Sustainability

Mýdlárna Koukol: příběh lokální udržitelné značky

Projíždíme severočeskou vesnicí, zastavujeme před kostelem, kolem něj pokračujeme až k barokní budově staré fary. Zde usedáme kolem stolu v bílé kuchyni a Magdaléna mi vypráví jak to všechno začalo: o rodinné kronice, spřádání lnu, samosběru bylin a o tom, proč je dobré vědět, co na své kůži používáme.
Vše začalo, když Magdaléna Špeldová objevila rodinnou kroniku po svém pradědečkovi. Vyprávění o jeho dětství v podkrkonošské vesnici Libštát na přelomu 18. a 19. století a barvité popisy každodenního života a domácích prací ji oslovily natolik, že se sama rozhodla naučit se spřádat len na kolovratu. Právě pěstování lnu bylo totiž tehdy hlavní obživou kraje. Při jeho zpracovávání je vedlejší surovinou lněný olej, který je možné využít i pro výrobu přírodní kosmetiky. Magdalénin zájem o mýdlařství a byliny nakonec přerostl až k rozhodnutí založit vlastní podnik: mýdlárna Koukol vznikla na faře ve Volfarticích, aby napomáhala k obnově zdejšího sudetského kraje, přinesla místním lidem práci a nové podněty a příležitosti k setkávání. Její název je pro Magdalenu symbolický, koukol je jméno plevele, který rostl v ozimém obilí,  ale zároveň je to rostlina ohrožená a téměř zapomenutá, podobně jako spřádání lnu, draní peří a další tradiční činnosti.
Foto: Tereza Munnigh
Mýdlárna je témeř soběstačná, protože základními složkami mýdel jsou kvalitní rostlinné oleje a byliny, které jsou získávané samosběrem na okolních loukách, a soustředí se na výrobu mýdla za studena. Ta se nejčastěji používala v ručních manufakturách počátkem 20. století. Principem metody je využití tepla vznikajícího přirozenou chemickou reakcí oleje a louhu. Díky tomu v mýdle zůstává více výživných látek a vitamínů přirozeně obsažených v olejích. 
Mýdla jsou opravdu přírodní: bez syntetické vůně, jen se zachovalým přirozeným aromatem bylinek (prý se dá zvyknout i na lopuch) doplněným o několik kapek esenciálních olejů, které navíc působí i aromaterapeuticky. Díky použitým bylinkám jsou mýdla hojivá či přímo léčivá, a Magdalena se snaží o propojení jejich výroby s fytoterapií. Mimo klasicky známých bylin jako měsíček, heřmánek, levandule, mateřídouška, kopřiva, lopuch a třezalka, objevuje i zapomenuté bylinky jako popenec, lnice, truskavec, krtičník nebo řepík. Všechna mýdlo jsou také certifikovaná, bez obalu (pouze s informačním páskem), s praktickým lněným provázkem a s embosovaným názvem mýdlárny a typem mýdla.
Pokud by vás zajímala výroba mýdel (nebo další tradiční řemesla) a chtěli si je sami vyzkoušet, doporučuji kontaktovat přímo Koukol ohledně jejich plánovaných workshopů. Více o nich se můžete dozvědět víc na webu nebo na instagramu.