Vegan

Lepší já

Mým nejdůležitějším letošním předsevzetím je zůstat se svými předsevzetími až do příštího ledna. A taky více číst, lépe spát, dobře jíst, pít více vody, méně vína a cvičit. Zkrátka a dobře, opět mám tendenci stát se zase o kus lepším člověkem a cítit se maximálně dobře. A to nejen na začátku roku. Že se v tom poznáváte? A trochu se bojíte, jestli to zvládnete? Alespoň do jara? Díky bohu nám na cestě za lepším já nabízí pomoc celá řada českých a slovenských projektů, brandů a produktů. Což se hodí, vzhledem k tomu, že nejen food trendy na rok 2023 hlásají převážně návrat k lokálnosti. Tak si letos pojďme připít nikoli šťávou z řapíkatého celeru, ale raději šťávou z kysaného zelí nebo jablečným octem. Na zdraví!

Co lepší já jí a pije?

Nedávno mi jedna známá řekla, že kuchaři byli údajně dříve léčiteli. U toho, co jíme a pijeme, to totiž začíná. O kvalitě surovin a o tom, co je to mikrobiom a jak je důležité jíst zeleninu jsme toho určitě slyšeli už hodně. Opakování je matka moudrosti a vytrvalost přináší své ovoce. Už minulý rok vedla mezi kuchařskými technikami fermentace. Nejen, že v surovinách zintenzivní chuť umami, fermentované potraviny jsou navíc velmi prospěšné našemu zdraví. Posilují střevní mikrobiom, imunitní systém, snižují riziko zánětů v těle a podporují trávení. Začít s fermentováním v domácí kuchyni je poměrně jednoduché, i když to zní nejspíš jako úplné sci-fi. Jednoduchých a základních receptů najdete na internetu spoustu a některé možná praktikujete, ani o tom nevíte. Pokud se vám do toho ale opravdu nechce, nebojte, spoustu fermentovaných potravin a nápojů od tuzemských výrobců se dá zakoupit v Česku i na Slovensku, je jich čím dál více.
Foto: Archiv autorky
Optimistic foods je česká firma, která vyrábí skvělé probiotické dezerty (v podstatě rostlinné jogurty, jen takto nemohou být označovány), fermentované limonády bez cukru a mandlovou zmrzlinu, na léto ideální. Pod značkou Bacilli vyrábí také kimchi a nově hrachové miso. Na lokálním trhu těchto superfoods neustále přibývá. U kimchi si dávejte pozor na obsah rybí omáčky, pokud jste se letos rozhodli jít rostlinnou cestou. Využití miso je všestranné. Smíchejte lžíci miso a lžíci tahini se šťávou z citronu a čtyřmi lžícemi vody a vzniklou zálivku přidejte do salátu s pečeným květákem.
Oblíbeným fermentovaným drinkem je kefír. Vřele doporučuji vyzkoušet kokosové kefíry Wild & Coco, v jejichž nabídce najdete také skvělé jogurty i limitovanou edici probiotické zmrzliny, která vznikla ve spolupráci s Creme de la Creme. Z rakouské BIO sóji, které se nemusíte bát, vyrábí zakysaný nápoj Soyka. Výborný je jen tak natural nebo rozmixovaný s mraženým ovocem. Sója je navíc jediná luštěnina, která obsahuje plnohodnotné bílkoviny naprosto srovnatelné s živočišnými.
Blog Svaté střevo, za kterým stojí tým z Goodlok, je cenným zdrojem informací o fermentovaných produktech. Najdete zde také recept na kimchi podle krále fermentace Erika Céhlara. Goodlok má také skvělou aplikaci a rozváží po celé Praze zdarma. Pro zdravá střeva doporučuji Uff white, tedy šťávu z kysaného zelí, kombuchu a černý česnek. Pro dobré pití a posílení imunitního systému Plamínek, Green Day nebo Carroton.

Pomocí čeho o sebe lepší já pečuje?

