Sustainability

#SustainableSunday s Petrou Němcovou: Životní prostředí a móda

„Není hlavní myšlenkou módy zkrášlit nás a chránit před vlivy prostředí, ve kterém žijeme? Módní průmysl tvoří 10 % produkce uhlíkových emisí, vysušuje vodní zdroje, znečišťuje řeky a potoky a způsobuje další škody. Navíc 85 % veškerého textilu každý rok končí na skládce. Praní některých druhů oblečení posílá tisíce kousků plastu do oceánu. A ekologické poškození roste s růstem módního průmyslu.“ Topmodelka a Sustainability Editor Petra Němcová exkluzivně každou neděli na Vogue CS.

Je tohle zkrášlující? 

Oblečení nás může dočasně chránit, ale ničí přírodu, což znamená, že ničí nás. My nemůžeme žít bez harmonizované přírody, ale ona může žít bez nás.

PROČ bychom měli vybírat módu, která se stará o životní prostředí? 

Emise uhlíku z oděvů pocházejí ze všech zemí a v dlouhodobém horizontu se skutečně zvyšují. Je to celosvětový problém. Jen v USA je každý rok vyhozeno přes 25 milionů tun oblečení. Do roku 2030 se očekává, že odpad z módy vzroste na 148 milionů tun. Budeme-li touto rychlostí pokračovat, do roku 2050 by módní průmysl mohl zabrat více než 26 % „uhlíkového limitu“ spojeného s cestou 2oC (dlouhodobý cíl omezit globální oteplování).
  • Znečištění vody
  • Spotřeba vody
  • Mikrovlákna v našich oceánech
  • Hromadění odpadu
  • Chemická závislost
  • Emise skleníkových plynů
  • Degradace a dezertifikace půdy
  • Ničení deštného pralesa
V tomto článku se můžete dozvědět o každém z těchto problémů a hlavně o tom, co můžeme dělat my. 

Jak každý z nás může snížit dopad módy na životní prostředí? 

* Kupujte méně. Dokonce i nejzelenější oděv využívá zdroje k výrobě a přepravě do vašeho domova, což má dopad na životní prostředí.
* Kupujte oblečení od udržitelných značek. Existuje tolik úžasných možností. Některé jsou zde sustainyourstyle.org/en/women.
* Zaměřte se na kvalitu. Vaše milované oblečení vám tak vydrží několik let a třeba i celý život. Některé kousky mám už 15 až 20, dokonce i 26 let. 
* Vyhazování oblečení si dvakrát rozmyslete. Zkuste je opravit. Můžete si užít hodně zábavy s upcyklací. Když jsem byla malá, bylo zvykem dědit oblečení po sourozencích nebo se věnovalo rodině a přátelům. Pořád to dělám a přináší to mým blízkým radost. Nebo je daruji na charitu. Některé obchody s oblečením odebírají použité kousky i od jiných značek. Také je můžete vložit do koše na recyklaci textilu. 
* Využijte pronájem oblečení. Existuje mnoho skvělých webových stránek, v USA například rentmycloset.com, v Anglii frontrow.uk.com a v České republice @alpaka.app. Také můžete udělat swap party a nebo koupit vintage v second handu. 
* A co s microplasty při praní? Doporučuji tento sáček, který sama používám, abych během praní zachytila mikroplasty. Další tipy můžete najít pod hashtagem #WhatsInMyWash.

JAK poznat oblečení, které myslí na životní prostředí? 

Hledejte oděvy s certifikačním štítkem kontrolujícím chemický obsah, jako je OEKO-TEX®️, GOTS nebo BLUESIGN®️. Bluesign je certifikační standard, který ukazuje, že textilie má nejmenší možnou ekologickou stopu. Navíc Bluesign hodnotí značky zdola nahoru, pečlivě sleduje zdroje produktů, bezpečnost spotřebitelů, znečištění vody, ovzduší a normy, které chrání zdraví a bezpečnost zaměstnanců. 

KDO to dělá skvěle?

Existuje velké množství značek jako @StellaMcCartney a @Patagonia, jež jsou průkopníky v udržitelné módě. Další úžasná designérka je @MaraHoffma, která má holistický závazek pro naši planetu a lidi. Podívejte se na její webové stránky  Our Approach – Mara Hoffman. Další skvělé značky můžete vidět na mé poslední fotce, kde mám na sobě up-cyklované džíny @ShopRedone, up-cyklovanou řemeslnou tašku od @bottletoppers a luxusní udržitelné tenisky @yatay.
Z místních designérů stojí za pozornost @jirikalfar, který není jen #sustainable #ethical a #plantbased, ale také #zerowaste. @bohempia_official zase dělá skvělou práci s přírodním kaučukem a s konopím.
Jak jsem psala už dříve, my jsme tím řešením, jelikož existuje mnoho alternativ k chytřejšímu šatníku. Pojďme být chytřejší pro naši budoucnost a budoucnost našich děti. Věřím v nás!