Sustainability

Vegan diaries Daniely Kociánové: zima ještě neznamená, že nesvítí sluníčko

Topmodelka Daniela Kociánová se pravidelně dělí o nové objevy nejen ze světa veganství. Tentokrát má i jednu radu k nezaplacení - nezapomeňte si mazat obličej opalovacími krémy i přes zimu!
Foto: Daniela Kociánová
Foto: Daniela Kociánová
Do Vánoc zbývá už jen pár dní a já jsem stále zaseklá někdy v říjnu. Nepřijde mi, že se nový rok blíží nezastavitelnou rychlostí. Mám jen jeden dárek. Jen jeden! Na druhou stranu bych se měla uklidnit a přestat dramatizovat, protože je to výlet pro celou rodinu do hor, na který se moc těším. Naposledy jsem byla na horách s rodinou před deseti lety a já miluju čas strávený v přírodě s nejbližšími. 
S plánovaným volnem a výletem mám ale trochu problém, víkendy a svátky pro mě totiž kvůli práci neexistují, když dostanu zakázku, letím v jakýkoliv den, v jakoukoliv hodinu. Před pár lety jsem například pracovala během vánočních svátků v Barceloně, a když mi zrušili let zpět domů do Londýna na Nový rok, zůstala jsem ve Španělsku sama. A není nad to si sama připít šampaňským na střeše hotelu. Možná to zní smutně, ale já byla tak vyčerpaná, že vlastně bylo skvělé být na dva dny úplně sama a načerpat zpět energii. Pak jsem se vrátila zpět do Londýna a všichni mi říkali, že nevypadám zdravě. Bodejť bych vypadala, dva dny jsem se procházela v zimní bundě po Barceloně bez opalovacího krému, takže jsem si opálila obličej, krk a ruce. Na zbytku těla jsem byla bílá jako křída, a tak jsem cítila upřímnou soustrast se všemi make-up artisty po celý následující rok, protože měli docela fušku, aby mi sjednotili odstín pokožky na obličeji se zbytkem těla. Takže rada, nezapomeňte si mazat obličej opalovacími krémy i přes zimu. To, že je zima, ještě neznamená, že nesvítí sluníčko.
Foto: Daniela Kociánová
Ale zpět k veganství. Minulou sobotu se v Londýně konal veganský vánoční trh Vegan Route, a jelikož jsem nikdy na žádném takovém trhu nebyla, byla jsem docela zvědavá, jak to tam bude vypadat. Anglické vánoční jídlo se trochu liší od našeho a já tajně doufala, že natrefím na veganský trdelník. Ten tam nakonec nebyl, ale jeden stánek měl veganské smažené krevety a já jen přemýšlela, co se schovávalo pod tou smaženou krustou. A možná si to tajemství můžou nechat pro sebe. Jednou jsem měla bagetu s veganským humrem z ByChloe a nebudu lhát, byl to docela hnus a nikdy bych tu bagetu nikomu nedoporučila. 
Stánků tam bylo plno a prodavači nabízeli například hamburgery, fish and chips (ryba s hranolky), britské sendviče, sýry s deserty. Já jsem ochutnala The Philly Cheesesteak od Jake’s Vegan Steaks a Hot Deer od The Green Grill. Tak jsem si zase nacpala pupek k prasknutí, a aby toho nebylo málo, nakoupila jsem si i nějaké zákusky a veganský brie sýr. Fotku zákusků nemám a tajně doufám, že moji agenti neumí česky a nečtou moje články, aby si pak nemohli stěžovat na moje míry, haha. A i kdyby, byla sobota a to se může.
Foto: Daniela Kociánová
Na trhu mě zaujala ještě jedna věc, a to zero waste obchod. Už jste o něm někdy slyšeli? Zero waste je nejen obchod, ale i životní styl bez vytváření odpadu. V těchto obchodech nenajdete plast a jídlo a produkty si navážíte do svých pytlíků či nádob a odnesete domů. V Praze jsem našla dvě zero waste společnosti. První je Nebaleno se dvěma pobočkami v Nuslích a BezObalu se dvěma obchody na Vinohradech a v Dejvicích. Určitě najdete v Čechách více obchodů, které fungují podobným způsobem. Našla jsem například obchod Pytlíci ve Velkém Meziříčí.
Takže co si odnést z tohoto článku do budoucnosti? Používejte kvalitní opalovací krém v zimě, nakupujte bez obalu a nezapomeňte zavolat svým nejbližším a těm, které máte rádi. 
Za týden ahoj.