Dost bylo povídání o střevním mikrobiomu, pojďme se podívat na ten kožní. Tomu prospívají produkty od biotechnologické společnosti Codex Beauty Labs, za jejímž vznikem stojí vědkyně Barbara Paldus s českými kořeny. Doporučuji si poslechnout tento nebo tento podcast. Barbary přístup ke kosmetice je postaven na vědeckých znalostech, jejím posláním je propojit etnobotaniku a genetiku s biotechnologickými inovacemi a vyvíjet produkty, které budou mít klinicky prokázané benefity pro pleť. A ještě u toho myslí na životní prostředí. Jaroslav Stráňavský, zakladatel slovenské značky Malinna°, se věnuje výzkumu zpracování rostlinných olejů a výrobě rostlinných extraktů, které mají pozitivní vliv na zdraví, dlouhověkost buněk, regeneraci organismu a posilují imunitní systém. Já kombinuji elixír Mint, Bitter a Rosemary. Produkty této rodinné firmy mají spoustu využití a jsou koncentrované, stačí tedy malé množství. V mém ranním vitamínovém koktejlu dále nesmí chybět dvě tabletky doplňku stravy od Onest.

Jak a kde se lepší já hýbe?

Pro lepší já je nevyhnutelný pohyb. A klíčová je především kombinace různých sportů. Pokud vám dochází inspirace, jak cvičit doma, mám pro vás dva tipy. Trenérka Dominika Krčmáriková na začátku roku spustila vlastní aplikaci, kde najdete workouty, live cvičení a tréninkové plány. Lektorka jógy Klára Pokorná stojí za platformou Yogagang, kde krom jógy najdete funkční tréninky i základy martial arts. Já cvičím doma ráda a nejčastěji, nedám ale dopustit na jógu pod vedením lektora Tobiase Lorenze v pražské Jógovně. Když jsem v Brně, vždycky ráda zajdu do Yoga Garden. Skvělé jsou lekce v hot room a krom jógy zde vyzkoušejte také drills, což je lekce zaměřená na vytrvalost, posilování a budování síly. Pokud uvidíte v rozvrhu lektorky Christinu, Andreu, Mirku nebo Viki, nešlápnete vedle!

Co lepší já čte?

Tým Book Therapy říká, že existuje nespočet způsobů, jak se stát lepší verzí sebe samého. Na jejich e-shopu najdete kategorii věnovanou knihám o osobním rozvoji. Věnují se různým tématům od komunikace, přes správné dýchání a vnímání vlastního těla až po založení firmy. Tato kategorie značně rozšiřuje můj letošní seznam knih, které mám v plánu přečíst. Nebo, lépe řečeno, sním o tom, že je všechny přečtu. Ale pokud bych si měla vybrat tři z nich, budou to Atomic Focus od Patrick McKeon, My body od Emily Ratajowski a The Meat Paradox od Rob Percival.

Co ještě lepší já konzumuje?

A na závěr ještě trochu z gastronomie. Leden je měsíc věnovaný výzvě Veganuary. Každý zúčastněný se tedy po třicet jedna dnů v začátku roku stravuje rostlinně a smýšlí jako vegan. Letos této výzvě nahrávají také food trendy pro rok 2023, jak jsem nakousla v úvodu. Gastronomie by se měla více věnovat tématu udržitelnosti, prosazovat bezmasé verze klasických receptů, znovuobjevovat kouzlo luštěnin, obilovin a zeleniny a nabízet přirozeně rostlinná jídla. Připravte se také na boom umělého masa. Ve světě se totiž stále více investuje do rostlinných alternativ z luštěnin a obilovin, hub nebo mořských řas. Takového přístupu jsem já velkým fanouškem a zastáncem. A pokud vše půjde podle plánu, přispěju letos i já pokračováním své kuchařky, na které intenzivně pracuji. Tak si držme palce, ať nám to všechno vyjde a ať nás to baví!