kdykoliv si jen budete potřebovat ulevit od napětí, stresu a dostat se do zenu.