Sustainability

#PlasticFreeJuly: Jak se zapojit podle Petry Němcové

„Nedědíme Zemi od našich předků, půjčujeme si ji od našich dětí. Toto indiánské přísloví vystihuje, jak je důležité, abychom se zaměřili na udržitelnost v každém aspektu našeho života,“ topmodelka a Sustainabilty Editor Petra Němcová o #PlasticFreeJuly exkluzivně na Vogue CS.
Foto: Branislav Šimončík
Znáte #PlasticFreeJuly? Toto globální hnutí vyzývá, abychom se vzdali plastů na jedno použití a zvolili si tak budoucnost s čistším životním prostředím.
Pokud si myslíš, že jsi příliš malý na to, abys něco změnil, zkus spát s komárem.
Myslíme si, že pokud dáme plasty do tříděného odpadu, bude o ně postaráno správným způsobem, pravdou však je, že jejich znovuvyužití je extrémně komplikované a v důsledku toho se v USA recykluje pouze 7 až 9 % plastů, celosvětově pak 10 %. 
Kde tedy končí? Znečišťují naši půdu, oceány a nakonec i naše organismy.
Určitě jste už slyšeli o pěti obrovských ostrovech odpadu, které jsou v Indickém, Atlantském a v Tichém oceánu. Největší z nich je třikrát větší než Francie. Mikroplasty tvoří 94 % z odhadované 1,8 miliardy kusů plastů na ostrově a to je jen 8 % z celkové hmotnosti. Pokud do roku 2050 neuděláme zásadní změny, bude v oceánu více plastů než ryb. 
Proč by vám na tom mělo záležet? Mikroplasty byly nalezeny v jablkách, mrkvi i v hlávkovém salátu a studie z univerzity v Newcastlu zjistila, že v potravinách zkonzumujeme 5 gramů plastu týdně. To je jedna kreditní karta.
Škodí nam navíc hned dvakrát. Když jíme potraviny z plastových obalů, protože se z nich uvolňuje toxické BPA, a také prostřednictvím konzumace mikroplastů v potravinách.
Foto: Petra Němcová

Co můžeme udělat?

Já jsem začala několika drobnostmi, jako jsou plnitelné lahve na vodu, bambusová brčka, a postupně jsem nastavila změny ve všech oblastech svého života. Nemám vše dokonale zvládnuté, ale učím se každý den a inspirují mě lidé, jako je Lauren Singer, která je schopna dát svůj odpad za 4 roky do jedné malé sklenice.   
Právě jsme měli piknik s rodinou a zde je několik jednoduchých nápadu, jak si jej užít bez plastů. Mnoho z těchto věcí používám každý den v kuchyni a když cestuji.   
  • Opakovaně použitelné silikonové tašky bez BPA: jsou na kusy jídla a tekutiny. Skvělé i pro zmražení.
  • Plnitelné lahve na vodu: k dostání jsou v mnoha různých stylech a každý si může vybrat.
  • Obaly ze včelího vosku: úžasné pro balení ovoce, sendvičů, zeleniny a dalších jídel, aby vše zůstalo čerstvé. Alternativa plastových potravinových fólií má trvanlivost 1 rok a je biologicky rozložitelná.
  • Bambusové příbory a brčka.
  • Opakovaně používám sklenici od zeleniny na mnoho dalších věcí. Tentokrát na mokrý ručník pro Bodhiho na osvěžení.
Pokud se můžeme zavázat, že během #PlasticFreeJuly eliminujeme brčka na jedno použití, plastové hrnečky na kávu, čaj, pivo, tašky na potraviny nebo PET lahve, uděláme obrovský krok.
Podělte se prosím se mnou na Instagramu o své nápady i otázky.