Vegan

Vegan diaries Daniely Kociánové: Neničte si život dietami

Je už třetí týden v novém roce a musím přiznat, že to pěkně rychle letí. S takovou budeme za chvíli slavit Nový rok znovu, píše topmodelka Daniela Kociánová, která je tu zpět s novými tipy, kam za veganským jídlem v Londýně. 
Všude, kam se podívám, jsou články o hubnutí, detoxech a reklamy na zlevněné členství v posilovnách. Lidičky, neblázněte a nekažte si život detoxy a dietami. Vykašlete se na rychlé zázraky, a když už, tak začněte číst etikety a sledujte, odkud se jídlo dostalo na talíř. Cvičte, protože si vyčistíte hlavu a napumpujete tělo endorfiny, ne kvůli kilům. 
Foto: DANIELA KOCIÁNOVÁ
Navíc já (až teď!) objevila jedno skvělé místo v Londýně na horkou čokoládu s vyšlehaným krémem. Veganským! Zmrzlinárna Snowflake Luxury Gelato se nachází v přízemí obchodního centra Selfridges, kde najdete plno super jídla. Někteří lidé milují nakupování oblečení, já bych zase mohla trávit hodiny v předražených obchodech se zdravou stravou. Pokud jste na tom stejně, neváhejte. Já tam například objevila brambůrky s lanýžovým olejem, mnoho různých druhů veganských sušenek, bar s čerstvými smoothies a také koutek, kde prodávají různé druhy falafelu, salátů a skvělý humus. Určitě si sem zajděte, až budete mít cestu okolo.
Foto: DANIELA KOCIÁNOVÁ
Až příště pojede do Londýna, nezapomeňte se také podívat, jaké výstavy mají na programu v Serpentine Gallery. Mají vždy zajímavé expozice a každé léto si pozvou jednoho umělce, aby jim vytvořil speciální projekt v Hyde Parku. Já se tam byla podívat předminulý týden s kamarádkou a stojí za zmínku, že jejich nádherná kavárna byla navržena architektkou Zahou Hadid. Takže až vás chytne mlsná, zamiřte do Chucs Cafe na jejich výtečný veganský čokoládový dort. Není nadto se cpát sladkým mezi nádhernou architekturou.
Říká se, že jak na Nový rok, tak po celý rok. Nevím, jak u vás, ale můj první den v roce byl docela produktivní. Celý den jsem pracovala a vyřizovala papíry a večer jsem se chtěla odměnit hezkou večeří. Hodila na sebe sako od Jakuba Polanky, nazula Céline střevíčky a vyrazila do restaurace Ivy’s. Tam jsem si objednala jahodovo-vanilkovou limonádu a opečenou dýni s pohankou, cizrnou a granátovým jablkem. A bylo to moc fajn! Jejich restaurace není striktně veganská ani vegetarianská, ale určitě si vyberete z jejich rozmanité nabídky.
Foto: DANIELA KOCIÁNOVÁ
Foto: DANIELA KOCIÁNOVÁ
Foto: DANIELA KOCIÁNOVÁ
Také Wagamama obohatila svoje menu o mnoho nových veganských pokrmů. Jejich restaurace, které servírují Asií inspirované jídlo, najdete po celém Londýne. Nové veganské menu láká například na udon nudle, smažené veganské řízky z batátu, lilku a curry. Já jsem asi po půlhodinovém zkoumání jídelního lístku vybrala yasai yaki soba nudle a housku plněnou houbami. Také někdo zbožňuje houby jako já? Z jejich menu doporučuji yasai katsu curry, protože moje nudle byly docela nezdravé a nuda, ale lepší než drátem do oka, že.
Na závěr dnešního článku jsem se vás chtěla zeptat, jestli jste už někdy slyšeli o charitativní organizaci Veganuary. Od roku 2014 povzbuzují a navádějí lidi, aby vyzkoušeli po celý leden jíst jen rostlinnou stravu, a tím snížili utrpení zvířat, pomohli planetě a zlepšili své osobní zdraví. Každým rokem se přihlásí větší množství lidí a podle stránky mygoodplanet.com byl rok 2019 rekordním s 300 000 přihlášených osob. Sice je půlka ledna za námi, ale já vždycky říkám, že nikdy není pozdě. Také se připojíte k Veganuary?
Mějte se krásně a za týden ahoj. Už se moc těším!