Sustainability

První evropská restaurace pod vodou

Restaurace Under ztělesňuje harmonii. Nachází se nad vodou i pod vodou, takže v ní můžete zažít bouřlivé počasí i naprostý klid mořského dna, a vyhlíží jak vlídně interiérem, tak brutálně svou betonovou fasádou. Navíc pomáhá porozumět, co to znamená jíst udržitelně. Jinými slovy nabízí novou perspektivu pohledu na svět. Doslova i přeneseně.
Jak výstižné, že slovo „under“ v norštině označuje nejen „pod“, ale také „zázrak“. Obojí totiž restauraci Under vystihuje.
Foto: André Martinsen
Když v roce 2003 bratři Stig a Gaute Ubostadovi převzali hotel Lindesnes Havhotell, dostali smělý nápad – otevřít si poblíž podvodní restauraci. Takový projekt by mohl zviditelnit jejich oblíbenou oblast Lindesnes, říkali si. O tři roky později podepsali smlouvu s šéfkuchařem Nicolaiem Ellitsgaardem a ten okamžitě začal vymýšlet filozofii takového místa a sestavovat menu. Samotná stavba začala loni v lednu. Minulý měsíc restauraci otevřeli veřejnosti. Hosté si mohli udělat rezervaci rok dopředu. A prázdno v Under zatím rozhodně nebylo.
Foto: Ivar Kvaal
Obec Lindesnes leží na jižním pobřeží Norska, které je známé extrémními povětrnostními podmínkami. Počasí se zde mění z bouřlivého na pokojné klidně i několikrát za den. To ovšem pro architektonické studio Snøhetta nepředstavovalo překážku, spíš naopak. Stalo se výchozím bodem. Under je poctou svému okolí, jež se odráží v designu. Stavba je jakýmsi uměle vytvořeným útesem. Pokud jde o interiér, třeba židle vyrobilo lokální tesařství z dubového dřeva pocházejícího z lesů vzdálených deset kilometrů od restaurace. Dokonce i keramika vznikala v rukou místních umělců.
Foto: Inger Marie Grini/Bo Bedre Norge
Foto: Stian Broch
Foto: Inger Marie Grini/Bo Bedre Norge
Okolí se podepisuje také na stále se měnícím menu. Nebo spíš stále se přizpůsobujícím. Šéfkuchař a jeho šestnáctičlenný mezinárodní tým se zkušenostmi z michelinských restaurací pracují se surovinami z lokálních zdrojů, a to včetně takzvaného odpadu. Když místní rybáři omylem chytí i něco jiného, než si přáli, tým Under si úlovek rád vezme a menu upraví. Návštěvník tak může nejen poznat novou chuť (třeba kamenného kraba), ale především zažít, co to znamená jíst udržitelným způsobem. Nadto kuchaři spolupracují s mořskými biology, aby přesně věděli, co, kdy a jak z moře lovit.
Foto: Ivar Kvaal
„Naším záměrem je poukazovat na rozmanitost, kterou jižní Norsko nabízí. Nemáme zde příliš jednoho, ale spíš od všeho trochu,“ říká Nicolai. Je libo dezert z pěti různých druhů mořských řas?
Foto: Stian Broch
Foto: Ivar Kvaal
Foto: Stian Broch
Restaurace pohostí až čtyřicet lidí. Ti se mohou díky jedenáct metrů širokému a 3,4 metru vysokému oknu u jídla kochat výhledem na mořské dno, jehož podoba se mění v závislosti na roční době i počasí. Sofistikovaný systém osvětlení minimalizuje odrazivost okna a zároveň maximalizuje výhled na podmořský svět. Pokud je potemněle, dno se osvětlí, což přivábí ryby.
Foto: Ivar Kvaal
Under také pomáhá výzkumu. Mořští biologové zde pozorují chování ryb, aby v návaznosti mohli zlepšovat jejich životní podmínky. Už nyní se například podařilo objevit nový druh medúzy.
Foto: Inger Marie Grini/Bo Bedre Norge
Ale k praktickým informacím. Nepřekvapivě se zde na stůl čeká, a to až šest měsíců. Vždy první den v měsíci máte možnost udělat si rezervaci na určité období, takže pokud byste se v Under rádi najedli tento prosinec, raději si na sobotu udělejte puntík do kalendáře. Také budete nejspíš potřebovat ubytování. Pochopitelně se vybízí Lindesnes Havhotell, nachází se pouhých pět minut chůze od restaurace. Pokud jde o cenu, sezonní menu skládající se z šestnácti až osmnácti chodů vyjde zhruba na 600 Kč.
Pro bližší info navštivte oficiální web restaurace.