Wellness

Kde, jak a proč oslavit Global Wellness Day

Podeváté si druhou sobotu v červnu připomínáme Světový den wellness s podtitulem Jeden den může změnit celý váš život. Kde a jak oslavit ten letošní, který připadá na 12. června?
Foto: Profimedia.cz
Gisele Bündchen
Připojte se ke globálnímu eventu, který se slaví ve více než stovce zemí po celém světě a jehož cílem je zlepšit fyzické i psychické zdraví malými krůčky. V tento den se cvičí jóga, medituje, v posledních letech jsou tématy také body positivity, mentální zdraví, emoční pohoda. Součástí letošního #GlobalWellnessDay je opět i Česko. Nemusíte ani nikam chodit, akce probíhají offline i online. 

Vogue Beauty Talk

Tradiční nedělní beauty talk na Vogue Czechoslovakia IGTV se tentokrát vysílá už v sobotu dopoledne a tématem jsou ranní rituály. Beauty editorka Cindy Kerberová a Ema Muller vás tentokrát seznámí se svými ranními zvyky pro pohodovější den a s krátkou ranní meditací za použití aromaterapie.

Zvuková meditace s Jasmin Harsono

Foto: archiv Emerald and Tiger
Jasmin Harsono
V sobotu ve 21:00 hodin jsme pak pro vás na našem Instagramu připravili jedinečnou zvukovou meditaci. Z Londýna se připojí Jasmin Harsono z Emerald and Tiger, reiki master, koučka, terapeutka a autorka knihy Self Reiki. Jasmin kromě reiki praktikuje tzv. zvukové meditace, při nichž hraje na křišťálové mísy a zároveň zpívá. Jedinečný zážitek vám zprostředkujeme živě, během patnácti minut máte možnost zažít unikátní holistickou, hluboce transformativní terapii, při níž si zrelaxujete tělo i mysl s pomocí vibrací a zvuku. 
Jak se na zvukovou terapii připravit? Najděte si klidné místo, kde se budete moct zcela uvolnit a relaxovat a kde vás nebude nikdo rušit. Pokud můžete, zapalte vonnou svíčku, použijte aromaterapeutický olejíček nebo kadidlo. Na samotnou meditaci si sedněte nebo lehněte, podle toho, která poloha vám je příjemnější. Pro maximální zážitek si vezměte sluchátka nebo telefon připojte na externí reproduktor. Jasmin zároveň radí dát si k ruce poznámkový blok a tužku na následné zapsání nových nápadů nebo udělat nový zápis do deníku. Před meditací nejezte těžká jídla a nepijte alkohol. 

Zacvičte si vogu

Osmdesátková hudba, jógové pozice a příležitost se převléct do nejvíc sexy cvičebního úboru, jaký máte. Dejte si krátkou lekci Vogy s Juliet Murrell, kterou najdete pouze a jedině na Vogue Czechoslovakia. Tři, dva, jedna – Vogue!

Bylinková terapie uprostřed parku

Proč se zavírat mezi čtyři stěny, když můžete být v parku. A když v parku, tak rovnou zámeckém a uprostřed lesů, kde vás nikdo nebude rušit. Hotely a spa si připravily plno novinek zaměřených na zdraví, klid a tolik potřebnou pohodu. Eco-chic hotel Chateau Mcely zařadil do své už tak rozsáhlé nabídky obličejových a tělových ošetření inspirovaných lokální přírodou tzv. českou harmonizační bylinnou terapii. V čem se liší od klasických masáží voňavými oleji, kterých je všude jinde plno? 
Toto ošetření je pro každého jiné, protože se sestavuje přímo na míru vašemu tělu, aby se dostalo zpátky do ideální rovnováhy. Součástí je peeling, koupel chodidel, masáž celého těla včetně nahřátých měšců s bylinkami a ošetření obličeje. Po dvou hodinách, kdy terapeut přidává další holistické prvky pro maximální zážitek a efekt, ještě dostanete doporučení, co dělat doma, aby vás stres a úzkosti neválcovaly jako doposud. 
Když už tu budete, řekněte si o jeden z pěti nových bylinkových čajů pro lepší trávení, dýchání, funkci ledvin nebo jater. Je na vás, jestli zůstanete na zámku přes noc, nebo si uděláte jen krátký výlet do spa. Když se objednáte na 5. července, odpoledne si můžete zajít ještě k zámeckému jezírku, kde se bude konat degustace šampaňského. I takhle může vypadat wellness. 

Naplánujte si delší výlet

Udělejte něco, na co se můžete těšit. Toto místo se sice otevře až v září, ale už teď se můžete rezervovat do hotelu, který zvedá laťku ve wellness světě o pořádný kus nahoru. Pan Pacific London na ploše přesahující 1000 m² buduje holistickou wellness zónu s nejlepším hi-tech fitness vybavením na britských ostrovech. Součástí bude i TecnoBody® D-wall, tréninkový systém pracující s virtuální realitou na míru, soukromé lekce s virtuálními trenéry a hlavně každé cvičení bude vysoce individuální a brát ohled mj. i na zdraví kloubů. 
Mindfulness Studio se zaměří na self-care, na programu budou hodiny jógy, pilates, meditace i tzv. gongové terapie. Hotel bude mít kromě trenérů, kosmetiček a terapeutů také vlastního nutričního specialistu. Samotné pokoje jsou navržené s ohledem na co nejkvalitnější spánek. Pokud jste si Londýn až doteď spojovali z hlukem, stresem a rychlým životním stylem, toto místo vás přesvědčí, že zažít klid a maximální pohodu jde i v mnohamilionové metropoli a nemusíte kvůli tomu podstupovat dlouhou cestu na exotický ostrov uprostřed Tichého oceánu. 

Sedm kroků k wellness

Cílem #GlobalWellnessDay je nejen poukázat na praktiky zlepšující tělesné a duševní zdraví, ale naučit vás zařadit jednoduchou rutinu do každodenního života. Abyste ale zároveň nebyli ve stresu a necítili na sebe tlak, v manifestu se rovnou uvádí, že nemusíte následující kroky implementovat všechny najednou, ale začleňovat je postupně. 
  • Hodinu denně choďte
  • Pijte více vody
  • Nepoužívejte plastové lahve
  • Jezte zdravé, lokální bio potraviny
  • Plánujte společné rodinné večeře
  • Hoďte spát v deset večer
  • Udělejte dobrý skutek

Co je Global Wellness Day?

Celosvětový den věnovaný wellness se poprvé slavil v roce 2012 v Turecku s cílem poukázat na zdravý životní styl a drobné změny, které může každý udělat a zlepšit svoje fyzické a duševní zdraví. Jeho zakladatelka Belgin Aksoy se tehdy rozhodla vytvořit globální, charitativní událost, které se může zúčastnit každý. Postupně začaly vznikat lokální aktivity po celém světě zaměřené na cvičení, meditace, jídelníček a vše, co souvisí s wellness a well-being.