Sustainability

Jak je důležité míti dobrou židli

„All you need is love,“ zpívá se v hitu od Beatles. „And a really good chair,“ chce se dopsat po rozhovoru s Henrikem Taudorfem Lorensenem, zakladatelem dánské značky TAKT, co nabízí osvěžující způsob, jak smýšlet o nábytku.
Ne nadarmo se říká, že kdo má židli, ten bydlí. Židle je podle mě absolutní základ domácnosti. Je důležitější než šatník, protože na oblečení stačí stojany, co svou práci odvádějí tiše a elegantně. Důležitější než postel – futon mi svou skromností vždycky připadal děsně sexy. Když jsem jednoho deštivého odpoledne narazil na židle od značky TAKT, byla to pochopitelně láska na první pohled.
Uvažoval jsem nad výrazem „domov“ tak, jak může člověk uvažovat jenom za deštivého odpoledne. Mít domov, došlo mi, není samozřejmost. Můžeme mít byt, můžeme mít mezonet, dům, pro mě za mě třeba zámek, ale mít domov, to je něco úplně jiného. Domov je, jak prostor vnímáme a jaké emoce v nás vyvolává. Domov je útočiště, je to místo, kam se chceme vracet. Proto je potřeba ho rozmazlovat.
Foto: Archiv TAKT
Bohatě přitom stačí mít málo, jen to nezbytné. Netvrdím, že to u mě doma vypadá jako u Kim a Kanyeho, ale věřím, že vše nadbytečné musí pryč. Nechci žít ve skladišti, chci se doma smět zhluboka nadechnout.
Nepotřebuju do všeho investovat, jak se s oblibou píše u věcí, které jsou cenově nad rámec možností. Co potřebuju, je smysl. Asi proto mě židle TAKT tak svádí. Jsou stejně krásné jako všestranné a navíc udržitelné. A tím jsou ještě krásnější.
Abychom se o zatím relativně neznámé značce dozvěděli víc, popovídal jsem si s Henrikem Taudorfem Lorensenem, který ji založil.
První, co mi při čtení o vaší značce prolétlo hlavou, bylo: „No jasně, že za tak krásnými věcmi stojí Dánové.“ Díky čemu dánský design vyniká?
Je mnoho důvodů, proč Dánsko patří mezi země s nejinspirativnějším designem. Jedním z nich by mohlo být, že v samém srdci dánského designu se nachází funkčnost, krása a inkluze. V tom máme silnou tradici. A když je tradice dostatečně silná, dává prostor inovaci, která nám umožňuje pořád se posouvat vpřed. Dobrý design je neustálá konverzace přítomnosti s minulostí a budoucností.
Můžete uvést na příkladu, co to znamená stavět na minulosti, ale být přitom současný?
Mám za to, že minulost má v současném designu své místo. Zároveň musí současný design naznačovat, co přijde dál. Klasický design nábytku nás inspiruje a učíme se z něj, ale jakmile navrhujeme něco nového, musí to odpovídat požadavkům naší doby. Vezměme si jako příklad židli – Dánové milují židle. Ty, které dnes vnímáme jako klasické, vznikly přesně tímto způsobem. Na práci designéra má vždy vliv práce jiných. A přestože se nadále učíme od starých mistrů, ať už jde o jejich přístup k materiálům, nebo schopnost vdechnout předmětu duši, musíme to dělat způsobem, který je jenom náš.
Foto: Archiv TAKT
Všímám si rostoucího zájmu o řemeslo. Pomalé způsoby výroby jsou v kontrastu s globalizovanými, rychlými trhy, které stojí na sezonních kolekcích a masové produkci, jimž často chybí lidskost. Zkušené řemeslníky vnímám jako spojovník mezi designérem a produktem. Představit nový design znamená přeložit řemeslo do řeči současných výrobních metod.
Co je při výrobě nového produktu výchozím bodem?
Vždy se ptáme proč. Proč potřebujeme další věc? Žijeme ve světě plném špatného designu s příliš krátkou životností. Věřím, že když navrhujete například novou židli, musíte vzít v úvahu, jak se bude vyrábět, odkud budou pocházet materiály, ale i jak se bude používat.
Nakolik je pro vás udržitelnost důležitá, se teď zdá být zbytečnou otázkou.
Udržitelnost je džungle se spoustou greenwashingu. Proto máme všechen náš sortiment certifikovaný, aby bylo pro zákazníky snazší vybírat z produktů, které skutečně berou na lidi a planetu zřetel. Produkty TAKT jsou navrhovány skrze princip Eco System Design a zákazník je dostává kompaktně zabalené v placaté krabici. Využívání takto prostorově efektivních metod minimalizuje CO2.
Foto: Archiv TAKT
Foto: Archiv TAKT
Co víc, European Ecolabel je podstatnou součástí našeho podnikání. Zaručuje nejen udržitelnost využívaných materiálů, ale také dopad na životní prostředí, který bude mít produkt během svého života. Je pro nás zásadní, aby naše produkty toto zohledňovaly. Proto klademe důraz na jejich dlouhodobou životnost. Opotřebované části můžete snadno nahradit, a pokud byste se rozhodli produkt později vyhodit, je možné ho snadno rozložit na základní materiály, aby šel co možná nejlépe recyklovat.
Foto: Archiv TAKT
Sledujete trendy v interiérovém designu?
Jistě, trendy v dobře odváděném řemesle i interiérové trendy, ale také musíme sledovat svět, v němž žijeme, a chovat se v návaznosti na změny, které zažíváme. Je nutné neustále se ptát, čeho bychom chtěli v budoucnosti vidět více a čeho méně.
Kterým pěti věcem věnovat zvláštní pozornost při budování nebo přestavování domova?
  1. Obecně vzato by měl každý zohlednit, jaký dopad na planetu bude jeho nákup mít, ať už se jedná o jídlo, nebo design.
  2. Dále dlouhodobé životnosti. Kupujte výrobky, které dlouho vydrží, jak fyzicky, tak i vizuálně. To je estetická udržitelnost.
  3. Vždy volte dobrou kvalitu, poctivé materiály, co charismaticky stárnou.
  4. Zohledněte také, jestli má produkt vícero využití, třeba jestli židle najde využití u psacího stolu, ale třeba i v kuchyni, anebo jako noční stolek.
  5. Podívejte se na nábytek, který už máte, a představte si, jak s ním budou nové kousky fungovat – dopředu si řekněte, kam budou v rámci vaší hierarchie předmětů patřit.