Vegan

Vegan diaries Daniely Kociánové: Jak recyklovat kontaktní čočky

"Nejdřív začnu jednou velmi důležitou zprávou. Konečně se v Anglii dají recyklovat kontaktní čočky a jejich balení!" píše exkluzivně pro Vogue CS topmodelka Daniela Kociánová a přináší další článek se svými zážitky a postřehy nejen ze světa veganství.
Asi si myslíte, že jsem blázen, ale když jsem před rokem hledala informace o recyklování čoček, nenašla jsem zhola nic. Napsala jsem do pár recyklačních center a ze všech mi odepsali, že neexistuje žádný fungující systém. A vzhledem k tomu, že každý člověk ročně vyhodí množství čoček o velikosti jedné platební karty, nemám se tím trápit. Jejich odpověď nezněla moc povzbudivě a já hledala dál.
V Americe sbíráte čočky do speciální krabičky, kterou pak pošlete do recyklačního centra. Kontaktovala jsem je a odepsali mi, že když zaplatím zhruba kolem 40 dolarů, tak mi nádobku pošlou. Já jsem blázen a ty peníze bych dříve či později do tohoto produktu investovala, takže se mi nedivte, jakou mám teď ohromnou radost. 
TerraCycle je inovativní společnost, která zpracovává těžko recyklovatelný odpad. Funguje to tak, že se zaregistrujete na jejich webu, sbíráte obaly a kontaktní čočky do jakékoliv čisté papírové krabice, a když ji naplníte, pošlete do recyklačního centra. Tam odpad dále zpracují a zrecyklované granule se použijí na vytvoření nových plastových materiálů. Jak už jsem řekla výše, tato zpráva mi udělala hroznou radost a moc se těším, až začnu nosit a sbírat svoje čočky!
Foto: DANIELA KOCIÁNOVÁ
Foto: DANIELA KOCIÁNOVÁ
A teď k jinému tématu. Když jsem před pár dny přiletěla pozdě večer do Kodaně, u mého hotelu Bertrams Guldsmeden byla hezká restaurace GROD s veganskými nabídkami. Vybrala jsem si rizoto z pohanky a s houbami, které bylo super. I když v Kodani miluji 7Eleven, není nad teplé veganské jídlo servírované na normálním talíři. 
Důvod, proč jsem výše zmínila jméno hotelu, je ten, že poprvé jsem v koupelně na pokoji našla kartáček na zuby z bambusu a kamenný hřeben. Vždy jsou hotely plné plastových kelímků, kartáčků a nádob s mýdly a šampony. To Bertrams Guldsmeden má dokonce i obaly svých eko produktů potištěné inkoustem ze sóji! Byla jsem zvědavá a našla jsem si o nich pár informací.
Hotely Guldsmeden vlastní certifikát Green Globe, což například znamená, že jejich členové se zavazují řídit a provozovat své podnikání na nejvyšší úrovni udržitelného rozvoje (sustainability). Tento hotel se dále pyšní označením zlatým Ø, které je regulováno dánským Ministerstvem pro výživu a zemědělství a obdrží ho pouze restaurace s více než 90 % bioprodukce.
Až příště pojedete do zahraničí a budete hledat nocleh, koukněte na stránky Green Globe, kde najdete seznam sustainable hotelů. Třeba vás něco zaujme.
Foto: DANIELA KOCIÁNOVÁ
Foto: DANIELA KOCIÁNOVÁ
V Kodani jsem strávila na dvě noci a můj poslední večer jsem se vydala do veganské restaurace Souls, kterou najdete v centru Nørrebro. Jejich menu nabízí hezkou škálu pokrmů od několika druhů burgerů, přes sendviče a snídaně až po zákusky. Já si vybrala salát ze dvou druhů brambor s různými druhy oříšků, marinovaným tofu, artičoky, lanýžovým dresinkem a opečeným česnekovým chlebem. Bylo to vynikající a vlastně jsem ráda, že salát měl jen jeden krajíc chleba, jinak bych to snědla úplně všechno a mohla bych dát sbohem mírám a fashion weeku, haha.
Foto: DANIELA KOCIÁNOVÁ
Další mojí destinací bylo Švédsko, kde jsem navštívila útulnou veganskou restauraci Mahalo. Moc mě baví jejich slogan Vegan is the new black což v překladu znamená Veganství je nová černá a všichni moc dobře víme, že oblékat se do černé bylo vždycky cool a nadčasové. V jejich nabídce měli čerstvé džusy a smoothie misky s granolou, burgery, salát ze skleněných nudlí, falafel s humusem, wrapy a pár dalších pomrmů. Já jsem měla chuť na misku s tempehem, černou rýží, edamame luštěninami, avokádem a s asijským citronovým dresinkem a také to bylo výtečné! Myslím, že Mahalo se nachází na dvou místech ve Stockholmu, takže si tam určitě zajděte.
Foto: DANIELA KOCIÁNOVÁ
Další den ve Stockholmu nasněžilo a já si chtěla užít sníh, takže jsem se rozhodla projít ze studia po práci a koupit si takeaway jídlo z Urban Deli. Tento obchod mám moc ráda, protože tam najdete všechno od čerstvé zeleniny a ovoce až po veganské zmrzliny a dezerty. Já si tam koupila salát s opečeným květákem, quinoou, oříšky, humusem, veganskou majonézou a dvě čokolády Tonys Chocolonely z Amsterdamu s pekanovými a lískovými oříšky. Já tyto čokošky zbožňuji a vždy je vozím do Londýna svým známým. Samozřejmě mají několik příchutí veganských a na jejich stránkách najdete spoustu informací o tom, jak fungují a jakým způsobem podporují farmáře a bojují proti zneužívání dětské práce.
Mějte se krásně, dávejte na sebe pozor a za týden ahoj!